Három ezrelék fölött kell a Covid-igazolvány
Vissza

Három ezrelék fölött kell a Covid-igazolvány

Új határozatot fogadott el csütörtökön az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), amely egyebek mellett előírja, hogy azokon a településeken, ahol a koronavírussal való fertőzöttségi arány három és hat ezrelék között van, csak az uniós Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek férhetnek hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz és tevékenységekhez: például, csakis ennek felmutatásával lehet látogatni a vendéglátóhelyeket, uszodákat, részt venni rendezvényeken, előadásokon, koncerteken.

Florin Cîţu kormányfő már a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta újságírói kérdésre válaszolva, hogy a kormánynak nem áll szándékában leállítani a gazdasági tevékenységeket a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken, de fontolóra veszi annak az intézkedésnek a bevezetését, hogy csak a zöldigazolvány birtokában lehessen betérni kávézókba, vendéglőkbe, vagy részt venni esküvőkön és keresztelőkön. Csütörtökön a CNSU el is fogadta a határozatot, amelyet a kormánynak még meg kell erősítenie.

A CNSU csütörtöki, 70. számú határozata értelmében, ha egy településen 3 és 6 ezrelék közötti az ezer lakosra számolt, két hétre összesített fertőzöttségi arány, bizonyos tevékenységek csak a beoltott, a koronavírus-fertőzésen már átesett, vagy negatív koronavírus-teszttel rendelkező résztvevők számára lesznek elérhetőek.
A javaslat szerint Covid-zöldigazolvánnyal rendelkező nézőkkel szervezhetők meg a sportversenyek (nyílt és zárt térben egyaránt), de a lelátókat csak harminc százalékos kapacitással használhatják, a védőmaszkot viselni kell, és az embereknek legalább egy méternyi távolságot kell tartaniuk egymástól. A mozik, színházak, koncerttermek legtöbb ötven százalékos kapacitással működhetnek. Nyílttéri koncertek, előadások, fesztiválok vagy egyéb típusú rendezvények legtöbb ezer fő részvételével tarthatók meg, és a résztvevőknek maszkot kell viselniük. A zárt terekbe, rendezvénysátrakba tervezett eseményeken (esküvőkön, keresztelőkön) legtöbb kétszáz fő vehet részt, és minden személy számára legalább két négyzetméternyi helyet kell biztosítani. Képzéseket, workshopokat, konferenciákat zárt helyeken legtöbb 150 személy számára lehet szervezni, nyílttéri helyszíneken pedig legtöbb kétszáz résztvevő számára tarthatnak ilyen típusú rendezvényeket, ezekben az esetekben is maszkot kell viselni, s legalább két négyzetméternyi helyet kell biztosítani mindenki számára. Tüntetéseken, megmozdulásokon legtöbb száz személy vehet részt a szokásos óvintézkedések betartásával.A vendéglők és a kávézók hajnali öttől hajnali kettőig tarthatnak nyitva, s befogadóképességük ötven százalékát használhatják ki. A sport- és fitnesztermek hasonlóképpen fele kapacitással működhetnek, s hét négyzetméternyi területet kell minden vendégnek biztosítaniuk. A fedett uszodák a kapacitásuk 50 százalékáig engedhetnek be személyeket.

A bárokat, klubokat, diszkókat és játéktermeket kizárólag beoltott személyek látogathatják a 3 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségű településeken. A bárok, klubok és diszkók hajnali öt és hajnali két óra között tarthatnak nyitva, és kapacitásuk 30 százalékáig fogadhatnak vendégeket. A játéktermek szintén ugyanígy tarthatnak nyitva, és úgyszintén fele kapacitással működhetnek.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • A bili esete a Hóstáttal
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre