Huszadik tanévét kezdte a Sapientia EMTE
Vissza

Huszadik tanévét kezdte a Sapientia EMTE

Online tanévnyitóval kezdte meg huszadik tanévét ma a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), amelyet élőben több százan követtek. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora megnyitóbeszédében kifejtette: a rendkívüli körülmények közepette az egyetem értékrendje ugyanaz maradt, mint amit húsz évvel ezelőtt megfogalmaztak. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár azt hangsúlyozta: Erdély tündérkert, a világ legszebb helye, az itt élő fiatalok pedig ezáltal különleges ajándékot kapnak. Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke arra figyelmeztetett: ha a közösségünk valamilyen okból szétesik, akkor veszélybe kerül az a gondolat, amiért ezt az egyetemet létrehozták. A kolozsvári, csíkszeredai és marosvásárhelyi kar dékánja is köszöntötte az évnyitót követőket. Tonk Márton kolozsvári dékán szerint még járványhelyzetben sem fair megfosztani a fiatalokat az egyetemi éveiktől.

– A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) értékrendje ugyanaz, mint amit ezelőtt húsz évvel megfogalmaztunk: minél több tudást adjunk nektek. Húsz esztendő egy egyetem életében meghatározó. Annak idején bizonytalan volt, sikerül-e kiépíteni és elindítani az önálló magyar egyetemet – fogalmazott Dávid László, a Sapientia EMTE rektora. – A járványra való tekintettel figyeljünk egymásra, hogy átvészeljük ezt a periódust. Majd visszatérünk arra az oktatási formára, amelyet megszoktunk és szeretünk, ahol a tanító és a tanítvány tudnak szabadon beszélgetni – tette hozzá.

– A Sapientia EMTE születését nem a csillagok vagy a körülmények kedvező alakulásának köszönhetjük, hanem annak, hogy voltak olyanok, akik hittek az erdélyi magyar felsőoktatás jogosultságában. Hittek abban, hogy az erdélyi magyarság képes önálló magyar egyetemet létrehozni és működtetni – vélekedett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár. – Az egyetem ti magatok vagytok, akik úgy döntöttetek, hogy szülőföldeteken magyar egyetemet választotok. Ne feledjétek: Erdély, ahol ti éltek, tündérkert, a világ legszebb helye. Erdély a szülőhazátok, és ezáltal különleges ajándékban részesültetek – mutatott rá Potápi. – Ti alakítói vagytok és lesztek közösségetek, ezáltal magyar nemzetünk közösségének is. Ti vagytok a magyar jövő Erdélyben, akik tudással és felelősséggel ismertté tehetik ezt a csodálatos tündérkertet – hangsúlyozta az államtitkár.   

– Egyetemünk az oktatáson kívül a közösségben való nevelést is fontosnak tartja. Ebben a pillanatban az a legnagyobb gondunk, hogy nem tudunk közösségbe tartozni úgy, hogy tudjunk hatni egymásra, tudjuk támogatni egymást – mondta Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke. – A szabályokat betartva sem engedjük el egymás kezét, mert ha ez a közösség szétesik, akkor veszélybe kerül az, amiért ezt az egyetemet létrehoztuk. Az erdélyi magyar közösségnek szüksége van olyan helyekre, amelyek egybegyűjtik népünket, és ahol együtt megfelelhetünk kötelességünknek közösségünk megvédése, építése és általa a jövő nemzedékének szolgálata által – taglalta a püspök.  

– A mostani zavaros időszak változásai között is céltudatos magatartásra van szükség. Nincs olyan körülmény, amelyet szilárd, céltudatos cselekvés meg ne tudna változtatni. De a jó cél meghatározására is szükség van. Jó döntés volt, hogy középtávú célként az egyetemi diploma megszerzését tűztétek ki. Mi mindent megteszünk, hogy piacképes diplomát szerezzetek – tudtuk meg Lázár Ede csíkszeredai dékántól.

– Ebben a tanévben hibrid oktatással kezdünk, de nem mondunk le arról a lehetőségről, hogy majd személyes jelenlét által az akadémiai közösségben szakmai tartalmakat közvetítsünk. Erre törekedtünk az oktatás első pillanatától kezdve. Nem fair megfosztani benneteket az egyetemi évektől, amelyek tartalmasságuknak köszönhetően sok-sok tapasztalattal, örömmel gazdagíthatnak. Tartsátok be az elővigyázatossági intézkedéseket, de legyen egyetemi lét a Sapientia kolozsvári karán – köszöntötte a hallgatókat Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja.  

Tonk Márton dékán megemlítette, hogy ettől a tanévtől néptánc és néptáncpedagógiai szakkal bővül a kolozsvári kar kínálata, amelynek órái az egykori főtéri Központi/Melody szállóban zajlanak. A kar készen áll az egyetemi esztendőre, mind a járványügyi intézkedéseket, mind a képzések szakmai tartalmát illetően. Elmondta: a kolozsvári karon több mint 300 hallgató és 100 oktató, illetve munkatárs érintett az öt alapképzés és a három mesteri képzésben.

– Az egyetemen arról tanulunk, hogyan kell megérteni a körülöttünk levő világot, hogyan kell azt építeni. Erre az élet óriási cinizmussal bebizonyítja, hogy minden tudásunk és fantáziánk sem elég ahhoz, hogy megértsük – fogalmazott Kelemen András, a marosvásárhelyi kar dékánja.  – Ti szakmát tanulni jöttetek, és az itt elsajátított mesterség lesz a legfőbb támpontotok, ez lesz a legbiztosabb menedéketek – javasolt kapaszkodót Kelemen a jelenlegi bizonytalanság övezte időszakra.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus – Kolozs megye még ...
Az élsportolók is megkaphatják a ...
Egyre több tanügyis adatná be a vakcinát

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ