Influenzajárvány (hivatalosan) nincs, mégis szedi áldozatait
A háziorvos szerint már felesleges beadatni az oltást
A háziorvos szerint már felesleges beadatni az oltást
Vissza

Influenzajárvány (hivatalosan) nincs, mégis szedi áldozatait

Országszerte negyvenháromra nőtt az influenza miatt elhunyt személyek száma – tudhattuk meg az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) legfrissebb közleményéből. So­rina Pintea egészségügyi miniszter szerint azonban még mindig nem beszélhetünk járványról. „Télen gyakoriak az influenzás megbetegedések” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint fölösleges a pánikkeltés. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter sem értett egyet azzal, hogy az első félév utolsó hetében felfüggesszék tanítást. „A gyerekeknek még felelniük kell, és nem mindegy, hogy milyen tanulmányi átlaggal fejezik be az első félévet” – vélekedett. Megkeresésünkre dr. Fehér Gabriella háziorvos azt tanácsolta: a szülők a betegség első jeleinél keressék fel a háziorvost, súlyos esetben pedig forduljanak a mentőkhöz. Most már nincs sok értelme beadatni az influenza elleni védőoltást: egyrészt a vírusok gyakori változása miatt, másrészt pedig, mire az oltás hatni kezd, elmúlik a veszély.

A négy új influenza miatt bekövetkezett haláleset közül az egyik egy 87 éves, Iaşi megyei asszony volt, akinél A típusú influenzát diagnosztizáltak, de más betegségekben is szenvedett, és nem kapott influenza elleni oltást. A másik három haláleset egy 40, 49 és 93 éves férfi volt. A 49 éves Brăila megyei férfinél szintén A típusú influenzát diagnosztizáltak, de más betegségekkel is szerepelt az orvosi nyilvántartásban. A 93 éves bukaresti illetőségű férfi is krónikus betegségekkel nyilván tartott páciens volt. A 40 éves Maros megyei férfinél azonban az influenza nem társult más, ismert betegségekkel, de azt nem tudni, beoltották-e influenza ellen, mert nem rendelkezett egészségügyi biztosított státusszal.  

Sorina Pintea egészségügyi miniszter újfent kijelentette: csak akkor beszélhetünk járványról, ha az influenzával diagnosztizált esetek száma ezen a héten nagyobb lesz a vártnál. 

Az egészségügyi tárcavezető megnyugtatásképpen közölte: nem kell pánikba esnünk, mivel az év ezen időszakában mindig is „tarolt” az influenza, és egyszerű a betartandó intézkedéssor betegség esetén. Pintea elismerte: több romániai iskolában sincs orvos vagy nővér, ezért a beteg gyerekek szűrését a pedagógusoknak is feladatuk végezni.   
Ha a megbetegedések aránya egy osztályban vagy egy iskolában meghaladja a 20 százalékot, akkor a tanfelügyelőség elrendelheti a tanórák felfüggeszté­sét. Pintea szerint nincs szükség arra, hogy országszerte felfüggesszék a tanítást, hiszen vannak olyan országrészek, ahol az influenzás megbetegedések aránya nem indokolja azt. 

Az Az oltás sem véd százszázalékosan a betegségtől

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter vasárnap kijelentette: a 2018/2019-es tanév első féléve utolsó hetében a gyermekek nem maradhatnak otthon, mert valószínűleg még felelniük kell. A tanügyminiszter is egyetértett azzal, hogy az iskolában a tanítók, tanárok is ellenőrizhetik a gyermekek egészségi állapotát, de az első ellenőrzést a szülőnek kell otthon elvégeznie. 

– A betegség megelőzése érdekében kiegyensúlyozott étkezést, a szabad levegőn való tartózkodást javasolom. Első a megelőzés. A betegség első jeleinek észlelésekor tartsuk otthon a gyermeket, ne engedjük közösségbe, helyette vigyük háziorvoshoz. A láz, az orrfolyás, a köhögés, a gyengeség szerepel a megfázásos betegségek tünetei között. A szülő, aki jól ismeri a gyermekét, rögtön észreveszi, ha a gyerekkel valami nincs rendben: elesett, fáradtabb, nincs kedve játszani – mondta a háziorvos, aki a nátha tünetei között megemlítette az orrfolyást, torokfájást. – Az influenza tünetei hangsúlyosabbak, mint a nátháé. Előfordulhat például hirtelen fellépő magas láz, izom- vagy ízületi fájdalom. Akkor kérjük a mentősök segítségét, ha a gyerek 39 fokos lázát nem tudjuk csökkenteni, vagy ha elutasítja a folyadékbevitelt – tisztázta. – Minél kisebb a gyermek, annál kevésbé van kifejlődve az immunrendszere, és ezzel egyenes arányban nő a megbetegedés veszélye. A kezelési módok a tünetektől függnek: például vírusölő gyógyszereket, gyulladás- és lázcsökkentő tablettákat írunk fel ilyenkor. Pihenést és sok folyadékbevitelt ajánlunk – tette hozzá a szakember. 

– Az influenza elleni oltást célszerű ősszel beadatni. Most már nincs sok értelme, mert a vírustípusok változnak, és mire az oltás hatna, már elmúlik a veszély. Amúgy az oltás sem véd százszázalékosan a betegségtől – jegyezte meg dr. Fehér Gabriella háziorvos. 

Az iskolaorvosok véleményét is kikértük volna az influenzás megbetegedések kapcsán, de egyikük sem vállalta a válaszadást. Úgy vélték, az iskolai helyzetre náluk jobb rálátása van a megyei közegészségügyi igazgatóság sajtószóvivőjének... 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évtizednyi harc, építkezés és ...
RMDSZ: ahol 15% magyar él, ...
Létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség - ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ