Hat dokumentumfilm indul a Filmgaloppon
Vissza

Hat dokumentumfilm indul a Filmgaloppon

Ötödik alkalommal hirdette meg a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál a Filmgalopp versenyfelhívást, a megmérettetésre idén erdélyi alkotók dokumentumfilmekkel nevezhettek. A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle során több helyszínen vetített alkotások egymillió forintos fődíjért és a közönségdíjért versenyeznek – írja a filmtett.ro.

A kiírásra 2017. január 1. után készült dokumentum-műfajú alkotásokat vártak, a nevezhető filmek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók kellett legyenek, a filmek javarészt erdélyi helyszíneken kellett készüljenek, többnyire magyar nyelven. Az NMHH Médiatanácsának egymillió forintos fődíját odaítélő szakmai zsűri tagja Báron György filmesztéta, Lévai Balázs rendező, producer és Csuja László rendező. A fődíjat, akárcsak a versenyfilmekre leadott online szavazatok alapján kiosztott 1000 RON értékű közönségdíjat a zárónapon, szombaton adják át, olvasható a portálon.

Az 5. Filmgalopp versenyfilmjei

Csapó Huba: Gyimesek ritmusa;

Ugron Réka: Fiam, Iulian;

Püsök Botond: Miyu;

Serestély Szilárd: Poftiți vă rog!;

Gödri Attila: Rodion by G.A.;

Miklós Nóra: Tejjel kifli.

A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlét október 2. és 6. között, 14 helyszínen zajlik, a friss magyar filmtermést két új helyen, Nagyszalontán és Szamosújváron is bemutatják. Vetítéseket a következő településeken szerveznek: Arad (október 11–12.), Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kolozsvár, Kovászna, Nagyszalonta, Nagyszeben, Nagyvárad, Szamosújvár, Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Temesvár.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új kiadványok a Minerva ...
A címtelen föld őszinte hangjai
Beindult a bűnvádi eljárás Bănicioiu ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ