Hiába tiltakoztak a Békás negyedi aquapark ellen
Tervmódosítást, csúszda-költöztetést ígér a tervező
Tervmódosítást, csúszda-költöztetést ígér a tervező
Vissza

Hiába tiltakoztak a Békás negyedi aquapark ellen

Hozzávetőlegesen ötven személy várta tegnap a városi tanács ülésén, hogy megtárgyalják a 35-ös napirendi pontot, amely a Békás negyedben megépülő aquapark műszaki-gazdasági mutatóira vonatkozott. A számos érdeklődőre való tekintettel e napirendi pontot előrehozták és elsőként vitatták meg – majd közel két órás vita után meg is szavazta a városi tanácsosok többsége: a liberális és az RMDSZ-es tanácsosok igennel szavaztak, az öt szociáldemokrata (PSD) tanácsos pedig tartózkodott. Mivel a jelenlevők főleg azt kifogásolták, hogy az aquapark legzajosabb részét, a csúszdákat kevesebb, mint kétszáz méterre építenék meg a környékbeli tömbházaktól, ezért a tervező cég fiatal képviselője megígérte, hogy a csúszdákat 100-150 méterrel arrébb költöztetik. A panaszosok ennek ellenére láthatóan elégedetlenül és nyugtalanul távoztak, Adrian Dohotaru parlamenti képviselő pedig elmondta: a későbbiekben akár törvényhez is fordulhatnak.

Megtelt a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal üvegterme tegnap kora délután: a városi tanácsosok alig tudták elfoglalni helyeiket az asztalnál, olyan sokan érdeklődtek a Békás negyedi aquapark építése iránt. Az elsőként megvitatott határozattervezethez közel tízen szóltak hozzá.

Emil Boc polgármester arra figyelmeztetett, hogy a kolozsváriaknak szüksége van a létesítményre, mert ha aquaparkba akarnak menni, akkor kénytelenek Nagyváradra, Marosvásárhelyre vagy Magyarországra utazni. A Györgyfalvi és a Békás negyed közötti terület az egyetlen, ami a város köztulajdonában van, és ami alkalmas aquapark megépítésére. A 12 hektáron elterülő aquaparkból 6,7 hektár ingyenesen lesz látogatható, és csak 2200 négyzetméter lesz a fizetős rész. A tervet úgy állították össze, hogy a lehető legkisebb mértékben változtassa meg a zöldövezetet, továbbá lesz egy 650 köbméteres akvárium is halakkal és medúzákkal, amit közoktatási célokra lehet használni.

– A mostani döntés nem végleges, hiszen a megvalósításig több szakasz van még, és az építkezés is legalább két évig fog tartani. Még nagyon távol vagyunk tehát a véglegesítéstől – nyilatkozta a város polgármestere.

Az aquaparkot tervező cég képviseletében felszólaló fiatalember elmondta: ez az ötödik változat, amelyet eddig kidolgoztak, és a céljuk az volt, hogy a jelenleg létező zöldövezetet ne károsítsák.–  A környező tömbházak melletti építmények magassága nem haladja meg a 12 métert, míg a létesítmény legmagasabb épülete 24 méteres lesz. A terület 4,02 százalékát építjük be, 95% megmarad zöldövezetnek. A legnagyobb zajt a csúszdák okozzák majd, de ezek 180 méterre lesznek a legközelebbi tömbháztól. Jelenleg egy elhanyagolt területről beszélünk, amelynek potenciálját ki kell használni. Tervezünk két vendéglőt, s egy spa-központot megépíteni – magyarázta.

Ezt követően először Adrian Dohotaru, Kolozs megyei parlamenti képviselő, a Fenntarthatóan Megtervezett Társadalom Egyesülete (SOS) ügyvezető igazgatója ismertette álláspontját, és az általa vezetett civil szervezet hívta fel az érintett lakosok figyelmét az aquapark körüli gondokra.

– Fontos a kolozsváriak számára az aquapark, de közel háromezer kolozsvári írta alá az aquaparkot ellenző petíciót. A Fenntarthatóan Megtervezett Társadalom Egyesület felhívja a figyelmét a városi tanácsnak, hogy a megépítendő épületek a megengedett beépíthető területnél 2,5-ször többet foglalnak el. Másrészt az utak, parkolóhelyek 4,5-ször több helyet foglalnának el a megengedettnél. A megvalósíthatósági tanulmányban megjelölt zöldövezet nagysága fele a szükséges területnek. Ha az aquapark fizetős részébe a belépti díj felnőtteknek 75 lej lesz egy alkalomra, akkor mennyibe fog kerülni egy szerényebb jövedelmű családnak az ott tartózkodás? Jelenleg 67 madárfajta él ott, de ezen kívül más állatok élőhelye is e terület. Mi lesz a madarakkal, állatokkal? Vajon nem lehetne máshol felépíteni az aquaparkot? – kérdezte a tanácsosokat Dohotaru.

A többi felszólaló nagyjából azt kifogásolta, hogy az addig csendes környék nagyon zajos lesz, ezért más helyszínt kellene kiválasztani a beruházásnak.  Az egyik felszólaló „mérgezett ajándéknak” nevezte az aquaparkot, egy környékbeli tömbház tulajdonosi társulásának elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, a létesítmény nem annyira a Békás, mint a Tóköz-negyedben van, ahol számos új lakóház épült, s többnyire kisgyermekes családok laknak ott, akik aggódnak a nyugalmukért.

A vita ideje alatt néhány fiatal bannereket tartott a kezében „Ne tegyétek tönkre a zöldövezetet”, „Parkot akarunk” feliratokkal.

A szociáldemokrata tanácsosok közül többen azt kérték, hogy a határozatot vegyék le a napirendről. Horváth Anna RMDSZ-es tanácsos kifejtette: ilyen körülmények között az RMDSZ csak feltétellel támogatja a határozatot. Úgy tűnt, hogy Boc is hajlott volna a halasztásra, de amikor a tervező azt mondta: van lehetőség, hogy a zajforrásként megjelölt csúszdákat 150 méterrel elköltöztessék, akkor elállt a halasztástól. A határozatot végül 18 igen szavazattal és öt tartózkodással elfogadták a tanácsosok.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hargita megyében is megjelent a kór
Folytatja a fertőtlenítést a városháza
Idős földészek mikor dolgozhatnak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ