Horváth Gyöngyvér témái és stílusai a Művészeti Múzeumban
Vissza

Horváth Gyöngyvér témái és stílusai a Művészeti Múzeumban

Rendkívül kellemes, családi-baráti hangulat jellemezte a Horváth Gyöngyvér grafikáiból és kollográfiáiból álló tárlat megnyitóját péntek este a kolozsvári Művészeti Múzemban. Lapunk volt munkatársa, Horváth Gyöngyvér pénteken ünnepelte – tárlatának megnyitója mellett – a 66. születésnapját is, így nem csoda, hogy a Iacob Attila muzeológus által retrospektív kiállításként jellemzett tárlat a 66 címet kapta.

A születésnapi köszöntések, gratulációk fogadása után a tárlatmegnyitón Lucian Nastasă-Kovács, a kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója kiemelte: rendkívül különleges és fontos esemény ez, hiszen szinte családként állnak most itt a művésszel, majd bensőségesen megjegyezte: ha a 99.születésnapját is Bánffy-palotabeli tárlattal ünnepelné Horváth Gyöngyvér, természetesen vállalja azt is.

A kiállítás létrehozásában oroszlánrészt vállalt Iacob Attila muzeológusa megnyitón röviden vázolta Horváth Gyöngyvér pályafutását: a 70-es évektől kezdődően többek közötta kolozsvári Gy. Szabó Béla és Korunk Galériákban voltak egyéni kiállításai, de az Inter-Art Alapítványnak köszönhetően csoportos kiállítások során munkái bejárták a világot, Románián kívül Brüsszelben, Indiában, de még a New York-i ENSZ galériákban is kiállították azokat. „Amíg dolgoztam a tárlaton, felismertem több munkát, azok stílusát, amelyeket korábban azENSZ New York-i galériájában láttam.” – mesélte Iacob Attila. Horváth Gyöngyvér munkáit korábban már láthattuk a kolozsvári Művészeti Múzem termeiben, de a mostani az első alkalom, amikor egyéni és nem csoportos kiállításanyílik a Bánffy-palotában – derült még ki a megnyitón.

„Ez egy retrospektív kiállítás, amely több témát, több évet, több stílust mutat be. Úgy gondolom, sikerült olyan megközelítésből hozzányúlnom az anyaghoz, hogy ne csak Horváth Gyöngyvér tehetsége, hanem művészeti tevékényesége is visszatükröződjön.” – jellemezte a kiállítás létrehozását a muzeológus.

„Ahogy Németh Júlia egyszer mondta nekem, a művész, míg alkot, folyamatosan fejlődhet. Erre törekszem én is, hogy próbáljak valami újat nyútjtani mindig” – zárta a megnyitót Horváth Gyöngyvér.

A 66 című tárlat február 18-ig látogatható, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között.

(Borítókép: Horváth Gyöngyvér 66 – és jöhet a 99 is!. Fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...