Honorary Professor cím Bitay Enikőnek
Kovács Levente rektor átadja a kitüntetést
Kovács Levente rektor átadja a kitüntetést
Vissza

Honorary Professor cím Bitay Enikőnek

Az Óbudai Egyetem ünnepi évnyitóján, augusztus 30-án Honorary Professor címet adományoztak Bitay Enikő mérnök-anyagtudósnak. A kitüntetett akadémikus, az Erdélyi Múzeum Egyesület főtitkára, a Sapientia EMTE docense. A Művészetek Palotájában lezajlott eseményen kiemelték a díjazott és az adományozó intézmény közötti hosszú és eredményes együttműködést, a közös kutatásokat és programokat, amelyek – amint az oklevél is tanúsítja – hozzájárultak az Óbudai Egyetemen zajló oktatás, tudományos kutatás és akadémiai tevékenység nemzetközi minőségének növeléséhez.

Műszakiörökség-védelem Erdélyben című angol nyelvű székfoglaló előadásában – ami kisebb szimpózium keretében zajlott – Bitay Enikő azokról az Erdélyben zajló kutatásokról beszélt a hallgatóságnak, amelyeknek célja feltárni, restaurálni, működőképes állapotba hozni s mind a jelen, mind az utókor számára megmenteni mindazt, amit a századok során e térségben a műszaki tevékenység létrehozott.

Az Erdélyi Múzeum Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya, valamint a Sapientia EMTE intézményes kereteiben interdiszciplináris kutatócsoport működik, amely ezt a munkát tűzte ki célul. Kutatásaik keretében mentettek és mentenek meg olyan objektumokat, mint régi toronyórák, taposómalmok, vashámorok és hasonlók, működőképes állapotba hozásukkal pedig a helység és a vidék turisztikai fejlesztéséhez is igyekeznek hozzájárulni. Ennek a munkának egy jelentős része az archeometallurgia, illetve archeometria területén zajlik, régészeti lelőhelyeken talált vassalakok, cserépminták modern eszközökkel történő vizsgálatával igyekeznek fényt deríteni az egykori gyártási folyamatokra, a nyersanyagok származási helyére és egyéb részletekre. Ugyanakkor igyekeznek feltérképezni és megmenteni mindazt, ami Kolozsvár ipari múltjával, az egykori gyárak történetével kapcsolatos. Kutatják Erdély műszaki nagyjainak, Debreczeni Mártonnak, Martin Lajosnak, Pákei Lajosnak és más nagy személyiségeknek az életrajzát, munkásságát, fellelhető örökségüket digitalizálják s mindezeknek a kutatásoknak a részleteit közkinccsé teszik publikációkban, kötetekben, előadásokon, valamint a sokféle tudományos célt szolgáló Erdélyi Digitális Adatbázisban.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magyarul zenélt a városházi toronyóra
Iohannis: csökkent az előrehozott ...
Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ