Honismereti konferencia Fehér megye értékeivel
Vissza

Honismereti konferencia Fehér megye értékeivel

Tízedik alkalommal szervez honismereti konferenciát az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, idén Fehér megye kulturális értékei állnak a középpontban.

– Az elmúlt években megszervezett honismereti konferenciákon körbejártuk Erdélyt, ám Fehér megyével, ezzel a hozzánk közel eső és fontos régióval még nem foglalkoztunk. Pedig rengeteg történelmi esemény, kulturális érték és neves személyiség köthető hozzá. Számomra nagy öröm, hogy a mostani konferencián fontos szerepet kap Nagyenyed és a Bethlen Gábor Kollégium, hiszen származásom révén nekem is jutott a város és a kollégium tanításaiból, lelkületéből, még ha közvetett módon is – fogalmazott köszöntőjében Vörös Alpár, a házigazda intézmény, az Apáczai-líceum igazgatója.

Székely Géza képzőművész-tanár a konferencia során megrendezett kiállítások, képzőművészeti alkotások és fotók értékéről értekezett. – A konferencia célja az, hogy belülről is megismerjünk egy-egy régiót, és pontosan feltérképezzük azt a hagyatékot és értéket, ami meghatároz minket, erdélyi magyarokat. Célunk továbbá az, hogy felébresszük az érdeklődést és a tudás iránti vágyat – közölte Székely Géza.

A konferencián fellépett a Borbándi András lelkész által vezetett magyarlapádi kórus: népdalokat és zsoltárokat énekeltek. A minikoncert után Borbándi András a Szabadságnak azt nyilatkozta: léteznie kell a nagyváros és a vidék között harmóniának. – Ahogy a vidéknek szüksége van a nagyváros lüktetésére, a perspektívájára, ugyanúgy Kolozsvárnak is szüksége van a vidék egyszerűségére és szépségére, eredetiségére. Mi azzal az örömmel jöttünk, hogy hozni, adni tudunk valamit – nyilatkozta a lelkész.

– A legelső honismereti konferenciát az iskola kilencvenéves évfordulójára szerveztük Az én iskolám címmel. Aztán bővítettük: következett Kolozsvár, Mezőség, Kalotaszeg, Székelyföld, a moldvai csángók, Szilágyság, Szatmár vidéke, Déva és Dél-Erdély feltérképezése. A bemutatandó tájegységek sorrendje a személyes kapcsolatok alapján állt össze. A projekt kezdete január vége, és a tanévben fokozatosan feldolgozzuk a diákoknak a témát. De szervezünk árpilis-májusban, a húsvéti vakáció környékén tematikus alkotótábort is. Ezzel párhuzamosan rajzversenyt hirdetünk, ami szintén ehhez a tematikához kapcsolódik. Ebben 25-30 iskola vesz részt szerte Erdélyből. Sok esetben határon kívülről is érkeznek munkák, így Debrecenből, Szabadkáról is küldtek már a versenyre rajzokat. A projekt tehát a Kárpát-medence egészére kisugárzik. A tanulók számára sem csak erről a két napról szól a rendezvény. Amit a résztvevő felnőttek ez alatt a két nap alatt megtudnak, tovább adják a diákoknak a tanév végéig – összegzett a Szabadságnak Vörös Alpár.

Borítókép: Horváth László


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: a Ferencváros 55 év ...
Táblagépeket ajánlott fel Kolozs megyei ...
Más módszerrel kell tanítani és tanulni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ