Ibsen Nóráját mutatja be a kolozsvári magyar színház
Vissza

Ibsen Nóráját mutatja be a kolozsvári magyar színház

A második világháború óta először viszi színre Henrik Ibsen Nóra című színdarabját a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Nagy Botond rendezésében készülő produkciót szombaton láthatja először a közönség, derült ki ma délben a bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón. Az előadás különlegessége, hogy Nóra egyfajta kómából ébred, amely a rendező szerint arra készteti a nézőket, hogy saját rémálmaikhoz fűződő viszonyukat mérlegeljék.

Kali Ágnes, az előadás dramaturgja elmondta, az előadás azt járja körül, hogy milyen fázisokon megy végig egy nő, amíg ki tud lépni egy olyan kapcsolatból, ami nem jó neki, egy olyan élethelyzetből, amiben nem tud kiteljesedni. „Ez nem egy kedves előadás, és nem is tétje kedvességről beszélni”, fogalmazott a dramaturg.

– A mi Nóránk kiindulópontja ez a kóma-állapot. Azt igyekeztünk megteremteni, ami a felébredés pillanatában fennállhatott, azelőtt mielőtt Nóra elhagyja az otthonát, a gyerekeit, a legsötétebb rémálmait. Ábrázolni akartuk azokat az eseményeket, tetteket, amelyek megtörténtek vele – magyarázta Kali Ágnes. Hozzátette: azt nem részletezik, hogy mi vezetett Nóra kómájához, mivel sokkal izgalmasabbnak ítélték a felébredés pillanatát ábrázolni, beszélni arról, hogy hogy lehet ebből az állapotból kilépni, a gyógyulás útjáról.

– Először egy szociális vonal mentén képzeltük el az előadást, ám egy személyes élmény miatt átgondoltuk az irányt, és egy emberibb, az emberi pszichológiát inkább kibontó vonalon indultunk el. Így jutottunk el a kóma állapothoz – mondta Nagy Botond rendező.

Rancz András, az előadás látványtervezője elmondta, ez a produkció hatalmas kísérlet volt számára, mivel a nézőtér és a játéktér közé kiépített egy plusz teret: egy vetítési sík választja el a színészeket a közönségtől. „Ez a tér próbálja megfogalmazni Nóra kómáját”, magyarázta a látványtervező. Az előadás díszletét Rancz András Carmencita Brojboiuval közösen tervezte.

– Nehezebb a dolgokat egyszerűre szabni, mint túlkomplikálni. Elindultunk együtt valami nagyon vaskos dolgoktól, majd a munka során mindenki letisztított belőle valamennyit, amíg az előadás rendkívül koncentrálttá vált – fogalmazott Carmencita Brojboiu a sajtótájékoztatón.

A rendezvényen a szereposztás tagjai közül többen jelen voltak, akik a próbafolyamatról meséltek, részletezve, hogy miért volt kihívás Nagy Botonddal dolgozni. Tőtszegi Zsuzsa, a társulat új tagja elmondta, a közös munka során új színházi nyelvezetet tanult meg, míg a tapasztalt színészek arról beszéltek, hogy Nagy Botond új világához felzárkózni számukra is komoly feladat.

A Nóra című előadás március 16-án, szombaton este 8 órától látható először a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiójában.

(Borítókép: Jelenet az előadásból. Fotó: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ