Idén online Szabédi Napot tartanak
Vissza

Idén online Szabédi Napot tartanak

Idén online Szabédi Napot tart az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), derül ki az intézmény közleményéből.

Mint írják, huszonkilencedik alkalommal készültek idén megszervezni a Szabédi Napot, de sajnos, a koronavírus-járvány miatt nem tudják megtartani hagyományos formájában. Nem marad el azonban teljesen a Szabédi Lászlóra való megemlékezés, ugyanis Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa jóvoltából  online Szabédi Napot tartanak május 7-én, Szabédi László születésnapján. Az érdeklődők 18 órától a főkonzulátus YouTube-csatornáján, Facebook-oldalán, illetve az EMKE és EMKISZ Facebook-oldalán követhetik az EMKE által készített összeállítást, olvasható a közleményben.

Hogyan lett a Sáromberkén született Székely Lászlóból Szabédi? Ismerte-e Ady Endrét? Miért nem találta a helyét az irodalmi műfajokban és a világban? Milyen hagyományai voltak a családban a versírásnak és mi közük volt Petőfi Sándorhoz? Hogyan kísérte végig a tragikus sorsú Szabédit a vonatsínek motívuma? – mindezekről és sokminden másról beszélgetett Bartha Katalin Ágnessel, a BBTE Színház és Film Karának tanárával, a Szabédi Emlékház volt vezetőjével, kutatójával Széman Emese Rózsa, az emlékház jelenlegi vezetője.

Az összeállításban közreműködtek az EMKISZ versszínházi csoportjának tagjai: Széman Emese Rózsa, Tamás Csilla, Tamás Lehel. A felhasznált fényképek az EMKE – Szabédi Emlékház, Gligor Róbert László, László Miklós, Széman Emese Rózsa fotói.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Golfmánia
Ma ünnepeljük a magyar dráma napját
Két hét múlva kezdődik a 21. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás