Hegedűs a háztetőn – bemutató a kolozsvári magyar színházban
Nagyszabású produkcióra számíthat a közönség
Nagyszabású produkcióra számíthat a közönség
Vissza

Hegedűs a háztetőn – bemutató a kolozsvári magyar színházban

Az idei évad negyedik bemutatójára készülnek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a Hegedűs a háztetőn című musicalt Béres László rendezésében láthatja a közönség. Arról, hogy mit jelent 2020-ban a közösség, hagyomány és szeretet témáját feldolgozó darab, az alkotók sajtóértekezlet keretében fejtették ki véleményüket az intézmény emeleti előcsarnokában. A rendező szerint a 19. század végén megjelent regényből született darab története örök érvényű. A nagysikerű musical középpontjában egy, a külső kényszerek és belső vágyak által formált család áll, Tevje, a családapa hitet és erőt az Istennel való beszélgetéseiből merít, rendíthetetlen hittel ragaszkodik vallásához és a hagyományokhoz. A bemutatóra február 21-én, pénteken este 7 órától kerül sor a színház nagytermében.

 

Béres László rendező elmondta: már az első pillanattól kezdve biztos volt abban, hogy Bogdán Zsolt lesz Tevje, hiszen úgy ismeri őt színészként, mint aki a lelkét is „beleadja” az előadásba. A rendező véleménye szerint hit nélkül nem lehet élni, és nem is érdemes, a tejesember pedig pontosan ezt képviseli, és továbbítja a közönség felé.

Bogdán Zsolt, a rendező meggyőződése ellenére kakukktojásnak érzi magát a szereposztásban, úgy vélte, bár nem első alkalom, hogy énelkelnie kell a színpadon, mégsem „erre lett kitalálva hangilag, nála sokkal jobb hangú kollégái vannak”. Mégis örült a szerepnek, és úgy gondolja, hogy Béres Lászlóval jó párost alkotnak. Megjegyezte továbbá, hogy a sikerért mindig magasra kell helyezni a mércét.

A szereplők közül a feleséget játszó Kató Emőke hangsúlyozta: örömmel töltötte el, hogy ennyi kollégával dolgozhat egyszerre a színpadon. Mint elmesélte, egy beszélgetésük alkalmával, a kislánya megjegyezte, hogy ő már „olyan régi anya”, ekkor úgy érezte, rátalált a szerepe kulcsára.

A musicalben fellépő színészek szerint a zene igényli a legnagyobb figyelmet, a próbák alatt megtanultak egymásra figyelve dolgozni.

Kolcsár Péter zenei vezető kifejtette: a színpadon a történteket alátámasztja a zene, ebből a szempontból tehát úgy kell megalkotni egy történetet zeneileg, hogy kiemelje a rendező koncepcióját. A Hegedűs a háztetőn zenei változatát illetően olyan formát kerestek, ami anyagilag is megengedhető, és jól is hangzik.

A kocsmáros szerepét játszó Váta Loránd a matematikához hasonlította a musical műfaját, mint mondta, pontosságot igényel, hiszen „ha lemaradsz, akkor vége”.

Kántor Melinda ajándéknak tekintette, hogy az egész társulat együtt dolgozhatott a színpadon. Úgy vélte, a hit és a hagyomány párosa tudja megtartani a közösséget, legyen az akár egy szakmai közösség.

A sajtó kérdéseire válaszolva a rendező elmondta: nyilván látta a musical filmváltozatát, de természetesen nem abból inspirálódott. A jó musical titka a jó társulat, a jó zenei anyag, és jó tematikájú darab – fűzte hozzá Béres László.

(Borítókép: Jelenet az előadásból. Fotó: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Indulhat a háztartási gépek ...
Bölcs diákok: középpontban a Föld ...
Erdélyi magyar kutatók saját ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...