Horvát Lili és Mundruczó Kornél filmje is szerepel Torontóban
Vissza

Horvát Lili és Mundruczó Kornél filmje is szerepel Torontóban

Horvát Lili és Mundruczó Kornél filmje is szerepel a szeptemberi Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) programjában, amelyet a szervezők csütörtökön hoztak nyilvánosságra. A bejelentés szerint a fesztiválon műsorra tűzött alkotások csaknem felének nő a rendezője vagy a társrendezője.

Horvát Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre világpremierjét a velencei filmfesztiválon tartják szeptember elején, ezután mutatják be az észak-amerikai fesztiválon.

A szeptember 10. és 19. között zajló torontói fesztivál programjában többek között Spike Lee, Thomas Vinterberg, Naomi Kawase és Halle Berry új alkotásaival, valamint Mundruczó Kornél első külföldi produkciójával, a Pieces of a Woman című drámával szerepel majd együtt – derült ki a Variety.com cikkéből.

Horvát Lili filmjében a valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

Jelenet Horvát Lili filmjéből, amelynek főszereplőjét Stork Natasa alakítja. Fotó forrása: port.hu. 

Mundruczó Kornél angol nyelvű filmje egy tragikus otthonszülés következményeinek történetét meséli el Bostonban. Miközben a fiatal édesanya (Vanessa Kirby) gyásza egész családját megrázza, a nő saját utat választ, amely során nemcsak megtanul együtt élni a veszteségével, de képessé is válik a továbblépésre.

A szervezők a fesztivál zárófilmjének Mira Nair A Suitable Boy című drámasorozatát választották annak jeleként, hogy lassacskán elmosódnak a film és televízió közötti éles határvonalak.

A programba beválogatott 50 produkció 46 százalékát készítette női rendező vagy társrendező, ami jelentős előrelépés a tavalyi 36 százalékos arányhoz képest. A mustrán debütál rendezőként az Oscar-díjas Regina King One Night in Miami című filmjével, és Halle Berry a Bruised című thrillerjével. Bemutatják Roseanne Liang Shadow In The Cloud, Tracey Deer Beans, Sonia Kennebeck Enemies of the State és Chloé Zhao Nomadland című filmjét is.

Cameron Bailey, a TIFF társelnöke és művészti igazgatója kiemelte: „elérkeztünk egy olyan vízválasztóhoz, amelynél az egész filmvilág elismeri, hogy a női hangok túl régen alulreprezentáltak”. Így aztán elérkezettnek látták az időt arra, hogy több ilyen filmet helyezzenek előtérbe – fűzte hozzá.

A 45. kiadásához érkezett TIFF rendszerint a szeptembertől februárig tartó filmes díjszezon nyitánya. A járvány azonban idén alaposan felforgatta a fesztiválnaptárt és a torontói filmmustra is nagy változtatásokkal zajlik majd. Rendeznek hagyományos vetítéseket, de sok programot autós moziba szerveztek, hogy jobban megfeleljenek a járvány terjedését megakadályozó szabályoknak, és virtuális bemutatók is tarkítják a műsort.

Joana Vicente, a TIFF társelnöke és igazgatója elismerte, hogy nem volt könnyű dolguk a program összeállításánál és egyes filmesek meggyőzésénél, hogy szerepejenek a fesztiválon új munkájukkal.

Miközben nagy szükség van a fesztiválra, hogy elindítsa a filmek pályafutását a világban és eljuttassa a filmeket a közönséghez, számos olyan alkotás is volt, amely inkább kivár a jövő évig a premierjével. Mivel így több kézenfekvő választás kiesett a programból, a szervezőknek mélyebbre kellett meríteniük. „Ez pedig lehetővé tette, hogy friss, más és tényleg izgalmas filmes válogatást gyűjtsünk össze” – fogalmazott.

A fesztivált szeptember 10-én Spike Lee dokumentumfilmje, az American Utopia nyitja meg, amely David Byrne Broadway-előadása alapján készült.

(Borítókép forrása: www.facebook.com/TIFF)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Legoexpó péntektől a néprajzi múzeumban
A diáknegyed bővítését követelik a BBTE ...
Koronavírus – Kolozs megye még ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ