Hóvihar: tucatnyi megyében nincs áram, bezárták az iskolákat, óvodákat
Vissza

Hóvihar: tucatnyi megyében nincs áram, bezárták az iskolákat, óvodákat

Az ország 13 megyéjének 132 településén szünetel az áramszolgáltatás, 32 ezer fogyasztót érint a kiesés – mondta Carmen Dan belügyminiszter. Ugyanakkor Liviu Pop oktatási miniszter szintén ma bejelentette: az ország 14 megyéjének 88 tanintézete tart zárva a rossz idő miatt.

„Vannak viszont olyan települések, ahol a hóvihar miatt az áramszolgáltatás szünetel. A ma reggeli adatok alapján 13 megye 132 településén nincs áram. Ez azt jelenti, hogy mintegy 32 ezer lakos érintett” – mondta a belügyminiszter.

Carmen Dan hozzátette: szerda este három utat lezártak, hogy elejét vegyék annak, hogy bárki elakadjon a hóban. „Mind a három út Krassó-Szörény megyében van. Az egyik az 582R jelzésű, Felsőszilvás (Prislop) és Szemenik közötti megyei út, a másik a 608-as, Borló (Borlova) és Fertő-tető (Muntele Mic) közötti megyei út, a harmadik pedig az 582-es jelzésű megyei út” – mondta a miniszter. Carmen Dan azt is bejelentette, hogy Gorj megyében a 67-es országút, Prahova megyében pedig a Sinaiára vezető 134-es községi út is zárva marad.

Iaşi megyében egy mentőautó rekedt a hóban, miközben beteghez sietett.

„Lekértem a legfrissebb információkat azzal az esettel kapcsolatban, amikor a Iaşi megyei tűzoltók ma reggel az időjárási viszonyok miatt nem tudtak eljutni egy sérült, vérző beteghez. Avântu településre kellett volna eljutniuk, éjjel 4 óra körül. A mentőautó előtt hóeke takarította az utat. Úgy tudom, nemrég sikerült eljutni a bajba jutott asszonyhoz” – mondta Carmen Dan, hozzátéve: egyéb rendkívüli orvosi esetekről nem tud.

Zárva az iskolák, óvodák

„Vannak települések, ahol a hóvihar, az áramszünet vagy a hőközpontok meghibásodása miatt egyes iskolákban a tanítás felfüggesztése mellett döntöttek. Megjegyzem, hogy az oktatás menetét tekintve nincs fennakadás, mert az összes érintett iskolában be fogják pótolni az elmaradt tanórákat. Tartjuk a kapcsolatot a tanfelügyelőkkel és az iskolaigazgatókkal is. Amennyiben szükség van rá, minden megyében közbe tudunk lépni” – mondta a belügyminisztérium téli parancsnokságán Liviu Pop.

Az oktatási miniszter hozzátette: javasolta a tanároknak, hogy ne írják be a hiányzókat, főleg a későket.

„Galaţi megyében 15, Argeş megyében egy, Bacăuban öt, Szeben megyében három iskoláról van szó, Vrancea megyében két óvoda zárt be, Hargita megyében három iskola, Prahova megyében egy, Vâlcea megyében három, Iaşi megyében 15, Tulcea megyében 7, Brassó megyében három, Vaslui megyében 19, Constanţa megyében pedig nyolc iskola tart zárva” – mondta el a miniszter.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3