Időutazók Erdélyben: Szabadságharcaink és forradalmaink
Interaktív történelmi vetélkedő erdélyi magyar diákoknak
Interaktív történelmi vetélkedő erdélyi magyar diákoknak
Vissza

Időutazók Erdélyben: Szabadságharcaink és forradalmaink

A Buza László Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmányokért 2014-2019 között hatszor hirdette meg az Időutazók Erdélyben című történelmi vetélkedőt a romániai magyar gimnazista, középiskolás diákoknak és egyetemi hallgatóknak. Amint az eddigi években, idén is Erdély számos szegletéből jelentkeztek oral history interjúkkal, egyéni kutatáson alapuló tanulmányokkal a középiskolások és egyetemi hallgatók. A díjazottak Dicsőszentmárton, Margitta, Marosvásárhely elméleti líceumainak diákjai és egy gyergyóújfalvi egyetemi hallgató az 1989-es forradalom 30 éves évfordulóját tekintették méltó alkalomnak ahhoz, hogy nagyszüleikkel, ismerőseikkel, történelemtanáraik hathatós támogatásával, útbaigazításával feltárják interjúk segítségével a helyi események, megmozdulások körülményeit, 1989 decemberének hangulatát, valamint azonosítsák az elmúlt 30 évben történt megemlékezések szimbolikus tereit, műemlékeit.

Az első három helyezést Béres Ilona történelem tanárnő tanulói szerezték meg, akik a dicsőszentmártoni Andrei Bârseanu Elméleti Líceumban tanulnak. Szász Stefánia Bernadett (XII. osztály) Dicsőszentmárton és környéke a rendszerváltás előtt és után c. dolgozata I. díjat, Csifó Réka és Csizmadi-Murvay Tünde XI. osztályos tanulók pedig II. és III. díjat szereztek Az 1989-es rendszerváltás eseményei Haranglábon, illetve Az 1989-es forradalom Magyarsároson témájú, interjúkkal előkészített kutatásaikkal. Szintén az 1989-es év országhatár-menti lenyomatát és a temesvári forradalom fogadtatását dolgozta fel a két dicséretes dolgozat, a Margittai Horváth János Elméleti Líceum X. osztályos tanulói, Agócs Gábor Péter és Bordás Péter tollából, Zatoschil-Ballai Zsuzsa történelem tanárnő irányított. Deák Gabriella egyetemi hallgató különdíja a Temesvár, Kolozsvár, Gyergyószentmiklós városok eseményeit dolgozta fel és elemezte esettanulmányában, különdíjat szerezve. Más dicséretesek egyéb kerek évfordulós eseményeket dolgoztak fel: a Bolyai Farkas Elméleti Líceum IX. osztályos tanulója, Béres János az 1939-es finn-orosz téli háborút találta feldolgozásra méltónak? Hajdú Zoltán tanár irányításával. Mátyás Brigitta, a dicsőszentmártoni líceum XI. osztályos tanulója pedig az idén 100 éve zajlott Versailles-i békekonferenciát és a közvélemény által méltatlanul elfeledett 1919. december 9-i kisebbségvédelmi szerződést és a népszövetségi kisebbségvédelmi rendszer kialakulását ismertette. Mindketten dicséretet szereztek.

Az Időutazók Erdélyben vetélkedő díjazottjai 100 és 250 lej közötti díjakban részesedtek a Bethlen Gábor Alapnál évente megpályázott támogatásnak köszönhetően. Mindez a Magyar Kormány támogatásával valósult meg. A diákok közül néhányan tapasztalataik és díjaik alapján remélhetőleg, a korábbi vetélkedő évadok győzteseihez hasonlóan a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem vagy nemzetközi tanulmányok szakos egyetemi hallgatói lesznek a közeljövőben.

***

A díjazottak a www.idoutazok.ro honlapon értesülhettek eredményeikről, valamint az évközbeni verseny időszakos eseményeiről: pl. az 1849-es szabadságharc 170 éves évfordulóján, március 15-én meghirdetett, könyvcsomaggal jutalmazott Házsongárdi síremlékes megemlékezésről és fotózásról (selfie-zésről). Az Időutazók Erdélyben Évfordulós Vetélkedő közösségi oldalon a szélesebb közönség is értesülhetett a 2019 nevezetesebb évfordulóiról és bekapcsolódhattak különböző Kárpát-medencei középiskolás rendezvényekbe. Így a Báthory István Elméleti Líceum VI. C. osztálya, Váradi Éva történelem tanárnő irányításával a Széchenyi Alapítvány által meghirdetett Stádium-díjra jelölte sikeresen közéleti kategóriában Tokaji Rozália Anna kolozsvári intézményalapítót, aki el is nyerte a Széchényi Alapítvány Stádium-díját a közönségszavazatok alapján. Az egyesület vezetősége a Házsongárd Alapítvány vezetőségének felkérésére az Erdélyi Pantheon síremlékeit, műemlékeit gondozó és feldolgozó líceumi diákok vetélkedőjének zsűriző bizottságában is részt vett 2019 novemberében.

A Buza László Egyesület elnöksége és vezetősége 2016 óta Forradalmaink és szabadságharcaink témában a Máramarosszigeti Börtönmúzeum állandó tárlatai közé elhelyezett az erdélyi magyar 56-osokra, illetve az 1989-et megelőző erdélyi magyar disszidens mozgalmakra emlékeztető panókat, amelyek a román és angol nyelven az állandó tárlat részeivé váltak. Hiánypótlóak ezek a panók, hiszen ezt megelőzően alig volt utalás – pl. az egyházi vezetők esetében, Márton Áronra és Visky Ferencre – a romániai magyarok rendszerrel szembeni ellenállására.

Ugyancsak a Buza László Egyesület az EMNT-vel közösen indította útjára azt a sztenderes vándorkiállítást, amely a két forradalom témájában az elmúlt 4 évben számos erdélyi magyar középiskolába jutott el. Az év során számos magyarországi és erdélyi kutató tartott ellenállás, hatalmi erőszakszervezetek és disszidencia témában előadásokat a diákságnak Kolozsváron, illetve azoknak a felnőtteknek, akik részt vettek 2019 szeptember 27-29-én Torockón az egyesület által szervezett három napos felnőttképzésen. Számos más kolozsvári partnerszervezet, például a Kolozsvár Társaság 1989-es témájú rendezvénysorozatán szintén előadást tartottak az egyesület tagjai, Lönhárt Tamás docens, Fodor János tanársegéd és Hunyadi Attila Gábor adjunktus.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Hervay olyat tud a világról ...
Fejlődési pályán
Római utcarész, neolitikumi sír az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ