Hiánypótló képzés indul a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
A néptáncos szakma is üdvözli az új szakot
A néptáncos szakma is üdvözli az új szakot
Vissza

Hiánypótló képzés indul a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán

Az erdélyi néptáncmozgalom, a hivatásos néptáncegyüttesek problémáinak megoldásán dolgoztak az elmúlt években a Hagyományok Háza, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetem képviselői az öt erdélyi hivatásos néptáncegyüttes vezetőjével karöltve. A megfogalmazott szükségletekre válaszként két képzés beindítása mellett döntött a Sapientia EMTE és a két magyarországi intézmény. Az erdélyi felsőoktatási intézmény Kolozsvári Kara néptáncművészet és néptánc-pedagógia alapszak indítását tervezi 2019 őszétől, amelynek célja a hivatásos együttesek utánpótlása és néptánc-pedagógusok kinevelése. A Magyar Táncművészeti Egyetem pedig speciális alapszakot hirdet azon erdélyi hivatásos néptáncosok számára, akik még nem rendelkeztek szakdiplomával. A két képzésről tegnap délben, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

 

Az erdélyi néptáncmozgalom felkarolása mellett döntött a Sapientia EMTE, a Hagyományok Háza és a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetem. Ahogyan a tegnapi déli sajtótájékoztatón elhangzott, már több mint 20 éve égető szüksége volt az erdélyi néptáncosoknak egy felsőoktatási képzésre, ahol a szakdiploma nélküli hivatásos táncosok, de az utánpótlás is tanulhat. A három intézmény közötti megállapodás értelmében az ősszel induló képzéscsomag két struktúrára épül. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara beindít egy hagyományos, nappali tagozatos néptáncművész, néptáncpedagógus alapképzést, amely a Táncművészeti Egyetem egyetlenegyszer induló, látogatás nélküli hároméves alapképzésével egészül ki Marosvásárhelyen. Míg előbbire bárki jelentkezhet, utóbbira az erdélyi profi néptáncegyütteseknél alkalmazott, szakdiploma nélküli táncosokat várják. 

Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja röviden mindkét képzési formát bemutatta, majd a kolozsvári karon induló szakról beszélt részletesen. A dékán kiemelte: az egyetem az elmúlt közel 20 esztendőben mindvégig olyan szakterületek képzéseit próbálta beindítani, amelyek magyar nyelven addig nem voltak elérhetőek a romániai magyarság számára. – A hiányszakok a Sapientia által kínált képzések 80–85%-át teszik ki – mondta a dékán. 

Ennek az irányelvnek a fényében indítják be a kolozsvári karon a néptáncművészet és néptánc-pedagógia alapképzést. A sajtóértekezleten jelen levő szakemberek elmondása szerint ez a képzés több tízéves hiányra, problémára nyújt megoldást. Tonk Márton hangsúlyozta: a képzésnek csak akkor van értelme, ha az egyetem és szakma egyformán viszonyul hozzá, és az egyetem a szakma igényeire kínál választ.

Amellett, hogy miért pont Kolozsváron, és miért nem a Sapientia marosvásárhelyi, vagy székelyföldi karán indul a képzés, Tonk Márton több érvet is felhozott. Mint mondta, a kolozsvári karon már van művészeti oktatás, így célszerűnek találták a további művészeti képzéseket is ezen a karon beindítani. Ugyanakkor infrastrukturálisan is megfelel a kolozsvári intézmény a szak követelményeinek, és megvannak a tanításhoz szükséges feltételek, a stúdió, hangtechnika, illetve a kincses város rendelkezik a megfelelő minősített tanári állománnyal, amely szintén szükséges az új szak beindításához. 

Az új képzés megbízott felelőse Könczei Csongor, kutató, néptáncos, aki a sajtótájékoztatón az új szak felépítését részletezte. Mint mondta, 2017 nyarán kezdtek el a képzésről tárgyalni, a budapesti Táncművészeti Egyetem példáján elindulva, amelynek programját hozzáigazították a romániai felsőoktatási kerethez, és a szakma erdélyi helyzetéhez. – Táncművészeti szakot indítunk, amelynek szakiránya lesz a néptánc – hangsúlyozta. Ennek fényében az új képzésre bejutó diákok nemcsak néptáncot, hanem tánctörténetet, koreográfiaelméletet, viselettörténetet, népzenét, esztétikát, de balettet és kortárs táncot is fognak tanulni. Az oktatók között többek között Lupescu Radu, Virginás Andrea, Könczei Csilla, Tötszegi Tekla, Székely Melinda, Sinkó Ferenc, Feketelaki Tibor, Pávai István, Benedek Árpád, Lázok János nevét találjuk. 

A sajtótájékoztató résztvevői (balról jobbra): Könczei Csongor, Tonk Márton, Bolvári-Takács Gábor és Kelemen László

 

Könczei Csongor szerint a szak a hivatásos táncegyüttesek utánpótlásának kinevelésében lenne hiánypótló, de ennél egy sokkal fontosabb problémára is megoldást nyújt. – Erdélyben szinte 350 amatőr néptánccsoport működik, de óvodai és iskolai keretekben is zajlik néptáncoktatás, mindez profi oktatók nélkül. Ez a képzés a szakképzett néptáncpedagógusokat fog kinevelni, ami hatalmas problémát orvosol – emelte ki.

A nappali, hároméves képzésen évfolyamonként 10 tandíjmentes és hat költségtérítéses helyet hirdetnek meg, a három évfolyamon összesen 48 diák tanul majd. „Nem akarunk tömegképzést” – magyarázta a döntés okát, amely illeszkedik a Sapientia EMTE irányvonalához is. 

Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora elmondta: Erdély a magyar néptáncmozgalom egyik központja, viszont itt is számos problémát okoz a hivatásos táncosoknak az, hogy nem rendelkeznek diplomával. A Magyar Táncművészeti Egyetem ezért egyszeri képzést kínál azon táncművészek számára, akik már eldöntötték, hogy ezt a pályát választják, viszont szakdiploma nélkül számos akadályba ütköznek bérezés, előrelépés tekintetében. 

Az egyszer induló, hároméves csökkentett óralátogatású képzésre 30–40 profi táncos jelentkezését várják. A képzés során a hallgatóknak havi három nap kell órát látogatniuk, ezek nagyrészét Marosvásárhelyen tartják. A képzés tervének összeállításában a táncosok eddigi tudását, tapasztalatát is figyelembe veszik, a hallgatók képzés befejezését követően a Magyar Táncművészeti Egyetem által kiállított diplomát kapnak.

A sajtótájékoztatón felszólalt Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója is, aki elmondta, óriási öröm számára, hogy végre megoldást találtak egy 28 éves problémára. Hasonlóan örömét fejezte ki a sajtóértekezleten jelen levő Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes vezetője, András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes irányítója, valamint Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ