Hintz Ella műkedvelő fotográfus hagyatékából nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban
Vissza

Hintz Ella műkedvelő fotográfus hagyatékából nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Belső képek. Hintz Ella (sz. Boros, 1885-1975), műkedvelő fotográfusnő hagyatéka címmel nyílik kiállítás március 17-én, csütörtök délután 5 órakor a Néprajzi Múzeumban (Memorandumului/Unió utca 21 szám).

 „Dr. Hintz Györgyné, született Boros Ella – egy név. Hogyan ismerhető meg egy 20. század elején élt nő személyisége, életmódja, hogyha nem vezetett naplót, nem írta meg önéletírását, viszont kézműveskedett és fényképezett? Noha a Hintz család neve a Gyógyszerészeti Múzeum révén benne van a kolozsvári köztudatban, a család képgyűjteménye mégis arra mutat rá, ami a helytörténeti munkákban ez idáig többnyire láthatatlan maradt. A nevekhez és biográfiákhoz képest a fényképek a közéleti szereplők emberi, hétköznapi arcát, történeteit sejtetik, amelyekről írásos feljegyzések nem készültek ugyan, azonban megfelelő dekódolással a 20. század eleji kolozsvári polgár mentalitástörténetéhez juthatunk el. A kiállítás képei láthatóvá teszik a közszerepléseikről kevésbé ismert, a családi hétköznapokban viszont jelentős szerepet betöltő nőket, akik nemcsak az otthont, a családot, a helyi nők emancipálódó társadalmát építik, hanem a család vizuális megjelenéseit, képi mementóit is.” – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, mindennek a kontextusa pedig a pezsgő fotós élet a két világháború közötti Kolozsváron, hiszen Hintz Ella fotós társaságok aktív szereplője volt, képei kiállításokon szerepeltek. A kiállítás azt a kérdést is vizsgálja, hogy hogyan jött létre az erdélyi vizuális kultúra. Kik, milyen hatásoknak, impulzusoknak köszönhetően kezdték el használni a fényképezőgépet? Mit olvashatunk ki az archív fotókból a jelenben?

A kiállításon az archív képek mellett interjúkat is bemutatnak a Hintz család tagjaival, Hintz Georggal és Hintz Gábor Csabával, valamint a Hintz-villa jelenlegi lakóival, Anca Gogâltannal és Georgiana Tirttel.

Hintz Ella fotóhagyatékát a jelenleg Németországban élő család őrzi, a képek digitalizálását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán működő Erdélyi Audiovizuális Archívum munkatársai végezték el.

Kurátorok: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș. Digitális képfeldolgozás: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Tóth Orsolya.

A kiállításban olvasható szövegek szerzői: Blos-Jáni Melinda, Bokor Zsuzsa, Gaal György, Mira Marincaș, Újvári Dorottya, Ványolós Endre. Videóinterjúk: Lakatos Miska. Grafika, tördelés: Bogyor Tas.

 

 

 

 

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ