Húszéves japán nyerte a US Open botrányos döntőjét Serena Williams ellen
Vissza

Húszéves japán nyerte a US Open botrányos döntőjét Serena Williams ellen

A 20 éves Naomi Oszaka nyerte meg a New Yorkban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben 6:2, 6:4-re legyőzte a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williamset.

A várható eső miatt csukott tető alatt kezdődött meccsen a 17-ként rangsorolt amerikai – aki 26. a WTA-rangsorban – már a harmadik játékban elvesztette az adogatását. Az Oszakában született Oszaka egy ásszal stabilizálta előnyét (3:1), majd ismét brékelt, és 27 perc elteltével már 5:1-re vezetett. Ezután már csak egy gémet engedélyezett a rengeteget rontó amerikainak, és 34 perc alatt hozta az első szettet.

A folytatásban feljavult Williams játéka, aki 3:1-nél lépéselőnybe került, csakhogy rögtön elbukta a szerváját, s mérgében az ütőjét is összetörte. Mivel ezért – egy korábbi tiltott edzői tanácsadás után – már a második figyelmeztetésben részesült, büntetőpontot kapott, és a székbíróval is összeveszett, „tolvajnak” nevezte.

A higgadt japán sorozatban három gémet nyerve fordított, majd a térfélcserénél a játékvezető megsértéséért Williams újabb intést kapott. A pályán megjelent a tornaigazgató is, heves vita alakult ki, és a meccs 4:3 helyett egy büntetőgémmel 5:3-ról folytatódott. Oszaka keze nem remegett meg, és kiszerválta a meccset, amely 1 óra 20 percig tartott.

A hangulatot erősen rontotta, hogy az amerikai közönség fülsüketítően és némileg tiszteletlenül adott hangot nemtetszésének.

„Nem szeretnék illetlen lenni, nem akarok több kérdést feltenni. Naomi remekül játszott, ez élete első Grand Slam-győzelme. Tudom, hogy nekem szurkoltatok, de próbáljuk meg kihozni a legtöbbet ebből a szituból. Mindenkinek adjuk meg az elismerést, amit megérdemel, ne fújoljatok többet. Gratulálok Naominak, a csapatomnak pedig mindent köszönök” – nyilatkozta Serena Williams a másodiknak járó trófea átvétele után.

 „Tudom, hogy mindenki Serenának szurkolt, sajnálom, hogy így kellett végződnie a döntőnek. Köszönöm, hogy megnéztétek a mérkőzést. Mindig az volt az álmom, hogy Serena ellen lépjek pályára a US Open fináléjában, boldoggá tesz, hogy sikerült. Hálás vagyok, hogy ellened játszhattam, köszönöm” – így hangzottak a győztes Naomi Oszaka szerény szavai.

A japán teniszező pályafutása második tornáját nyerte meg, míg Serena Williamsnek tovább kell várnia 24. GS-serlegére, amivel utolérheti az örökranglista élén az ausztrál Margaret Courtot.

*

A harmadik helyen kiemelt Mike Bryan és Jack Sock nyerte a férfi párosverseny döntőjét. A 74 perces fináléban az amerikai kettős mindössze négy játékot veszített a hetedikként rangsorolt Lukasz Kubot, Marcelo Melo (lengyel, brazil) duóval szemben.

Mike Bryan 18. alkalommal nyert Grand Slam-tornát párosban, ebből 16-szor a fivére volt a partnere. Mivel Bob Bryan egy ideje csípősérüléssel bajlódik, Mike már Wimbledonban is Jack Sock oldalán indult, és győzött.

Az angliai és az amerikai nyílt bajnokságot ugyanabban az évben legutóbb a Jonas Björkman, Todd Woodbridge (svéd, ausztrál) egységnek sikerült megnyernie 2003-ban.

*

A brit Jamie Murray és az amerikai Bethanie Mattek-Sands sikerét hozta a vegyespárosok fináléja, a duó a lengyel Alicja Rosolskát és a horvát Nikola Mekticet győzte le döntő rövidítésben.

A volt világelső Andy Murray bátyja vegyespárosban negyedik, a férfi párossal együtt pedig a hatodik Grand Slam-trófeáját szerezte meg. Partnere, a 33 éves Mattek-Sands előbbi műfajban harmadszor, a női párost is beleszámítva nyolcadszor ünnepelhetett.

Eredmények:

Női egyes, döntő: Oszaka (japán, 20.)–S. Williams (amerikai, 17.) 6:2, 6:4.Férfi páros, döntő: M. Bryan, Sock (amerikai, 3.)–Kubot, Melo (lengyel, brazil, 7.) 6:3, 6:1.Vegyespáros, döntő: Mattek-Sands, J. Murray (amerikai, brit)–Rosolska,  Mektics (lengyel, horvát) 2:6, 6:3, 11–9 – döntő rövidítés.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tojás méretű jégeső
Több mint hetvenen ballagtak a ...
Keresik az Aranyos folyóba ugrott férfit

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Maradt a sötétség
  • Je suis Noa
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • VIDEÓRIPORT - Az amerikaiakkal karöltve ...