Időutazók Erdélyben: Szabadságharcaink és forradalmaink
Interaktív történelmi vetélkedő erdélyi magyar diákoknak
Interaktív történelmi vetélkedő erdélyi magyar diákoknak
Vissza

Időutazók Erdélyben: Szabadságharcaink és forradalmaink

A Buza László Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmányokért 2014-2019 között hatszor hirdette meg az Időutazók Erdélyben című történelmi vetélkedőt a romániai magyar gimnazista, középiskolás diákoknak és egyetemi hallgatóknak. Amint az eddigi években, idén is Erdély számos szegletéből jelentkeztek oral history interjúkkal, egyéni kutatáson alapuló tanulmányokkal a középiskolások és egyetemi hallgatók. A díjazottak Dicsőszentmárton, Margitta, Marosvásárhely elméleti líceumainak diákjai és egy gyergyóújfalvi egyetemi hallgató az 1989-es forradalom 30 éves évfordulóját tekintették méltó alkalomnak ahhoz, hogy nagyszüleikkel, ismerőseikkel, történelemtanáraik hathatós támogatásával, útbaigazításával feltárják interjúk segítségével a helyi események, megmozdulások körülményeit, 1989 decemberének hangulatát, valamint azonosítsák az elmúlt 30 évben történt megemlékezések szimbolikus tereit, műemlékeit.

Az első három helyezést Béres Ilona történelem tanárnő tanulói szerezték meg, akik a dicsőszentmártoni Andrei Bârseanu Elméleti Líceumban tanulnak. Szász Stefánia Bernadett (XII. osztály) Dicsőszentmárton és környéke a rendszerváltás előtt és után c. dolgozata I. díjat, Csifó Réka és Csizmadi-Murvay Tünde XI. osztályos tanulók pedig II. és III. díjat szereztek Az 1989-es rendszerváltás eseményei Haranglábon, illetve Az 1989-es forradalom Magyarsároson témájú, interjúkkal előkészített kutatásaikkal. Szintén az 1989-es év országhatár-menti lenyomatát és a temesvári forradalom fogadtatását dolgozta fel a két dicséretes dolgozat, a Margittai Horváth János Elméleti Líceum X. osztályos tanulói, Agócs Gábor Péter és Bordás Péter tollából, Zatoschil-Ballai Zsuzsa történelem tanárnő irányított. Deák Gabriella egyetemi hallgató különdíja a Temesvár, Kolozsvár, Gyergyószentmiklós városok eseményeit dolgozta fel és elemezte esettanulmányában, különdíjat szerezve. Más dicséretesek egyéb kerek évfordulós eseményeket dolgoztak fel: a Bolyai Farkas Elméleti Líceum IX. osztályos tanulója, Béres János az 1939-es finn-orosz téli háborút találta feldolgozásra méltónak? Hajdú Zoltán tanár irányításával. Mátyás Brigitta, a dicsőszentmártoni líceum XI. osztályos tanulója pedig az idén 100 éve zajlott Versailles-i békekonferenciát és a közvélemény által méltatlanul elfeledett 1919. december 9-i kisebbségvédelmi szerződést és a népszövetségi kisebbségvédelmi rendszer kialakulását ismertette. Mindketten dicséretet szereztek.

Az Időutazók Erdélyben vetélkedő díjazottjai 100 és 250 lej közötti díjakban részesedtek a Bethlen Gábor Alapnál évente megpályázott támogatásnak köszönhetően. Mindez a Magyar Kormány támogatásával valósult meg. A diákok közül néhányan tapasztalataik és díjaik alapján remélhetőleg, a korábbi vetélkedő évadok győzteseihez hasonlóan a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem vagy nemzetközi tanulmányok szakos egyetemi hallgatói lesznek a közeljövőben.

***

A díjazottak a www.idoutazok.ro honlapon értesülhettek eredményeikről, valamint az évközbeni verseny időszakos eseményeiről: pl. az 1849-es szabadságharc 170 éves évfordulóján, március 15-én meghirdetett, könyvcsomaggal jutalmazott Házsongárdi síremlékes megemlékezésről és fotózásról (selfie-zésről). Az Időutazók Erdélyben Évfordulós Vetélkedő közösségi oldalon a szélesebb közönség is értesülhetett a 2019 nevezetesebb évfordulóiról és bekapcsolódhattak különböző Kárpát-medencei középiskolás rendezvényekbe. Így a Báthory István Elméleti Líceum VI. C. osztálya, Váradi Éva történelem tanárnő irányításával a Széchenyi Alapítvány által meghirdetett Stádium-díjra jelölte sikeresen közéleti kategóriában Tokaji Rozália Anna kolozsvári intézményalapítót, aki el is nyerte a Széchényi Alapítvány Stádium-díját a közönségszavazatok alapján. Az egyesület vezetősége a Házsongárd Alapítvány vezetőségének felkérésére az Erdélyi Pantheon síremlékeit, műemlékeit gondozó és feldolgozó líceumi diákok vetélkedőjének zsűriző bizottságában is részt vett 2019 novemberében.

A Buza László Egyesület elnöksége és vezetősége 2016 óta Forradalmaink és szabadságharcaink témában a Máramarosszigeti Börtönmúzeum állandó tárlatai közé elhelyezett az erdélyi magyar 56-osokra, illetve az 1989-et megelőző erdélyi magyar disszidens mozgalmakra emlékeztető panókat, amelyek a román és angol nyelven az állandó tárlat részeivé váltak. Hiánypótlóak ezek a panók, hiszen ezt megelőzően alig volt utalás – pl. az egyházi vezetők esetében, Márton Áronra és Visky Ferencre – a romániai magyarok rendszerrel szembeni ellenállására.

Ugyancsak a Buza László Egyesület az EMNT-vel közösen indította útjára azt a sztenderes vándorkiállítást, amely a két forradalom témájában az elmúlt 4 évben számos erdélyi magyar középiskolába jutott el. Az év során számos magyarországi és erdélyi kutató tartott ellenállás, hatalmi erőszakszervezetek és disszidencia témában előadásokat a diákságnak Kolozsváron, illetve azoknak a felnőtteknek, akik részt vettek 2019 szeptember 27-29-én Torockón az egyesület által szervezett három napos felnőttképzésen. Számos más kolozsvári partnerszervezet, például a Kolozsvár Társaság 1989-es témájú rendezvénysorozatán szintén előadást tartottak az egyesület tagjai, Lönhárt Tamás docens, Fodor János tanársegéd és Hunyadi Attila Gábor adjunktus.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Pszichodráma, élménypedagógia, ...
Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ