Hazatérnek a szobrok a botanikus kertből az egyetemre
Eredetileg a főépület timpanonját díszítették
Eredetileg a főépület timpanonját díszítették
Vissza

Hazatérnek a szobrok a botanikus kertből az egyetemre

Visszakerülnek a Babeș-Bolyai Tudományegyetemhez azok a szobrok, amelyek egykor a Farkas/Kogălniceanu utcai központi épület homlokzatát díszítették. A Kolozsvári Ferencz József Tudományegyetem 1902 októberében felavatott épületének timpanonján az egyetemalapító császár központi alakjától jobbra és balra további négy-négy szobor helyezkedett el: az egyetemi karok jelképei, illetve két-két mitológiai figura a sarkokban. Az 1919-es hatalomváltást követően a szobrok - némelyik megcsonkítva - a botanikus kertbe kerültek. A BBTE vezetősége azt tervezi, hogy visszaszállítja valamennyit az egyetemre, a jobb láthatóság kedvéért, mondták. A központi épület előcsarnokában már el is helyezték az egyik alakot, a vele szemben üresen álló posztamens azt jelzi, hamarosan következik egy második is. A szoborköltöztetésről a botanikus kertbe látogatókat négynyelvű – román, magyar, angol és német – feliratú tábla tájékoztatja.

Gaal György helytörténész Egyetem a Farkas utcában című könyvében részletes leírással szolgál a homlokzat eredeti állapotáról.  Ma is látható az emeletes aula kapuk fölé eső, félkörös záródású ablakai fölött két-két szimbolikus alak: a bal oldalon a természettudományokat, a középsőn a bölcsészetet és a történetírást, a jobb oldalin a mennyiségtant és a jogtudományt szimbolizálják a szobrok. Másképp nézett ki viszont a hatalmas timpanon, amelyben most az egyetem neve van kirakva. „Itt eredetileg Mayer Endre horgany szoborcsoportja állt: közepén Ferenc József királyi tógában, trónszékéről felemelkedve jobb kezével átnyújtja az egyetem alapítólevelét. Tőle jobbra és balra a négy kart jelképező két-két allegorikus alak siet átvenni az oklevelet. Rajtuk kívül még két-két mitológiai figura töltötte ki a sarkokat. Miután a románok átvették az egyetemet, 1920 januárjában, megcsonkították a központi szobrot, az 1920-as években pedig leszerelték az egész szoborcsoportot és a botanikus kert gruppjai közé díszként helyezték el az épen maradt részeket”, írja.

Feltételezhetően a matematikát jelképező szobor helye a botanikus kertben - Rohonyi D. Iván fotói

Gheorghe Vais műépítész Az eklektikus Kolozsvár – építészeti programok a dualizmus korában (1867-1918) című kötetében további információkat fed fel.  A tudományegyetem épületének architektúráját elemző szakember szerint a timpanon jelenléte a homlokzatokon egyrészt fokozta az illető épület monumentalitását, ugyanakkor az európai kultúra és oktatás antikvitás-kori eredetének is a jelképe, eszményi magasságba emelve az egyetemet, mint a kultúra és tudomány templomát. Felidézi: a szoborcsoport szétszedése már 1919. május 12-én kezdődött, amikor az egyetem új vezetősége utasítást adott a központi alak, Ferenc József fejének eltávolítására. Végül, írja Vais az összes szobrot eltávolították a homlokzatról, és a harmincas években a botanikus kertben helyezték el.

Az építész megjegyzi: sajnálatra méltónak tartja ezt a politikai megrendelésre elkövetett vandalizmust, hiszen ezáltal megfosztották az épületet az egyik legfőbb díszítőelemétől, amely – többek közt - az erdélyi kultúrának az európai  kultúrához való tartozását jelképezte.

Ferenc József lefejezett szobra nem került elő

A BBTE szóvivőjének szűkszavú tájékoztatójából nem derült ki, hogy pontosan mi a terv, hány szoborról is van szó, hova fogják elhelyezni ezeket a műalkotásokat, amelyek közül néhányat már elszállítottak a botanikus kertből. 

1919. május 9-én Schneller István rektor ultimátumot kapott a megszálló román hatóságoktól, hogy a tanárok tegyenek hűségesküt I. Ferdinánd román királyra, ennek megtagadását viszont “minden addigi jogról való lemondásnak” tekintik, hangzott a felszólítás. A tanárok ezt a lehetőséget egyöntetűen elvetették arra hivatkozva, hogy békeszerződés megkötése előtt törvénytelen ez az utasítás. Miután a rektor megtagadta az átadást, május 12-én a román hadsereg erőszakot alkalmazva vette át az egyetemet.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ