Holnap startol a tízéves SPOT fesztivál Nagykárolyban
Vissza

Holnap startol a tízéves SPOT fesztivál Nagykárolyban

Hétfőn kezdődik Nagykárolyban a Színházi Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja, a tizedik SPOT fesztivál, a meghívott hallgatók öt iskolát képviselnek három országból: Kolozsvár, Krajova, Marosvásárhely (Románia), Újvidék (Szerbia), Passau (Németország). Mellettük visszatérnek a károlyi színpadra a fesztivál korábbi résztvevői, független színházak alapítói (Studio Act, Nagyvárad; Reactor kísérleti és alkotóműhely, Kolozsvár; Váróterem Projekt, Kolozsvár) és a kolozsvár Puck Bábszínház munkatársai is.

November 20-ig három román és magyar nyelvű gyerekelőadás, hét román, magyar és német nyelvű vizsgaelőadás tekinthető meg öt további független kolozsvári, nagyváradi és londoni előadás mellett. 2007-ben fogalmazódott meg az igény, amelynek nyomán először megszervezték a fesztivált: létrehozni a kapcsolatot a romániai és a szomszédos országok színházi iskoláinak hallgatói között, a színház egyik alapelve, a találkozás mentén. A mostani alkalom az előzőek hagyományát követi, ingyenes lehetőséget kínálva a nagykárolyi közönségnek – életkortól és nemzetiségtől függetlenül –, hogy lássák a színészek új generációját a Városi Színház színpadán.

Az idei programválasztás elvét két irány határozta meg: egyrészt a színházi iskolák között egy évtized alatt kialakított kapcsolatok ápolása és fejlesztése, másrészt pedig az, hogy minél több korábbi résztvevőt visszahívjanak Nagykárolyba.

Elsőként a kolozsvári Puck Bábszínház Mimorózart című nonverbális előadását (rendező: Palocsay Kisó Kata) nézhetik meg az érdeklődők ma déli 12 órától, majd délután 6-tól a krajovai Művészeti Intézet harmadéveseinek Shakespeare és este 9-től a nagyváradi Független Színház A lét öröme című román nyelvű produkciói következnek. Kedden délután 5 órától a g.a.me című, Györgyjakab Enikő rendezésében készült nonverbális előadást tűzik műsorra (BBTE Színház és Televízió Kar), ezután a Kiadjamagát (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, r.: Forgács Péter) és a Cselédek (Athanor színházi és filmakadémia) szerepel a programban.

November 16-án, szerdán reggel 10 órakor a Váróterem Projekt Qkac című magyar nyelvű gyerekelőadása (r.: Palocsay Kisó Kata) nyitja a napot, amit déltől A kis herceg (Reactor, r.: Marius Costache), majd este 7-től A közeli jövőben (Reactor–Váróterem Projekt, r.: Cristian Ban) és 9-től a Shakespeare (Athanor, Passau) követ. Csütörtökön a kolozsvári diákok három előadással vendégszerepelnek a fesztiválon, a harmadéves magyar színisek Mennyi című produkciója (r.: Hatházi András) este 7-kor kezdődik. A színházi műhelyekben is bővelkedő seregszemle részletes program megtalálható a Facebookon, a Spot 10. elnevezésű esemény leírásában.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ