Húsvétváró – négyen a nagyágyon
Vissza

Húsvétváró – négyen a nagyágyon

Lánykoromban mifelénk nem volt szokás a húsvéti fészekrakás, nyuszivárás, tojásvadászat. A legnagyobb „felfordulást” a locsolás jelentette, utáltam is rendesen.

Apáék családjában más szokások is voltak a mieink mellett, amelyekről az udvarlás elején még nem tudtam, s meg is jártam az első közös húsvéthétfőn, amikor Apa szinte a karácsonyihoz hasonló nagyságú ajándékot hozott a locsolás mellé. Én meg irulva-pirulva, kölnivíztől bűzlő fejjel adtam át neki a legkülönlegesebb nyuszicsokit és a legszebb pirostojást – amivel én készültem neki. Azóta mi, felnőttek nem csináltunk nagy dolgot a húsvéti ajándékozásból. A kismanók érkezésével azonban itt is változtak a dolgok.

Szentlászlói szokás szerint buzgón rakosgatták Apával a nyuszifészek ágait, kis murokdarabokat készítettek a várva várt vendégnek, vasárnap reggel aztán pizsamásan totyogtunk ki mindannyian meglesni, hogy járt-e már, s ha igen, mit hozott a húsvéti tapsifüles? A gyerekek izgalma számunkra is új töltetet ad az ünnepnek, éppen úgy, mint a karácsonyi angyaljárás varázslata.

Amíg csak ketten voltunk Apával, megpróbáltuk kikerülni a locsolkodást, inkább nem vettük ki a szabadnapot, de mióta van kivel locsolóverset mondani és öntözőlegényeket várni, újabb izgalmas napnak nézünk elébe – mind mi, lányok, akik várjuk és számoljuk a locsolókat, mind a fiúk, akik a listán szereplő összes virágszálhoz igyekeznek eljutni, s a pirostojást bezsebelni. Este aztán ki-ki elmeséli a nagy kalandot, közben pedig megszámoljuk a tojásokat és a kisebb-nagyobb csokinyuszikat.

Idén azonban a varázslatos vidámkodás mellett komolyabb kérdések is felmerültek. Matyi ugyanis az oviban, a vasárnapi vallásórákon, de az itthoni gyermekbibliában is találkozott a nagypéntek és a feltámadás történetével, és már a népi hagyományokról is hallott egyet s mást.

Ha Jézus tényleg olyan erős, hogy mindenkinek tud segíteni, miért nem harcolt, hogy ne feszítsék meg? Mégse erős? Mit jelent, hogy feltámadt? Dédi is meghalt. Ő is feltámad? De onnan, a temetőből? A másik két bácsi, aki Jézus mellett volt, nagyon rossz volt, ugye, Anya? Ha csúfolkodunk, mi is kapunk tövises koronát? Jaj, az nagyon fáj! Fog folyni a vér a buksinkból. Panna, látod, ezért nem szabad csúfolkodni.

De Anya, az oviban azt tanultuk, hogy régen népviseletbe öltöztek, s a fiúk lefogták a lányokat, mert azok el akartak menekülni, hogy ne öntsék le őket egy veder vízzel. Milyen jó, hogy most már nincs ilyen. Rossz lenne nektek, mert ti lányok vagytok.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ