Huszonegyezer eurót ajánl fel a Kolozs megyei tanács a Notre-Dame újjáépítésére (FRISSÍTVE Vákár István nyilatkozatával)
Vissza

Huszonegyezer eurót ajánl fel a Kolozs megyei tanács a Notre-Dame újjáépítésére (FRISSÍTVE Vákár István nyilatkozatával)

Vákár István, a megyei tanács RMDSZ-es alelnökének javaslatára a testület 100.000 lejt, vagyis 21 ezer eurót szavazott meg a párizsi székesegyház helyreállítási munkálatainak költségeire, Kolozs megye ezzel az összeggel kíván hozzájárulni a hétfőn tűzvész sújtotta Notre-Dame újjáépítéséhez, tájékoztat a Mediafax.

Vákár a hírügynökségnek azt mondta: a megyei tanács működési költségeiből vonnák el ezt az összeget.

“Láttuk a párizsi tragédiát, a Notre-Dame-i tűzvész az egész kereszténység tragédiája. Ezért keresztényként és katolikusként azt javasoltam, hogy 100.000 lejjel járuljunk hozzá a helyreállítási munkálatok költségeihez. Jelképes gesztus, amelyet a Kolozs megyei tanács meg tud tenni”, nyilatkozta Vákár. Elmondta: felvette a kapcsolatot a római-katolikus egyház kolozsvári képviselőivel annak kiderítésére, hogy milyen úton lehet az összeget eljuttatni az illetékesekhez.

Ilyen könnyen "el lehet kötni" 21 ezer eurót?

A Szabadság arról kérdezte Vákár Istvánt: valóban ilyen könnyen át lehet csoportosítani a költségvetésben 100.000 lejt? Különben mire költötték volna?

Kolozs megye tanácsának alelnöke lapunknak elmondta: ennek az összegnek nem volt különösebb rendeltetése, afféle „forgótőkének” számít, semmitől és senkitől nem vonták el ezt a pénzt. Tavaly is volt hasonló gesztusa az önkormányzatnak, amikor a Moldova Köztársaságban működő kórház egyik részleget, illetve egy kiválósági központot 500 ezer euróval támogatott, ezeknek finanszírozását idén is folytatja.  

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e soknak a Notre-Dame-nak szánt összeget tekintettel arra, hogy idehaza a műemlékvédelem közismerten alulfinanszírozott és hogy az olyan módosabb önkormányzatok, mint például a magyarországi Székesfehérvár vagy Szeged egyenként 10.000 eurót ajánlott fel a tűzvész pusztította párizsi székesegyház újjáépítésére, Vákár István elmondta: egyáltalán nem sok, különben is azt hitte, a kifogások, ha lesznek, inkább arra vonatkoznak majd, hogy a felajánlott összeg túl kevés. 

Kérdésünkre elmondta: a megyei tanács tulajdonában három olyan műemléképület, amely felújítási munkálataira pénzt különített el, 6,8 millió lejt a művészeti múzeumnak otthont adó Bánffy palotára, 7,4 millió lejt a válaszúti Bánffy kastélyra és 4,7 millió lejt az egykori Redutra, amelyben a néprajzi múzeum működik.

Vákár István érthetetlennek tart mindenféle párhuzamot a felújítás alatt lévő Szent Mihály plébániatemplom és a Notre-Dame között, Isten őrizz, hogy a kolozsvári templom is a párizsi sorsára jusson!, mondta. „Ott tragédia történt, hogy említhető ez egy napon a Szent Mihállyal?”, tette hozzá arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzat mennyivel száll be a mi templomunk felújítási munkálataiba. A megyei tanács RMDSZ-es alelnöke kifejtette: a költségvetésben ebben az évben is el van különítve egy tekintélyes összeg, 21,2 millió lej az egyházak számára.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: óriási pofonba szaladt ...
Sporthírek röviden
Az eMag online kereskedő 90 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ