Huszonegyezer eurót ajánl fel a Kolozs megyei tanács a Notre-Dame újjáépítésére (FRISSÍTVE Vákár István nyilatkozatával)
Vissza

Huszonegyezer eurót ajánl fel a Kolozs megyei tanács a Notre-Dame újjáépítésére (FRISSÍTVE Vákár István nyilatkozatával)

Vákár István, a megyei tanács RMDSZ-es alelnökének javaslatára a testület 100.000 lejt, vagyis 21 ezer eurót szavazott meg a párizsi székesegyház helyreállítási munkálatainak költségeire, Kolozs megye ezzel az összeggel kíván hozzájárulni a hétfőn tűzvész sújtotta Notre-Dame újjáépítéséhez, tájékoztat a Mediafax.

Vákár a hírügynökségnek azt mondta: a megyei tanács működési költségeiből vonnák el ezt az összeget.

“Láttuk a párizsi tragédiát, a Notre-Dame-i tűzvész az egész kereszténység tragédiája. Ezért keresztényként és katolikusként azt javasoltam, hogy 100.000 lejjel járuljunk hozzá a helyreállítási munkálatok költségeihez. Jelképes gesztus, amelyet a Kolozs megyei tanács meg tud tenni”, nyilatkozta Vákár. Elmondta: felvette a kapcsolatot a római-katolikus egyház kolozsvári képviselőivel annak kiderítésére, hogy milyen úton lehet az összeget eljuttatni az illetékesekhez.

Ilyen könnyen "el lehet kötni" 21 ezer eurót?

A Szabadság arról kérdezte Vákár Istvánt: valóban ilyen könnyen át lehet csoportosítani a költségvetésben 100.000 lejt? Különben mire költötték volna?

Kolozs megye tanácsának alelnöke lapunknak elmondta: ennek az összegnek nem volt különösebb rendeltetése, afféle „forgótőkének” számít, semmitől és senkitől nem vonták el ezt a pénzt. Tavaly is volt hasonló gesztusa az önkormányzatnak, amikor a Moldova Köztársaságban működő kórház egyik részleget, illetve egy kiválósági központot 500 ezer euróval támogatott, ezeknek finanszírozását idén is folytatja.  

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e soknak a Notre-Dame-nak szánt összeget tekintettel arra, hogy idehaza a műemlékvédelem közismerten alulfinanszírozott és hogy az olyan módosabb önkormányzatok, mint például a magyarországi Székesfehérvár vagy Szeged egyenként 10.000 eurót ajánlott fel a tűzvész pusztította párizsi székesegyház újjáépítésére, Vákár István elmondta: egyáltalán nem sok, különben is azt hitte, a kifogások, ha lesznek, inkább arra vonatkoznak majd, hogy a felajánlott összeg túl kevés. 

Kérdésünkre elmondta: a megyei tanács tulajdonában három olyan műemléképület, amely felújítási munkálataira pénzt különített el, 6,8 millió lejt a művészeti múzeumnak otthont adó Bánffy palotára, 7,4 millió lejt a válaszúti Bánffy kastélyra és 4,7 millió lejt az egykori Redutra, amelyben a néprajzi múzeum működik.

Vákár István érthetetlennek tart mindenféle párhuzamot a felújítás alatt lévő Szent Mihály plébániatemplom és a Notre-Dame között, Isten őrizz, hogy a kolozsvári templom is a párizsi sorsára jusson!, mondta. „Ott tragédia történt, hogy említhető ez egy napon a Szent Mihállyal?”, tette hozzá arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzat mennyivel száll be a mi templomunk felújítási munkálataiba. A megyei tanács RMDSZ-es alelnöke kifejtette: a költségvetésben ebben az évben is el van különítve egy tekintélyes összeg, 21,2 millió lej az egyházak számára.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Önálló magyar líceum épülhet ...
Ellenőrzik az oltóhelyeket a ...
Digitalizált hangfelvételeket tett ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ