Hétfőtől kérhetik buszbérletüket a nyugdíjasok
Vissza

Hétfőtől kérhetik buszbérletüket a nyugdíjasok

Hétfőtől január 17-ig válthatják ki a 2020-as évre érvényes ingyenes közszállítási utazási bérletüket a kolozsvári lakhellyel rendelkező nyugdíjasok, az alábbiakban ismertetett feltételek szerint.

Az Kolozsvári Városi Tanács 865/2017-es határozata értelmében a kedvezmény minden 70 évesnél idősebb nyugdíjasnak jár, függetlenül havi összjövedelmétől vagy a nyugdíjszelvényén szereplő bevételezett összegtől, valamint a 70. életévüket még be nem töltött idős személyeknek és nyugdíjasoknak, akiknek havi összjövedelme vagy a nyugdíjszelvényén szereplő bevételezett összeg nem haladja meg az 1700 lejt. A felsorolt kategóriákhoz tartozó személyek és Kolozsvár díszpolgárai a Kolozsvári Közszállítási Vállalat Kolozsvár, Apahida, Kisbács és Szászfenes területén közlekedő minden járatán érvényes ingyenes utazási bérletre jogosultak.

Kolozsvár területén közlekedő egyetlen járaton érvényes ingyenes bérletre jogosultak továbbá a 70. életévüket még be nem töltött idős személyek és nyugdíjasok, akiknek havi összjövedelme vagy a nyugdíjszelvényén szereplő bevételezett összeg 1701–1900 lej közé esik.

A névre szóló érintőkártyás bérletek kibocsátásához az alábbi iratokra lesz szükség: személyazonossági igazolvány eredetiben (az adatok ellenőrzése és a fénykép átvétele érdekében), az utolsó nyugdíjszelvény és másolata, az utazási kártya/bérlet, amennyiben az érintett már rendelkezik ilyennel, erre fogják feltölteni a 2020-as évre érvényes bérletet. Azoknak, akik korábban nem rendelkeztek ilyen bérlettel, az első utazási kártyát igénylő kérvényt is be kell nyújtaniuk. Azoknak, akiknek volt már utazási kártyájuk, de azt elvesztették/ ellopták/ megrongálódott, ki kell fizetniük az új kártya kibocsátási díját és leadniuk egy kérvényt. A betegnyugdíjasoknak le kell adniuk az orvosi határozat másolatát. Az utódlási nyugdíjas, 26 évesnél fiatalabb árva diákoknak, egyetemistáknak le kell adniuk az utódlási nyugdíjhatározat és az aktuális egyetemi évre lepecsételt ellenőrző/diákigazolvány másolatát.

Az érintőkártyás bérletek használati módjára vonatkozóan a Közszállítási Vállalat az alábbi pontosításokat közli. Az érintőkártyára évente feltöltik az éves bérletet. A kártyát minden egyes utazáskor érvényesíteni kell, ehhez mintegy két másodpercig mozdulatlanul közelítsük a járműben található leolvasó fekete részén lévő, körkörös bordázatú felülethez a kártyát mindaddig, míg a leolvasó képernyőjének színe zöldre válik. Ha az érvényesítés nem sikerül, próbálkozzunk újra egy másik leolvasónál. A minden járatra érvényes bérlet mind a járművön, mind a megállóban található leolvasóknál érvényesíthető, az egy járatra érvényes bérlet a járműben és az adott járat útvonalához tartozó megállókban található leolvasókon érvényesíthető. Az egy járatra érvényes bérlet más járatokon is használható, ha az útvonaluk megegyezik, de kizárólag a közös szakaszon. Ilyen esetben érvényesítéskor előbb nyomjuk meg a „közös útszakasz” (tronson comun) gombot, és csak azután közelítsük a kártyát a leolvasó felülethez. A közös útszakaszon közlekedő járat esetében a kártya csak a járműben érvényesíthető, az utas saját felelősségére. Elvesztése/ ellopása/ megrongálódása esetén a kártyát a tulajdonos kérésére lezárják, a kedvezményes utazásra feljogosító bérlet pedig egy új kártyára átutalható (az újonnan kibocsátott kártya költségeit a kedvezményezett fedezi).

Az érintőkártyás bérleteket november 11-től jövő év január 17-ig lehet kiváltani, hétfőtől péntekig, illetve helyenként vasárnapig, az alábbi helyeken (zárójelben a nyitvatartás): a Magyar/1989 December 21 utca 79A (H–P 7.30–21.45) Május 1 tér (H–P 6–21.45), valamint hétvégenként is a Minerva (a megállóban, a tömbház földszintjén H–P 6–21, Szo–V 8–16) és a Marasti téren a képzőművészeti egyetemnél (az Arte Plastice megállóban H–P 6–21, Szo–V 8–16) található bérletirodáknál; a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal lakótelepi irodáiban a Donát, Hajnal, Írisz, Szamosfalvi, Monostor negyedben (Álmos/Al. Vlahuta 46-47., Pasteur 60., Liebcknecht tér 7-8., Bazsarózsa/Ion Mester 10., Traian Vuia 41.) hétfőtől szerdáig 8–15.45, csütörtökön 8–17.15, pénteken 8–14.15 óra között, valamint a Mócok/Motilor útja 7. szám alatti hivatalban hétköznap 8.30-tól csütörtökön 18.15, a hét többi napján 16.15 óráig.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tánczos Barna szenátornál is ...
Indul magyar kilencedik osztály a ...
Varga Judit: folytatódhat az SZNT ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ