Hogyan lesz főtt kukoricából halacska és a borsóból kisegér?
Az ünnepi könyvhét vendége volt Marék Veronika
Az ünnepi könyvhét vendége volt Marék Veronika
Vissza

Hogyan lesz főtt kukoricából halacska és a borsóból kisegér?

Játékos, mesemondós, rajzos és rejtvényekkel teli előadással örvendeztette meg a kolozsvári közönséget szombat délután Marék Veronika, József Attila-díjas író-grafikus. Marék Veronika meséit nemcsak a legfiatalabb közönség, de azok szülei is ismerik, a Kockásfülű Nyúl, Boribon, Kippkopp és Tipptopp számos nemzedékben idézi fel a gyermekkort. Marék Veronika, aki a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét meghívottjaként érkezett Kolozsvárra, számos mesefigurája kíséretében, viccesen megjegyezte, manapság már nemcsak a gyermekek, de az idősebb korosztály, a legkisebb rajongók szülei és nagyszülei is gyakran mondják neki, hogy az ő meséin nőttek fel.

„Csodálatos foglalkozásom van”, vezette fel Marék Veronika, hogyan is került a mesekönyvíró pályára. Mint elmondta, gyermekkorában ő sem tudta mi legyen, sok minden érdekelte, főleg az állatok, azok közül is a papagályok foglalkoztatták leginkább. Idővel ezért eldöntötte, hogy papagálytenyésztő lesz. „Bizonyára az is lettem volna, ha 17 évesen nem írok véletlenül egy mesekönyvet”, jegyezte meg viccesen. Elmesélte, gimnazista korában egyszer egyedül volt otthon, talált egy köteg üres, fehér papírt, és mire szülei este visszaértek, megírta és illusztrálta is első mesekönyvét. „Így született Boribon, a játékmackó”, mondta.

Kippkopp és Tipptopp is „bemutatkozott" Kolozsváron

Boribon óriási sikert aratott a gyermekek körében, amely sikert további kötetek követtek, eddig több mint 50 könyvet adott ki, ezeket ő is illusztrálja is. Elmondta, Boribon kalandjai már 15 könyvben olvashatók, jelenleg a mackó következő két történetén dolgozik. „Néha jutnak eszembe jó ötletek”, magyarázta, hogy miért dolgozik két folytatáson egyszerre.

Boribon után persze számos más mesefigura látott napvilágot, mint a játékmackó barátja, Annipanni, a Kockásfülű Nyúl, Kippkopp és Tipptop vagy éppen Laci és az oroszlán. Az említett figurák közül többen Kolozsváron is „bemutatkoztak”, sőt: Marék Veronika egy teljes Laci és az oroszlán történetet elmesélt, a két szereplő kalandjait helyben illusztrálta is. A kolozsvári ifjak a meséből megtudhatták, hogyan küzdhetik le félelmeiket, hogyan lehetnek bátrak és merészek. Marék Veronika megjegyezte, a mesében szereplő oroszlán hozott neki igazi külföldi sikert, Lacit és az oroszlánt számos országban ismerik. Hozzátette, a meséből rövidesen filmet is készítenek.

A Kockásfülű Nyúl című, 1974-es rajzfilmsorozat a mai napig állandó szereplője a televíziónak

Az írónő egy másik nagyon ismert mesefigurája a Kockásfülű Nyúl, akit Marék Veronika el is hozott Kolozsvárra. A klasszikus rajzfilmsorozatot 1974-ben kezdték el készíteni, összesen két évad dolgozza fel a repülő nyúl kalandjait. „A rajzfilmsorozat még ma is állandó szereplője a televíziónak. Néha ennek az alkotójaként ismernek, nem a könyveim alapján, ami kicsit zavar”, jegyezte meg az írónő.

A kisgyermekek legnagyobb örömére Marék Veronika táskájából további figurák kerültek elő, köztük Kippkopp és Tipptopp is. Kiemelte, Kippkoppnak mindig kell kalap legyen a fején, Tipptoppnak pedig egy szál virág a hajába tűzve.

– Be akartam mutatni a gyerekeimnek, hogy milyen az élet a fű között, ezért kellett nekem egy pici figura, akinek a fű olyan, mint egy nagy erdő. Ez lehetett volna béka vagy akár kisegér, de őket nem akartam, mert ők nem csodálkoztak volna rá arra, ami a fű között található. Így született meg a gesztenyebaba, mert a gesztenyebabákat minden kisgyerek ismeri, készített már – mesélte, hogyan találta ki a két figurát. Hozzátette, mindig is ámulatba ejtették az ikrek, hogy két ember egyforma lehet, ezért lett Kippkoppnak és Tipptoppnak öt egyforma kipikopi gyereke.

Az írónő elmesélte, néha „olvasói javaslatokat” is figyelembe vesz, amikor nekifog meséket kitalálni. A legutóbbi Boribon-mese is egy kedves olvasója, Emma javaslatára született, aki azt kérte az írónőtől, hogy Boribon látogasson el a strandra. Így született meg a 2018-ban kiadott Boribon pancsol című kötet. Egy kisfiú pedig kifogásolta, hogy Boribon csak lányos dolgokat csinál, ezért „fiúsabb” történeteket is írt a kismackónak, mint a Boribon focizik, Boribon autózik vagy Boribon kirándul című mesék.

Minden versikés-rajzos feladványt megfejtettek a kolozsvári gyermekek

Ám az írónő nemcsak mesélt a kolozsvári előadásán, rajzos-versikés rejtvényeket is feladott a gyermekeknek, akik így megtudhatták, hogyan lesz a főtt kukoricából halacska vagy éppen a borsóból kisegér.

– Még vannak terveim, még akarok meséskönyveket és társasjátékokat készíteni. Nem akarok egy sarokban gubbasztani, még tudok dolgozni és még tudok örömet szerezni a gyerekeknek – zárta az előadást Marék Veronika.

(Borítókép: Marék Veronika dedikál. Fotók: Rohonyi D. Iván)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szexuális oktatás az iskolában? Csak ...
Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...