Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország az Oscar-díjra
Vissza

Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország az Oscar-díjra

Jövőre a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért folyó versenyben Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje képviseli Magyarországot - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben idén a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója és Novák Emil operatőr vett részt. A hattagú bizottság egyhangúlag döntött a magyar Oscar-nevezésről.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 93. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy alkotást nevezhet azok közül, amelyeket 2019. október 1. és 2020. december 31. között mutattak be az adott országban.

Az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki majd az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2021. március 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat pedig április 25-én adják át Los Angelesben.

Horvát Lili filmje nagy sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválokon. Antalyában a főszereplő, Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar filmet a kritikusok nemzetközi szövetségének zsűrije FIPRESCI-díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert az Egyesült Államok legnagyobb múltú fesztiválján Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a spanyolországi Valladolid nagy presztízsű filmfesztiváljáról. Továbbá a valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm a philadelphiai filmfesztiválon megkapta a legjobb játékfilm díját, a magyarországi mozikban pedig csaknem 20 ezren látták néhány hét alatt.

Az alkotás jövőre számos országban a fesztiválokon kívül is megtekinthető, hiszen a Nemzeti Filmintézet az alkotás forgalmazási jogait Ausztráliára, Új-Zélandra, Spanyolországra, Andorrára, Svájcra és Romániára már értékesítette, és sok más országban is nagy az érdeklődés a helyi filmforgalmazók részéről.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...
Kopjafát avattak az ékes énekek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva