Hét magyar és hét román alkotás versenyez a szarajevói filmfesztiválon
Vissza

Hét magyar és hét román alkotás versenyez a szarajevói filmfesztiválon

Hét magyar és hét román film versenyez a balkáni térség legfontosabb seregszemléjén, a pénteken kezdődő szarajevói filmfesztiválon.

A játékfilmek versenyében indul Szilágyi Zsófia Cannes-ban már díjazott Egy nap című alkotása, a film főszerepében Szamosi Zsófia látható – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében. Mint írják, rögtön a locarnói világpremiert követően a szarajevói filmfesztivál nagy presztízsű Fókusz programjában is bemutatkozik Milorad Krstić akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs mozifilm. 

A dokumentumfilm versenyben három magyar alkotó indul. Bogdán Árpád Gettó Balboa címmel készült legutóbbi filmje, Csuja László Kilenc hónap háború című magyar-katari koprodukcióban készült alkotása és Zurbó Dorottya a Filmalap Inkubátor Program támogatásával készült Könnyű leckék című első önálló rendezése van versenyben.

A rövidfilmek versenyében lesz Láng Orsolya, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékén készült diplomamunkája, a Szezon után című alkotás nemzetközi premierje. A diákfilmek között versenyez Kiss Hajni Last Call és Kovács István Ostrom című alkotása is, mindkettő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült.

Az elkészült filmek mellett még fejlesztési szakaszban járó filmterveket és már forgó filmeket is bemutatnak a nemzetközi szakmának a szarajevói filmfesztivál CineLink elnevezésű programjain. A magyar alkotók közül Bakony Alexa, Fabricius Gábor és Nagy Dénes rendezők kaptak meghívást a fórumra – áll a közleményben.

Román alkotók a fesztiválon

Romániából szintén hét produkció száll versenybe, három nagyjáték- , két rövid- és két diákfilm, ezenkívül a Fókusz szekcióban vetítik Adina Pintilie Touch me not című alkotását, amely elnyerte az idei Berlinale fődíját, valamint Corneliu Porumboiu Fotbal infinit című filmjét, derül ki a Román Kulturális Intézet (ICR) honlapjáról.

A szarajevói versenyszekcióba Ioana Uricaru (Luna de miere), Ana Lungu (Un prinț și jumătate), és Florin Şerban (Dragoste 1: Câine) nagyjátékfilmjét választották be,  a rövidfilmeknél pedig Emanuel Pârvu (Totul e foarte departe), és Cecilia Ștefănescu (Morski Briz) alkotása van versenyben. A diákfilmek között versenyez Alexandru Badea 16 lovituri  és Georgiana Moldoveanu Albastru şi roşu, în proporţii egale című alkotása.

A versenyprogram mellett nagyszámú román filmes kapott meghívást a CineLink, Docu Rough Cut Boutique és Talents Sarajevo elnevezésű programokra.

A szarajevói filmfesztivál augusztus 10-e és 17-e között zajlik.

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: kiváló kezdés az Európa Liga ...
Minden megyében indít jelölteket az ...
Karcsisirató

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ