Indul a TASZ új produkciója, A műsor
Vissza

Indul a TASZ új produkciója, A műsor

Elkészült a Tamási Áron Színház (TASZ) A műsor című színházi beszélgetéssorozatának első adása, amelyet január 18-án, hétfőn este hét órától a színház nagytermében vetítenek a résztvevő színészek jelenlétében, később pedig online is megtekinthetik az érdeklődők az eventim.ro felületén.

A műsor indításának célja, hogy jobban megismerhesse a közönség a TASZ színészeit olyan produkciót kínálva a színház iránt érdeklődőknek, amely igyekszik tökéletesen alkalmazkodni a jelenlegi vírushelyzetben a kultúrafogyasztást meghatározó feltételekhez.

Miután a kulturális intézmények országszerte arra kényszerültek, hogy csupán a virtuális térben tartsák a kapcsolatot közönségükkel, rendkívül áldatlan állapotba kerültek a színházak. Miközben egy könyvbemutató vagy ismeretterjesztő előadás a világhálón követve is a személyes jelenléthez hasonló élményt kínál a nézőknek, addig egy színházi előadás több kamerával való rögzítése sem tudja visszaadni ugyanazt az élményt, amit élőben tapasztalhatna meg a közönség. Hisz a színház a jelenlét művészete – írja közleményében a TASZ.

A beszélgetéssorozat elsősorban abból az igényből született, hogy kimondottan az utóbbi hónapok vírushelyzetére adaptálva a színházat, kamera előtt próbáljon meg olyan élő színházi produktumot kínálni, amely ugyan nem szállhat versenybe a filmmel, de a maga nemében egyedi, hiteles, és minél több, a színházat általában jellemző érzelmet közvetít.  

A műsor a személyes jelenlétről szól: a sepsiszentgyörgyi színházra nem jellemző, hogy sok információt osztana meg színészeiről a világhálón, ezért is született meg a talk-show-szerű produkció ötlete, amelyben továbbra is a színház nyelvén kommunikálva, de végre magukról is vallhatnának a színművészek.  

Minden beszélgetésnek három színészvendége van, és a műsorvezető is színész, aki olyan témákat vet fel, amelyekről meghívottai eddig még nem vallottak a nyilvánosság előtt. A beszélgetéseknek fontos része a rögtönzés, a talk-show ötlete tehát csupán egy forma, amelyet valódi színházi tartalommal töltenek meg a jelenlévők.

Az egyes részek így több szempontból is a hagyományostól eltérő, kollektív színházcsinálás módszerével jönnek létre, ahol a szerző-rendező-színész hagyományos hierarchiája megtörik, gyakorlatilag csak ötletgazdája van az előadásoknak, a többi a közös munka eredményeképpen alakul ki.

A színházban való vetítés után az első beszélgetés január 21-én és 28-án este hét órától kezdődően 24 órán át az eventim.ro felületén is látható a megtekintéshez szükséges link megvásárlását követően.

(Borítóképen Derzsi Dezső színművész, a műsor egyik résztvevője)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ