Hoppá! Két millió dollár kárba ment…
Vissza

Hoppá! Két millió dollár kárba ment…

Mindenki nyomtatott már ki dokumentumot két példányban, bár csak egyre lett volna szükség. Lezárt borítékot, hogy rögtön utána rájöjjön, kimaradt valami, ezért fel kellett azt tépni és újat elővenni. Levert, eltört, tönkretett valamit a munkahelyén, okozott kisebb-nagyobb kárt munkaközben. De hát csak az téved, aki dolgozik, ahogy ezt mondani szokták. (Ha nem érzik magukra találónak mindezt, vagy épp ellenkezőleg, kellemetlen emlékeket ébreszt, ne érezzék magukat feszélyezve, olvassák csak tovább, nem hiszem, hogy bárki is tett már olyasmit, ami vetekedni tudna az elkövetkezőkkel.)

A Panamában bekövetkezett tévedés egyáltalán nem mondható kis horderejűnek, ez ugyanis a panamai költségvetésnek pontosan 2 millió dollárjába került.

2019. augusztus 15-én Panama városa 500 éves fennállásának megünneplésére pénzt kívántak nyomtatni, amelyen az alapító atya képe díszelgett volna. Azért mondom, hogy próbáltak, mert a pénzre végül nem Pedro Arias Dávila képe került hanem Francisco Pizarroé, a perui hódítóé. Összetévesztették.

Erre nem jöttek rá időben, így meg kellett semmisíteni az összest, amelynek kivitelezésébe nem kevesebb, mint 2 millió dollárt ruháztak be.

Ez egyszerre vicces és végtelenül szomorú is. Egy olyan országban, ahol annyi mindenre lehetett volna költeni ezt a pénzt, így pocsékolták el.

Amúgy érdekességként megjegyzem, a panamai balboa pénznem az ország határain kívül nem érvényes és semmilyen bank nem váltja át más pénznemre. Egy balboa egy dollár értékével ér fel Panama határain belül, határátlépés után egy vasat sem ér, vagy csak épp annyit. Szuvenírnek viszont megtartható, igen díszes és igényesen kidolgozott.

De ha azt hinnék, hogy még egy ilyen típusú bakit keresve sem talál az ember, akkor ki kell hogy ábrándítsam önöket. Íme, egy másik példa 2019-ből. Májusban került nyilvánosságra, hogy az Ausztráliában a hat hónappal korábban nyomtatott bankjegy helyesírási hibát tartalmaz. Egy szót több alkalommal is helytelenül írtak rá. Fránya nyelvtan! A pénzt azonban nem vonták be.

Ha már bakiknál tartunk, hadd mondjak el zárógondolatként egy másik esetet is, amely bár nem függ össze szorosan a fentiekkel, mégis említésre méltó. Tavaly olvastam, hogy egy öngyilkos-merénylő kiképzésén az oktató véletlenül felrobbantotta az egész csoportot. Hoppá!

 


MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ