Covid-igazolvány: rendkívüli ülésen döntenek

Covid-igazolvány: rendkívüli ülésen döntenek
Döntött a koalíció: a parlament elé viszik a Covid-igazolvány bevezetésére vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) terjesztett elő, erről rendkívüli ülésen dönt a törvényhozás valamikor karácsony és újév között, értesült a hotnews.ro hírportál.

A koalíció tagjai közt korábban nézeteltérés volt a tervezet elfogadási módját illetően.Alexandru Rafila PSD-s egészségügyi miniszter kedd este úgy nyilatkozott: nagy szükség van a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló jogszabályra, mivel a hatóságok kezében kell lennie egy eszköznek az esetleges újabb járványhullám esetén. Rafila azt javasolta, hogy a kormány vállaljon felelősséget a tervezetért. Ezzel szemben Florin Cîţu, liberális pártelnök azt nyilatkozta: procedurális okok miatt nem lehetséges, hogy a kormány felelősséget vállaljon a törvényért, a parlamentnek meg kell vitatnia a tervezetet.Február-márciusban tetőzik az ötödik hullámAlexandru Rafila úgy véli, a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvény elfogadtatása a koalíció felelőssége. A PSD megtette a kötelességét, előterjesztette a tervezetet, és minden szempontból támogatja azt – nyomatékosította Rafila.Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Covid-járvány ötödik hulláma várhatóan legalább két hónapot fog tartani, a legveszélyesebb hónap február és március lesz. Rafila elmondta: előrejelzését más országok tapasztalatára alapozza.

A törvény csak Románia területén lesz érvényes, külföldre utazva az illető ország járványügyi intézkedéseit kell majd tiszteletben tartani – szögezte le.
Florin Cîţu kijelentette: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló minden törvénytervezetet támogat, és a parlamenti megvitatását szorgalmazza, hangsúlyozva, hogy a kormánykoalíciónak 70 százalékos többsége van a törvényhozásban.Az átoltottság növelése a cél

Emlékeztetett: a parlamentben már van egy tervezet a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről, amely megvitatásra vár a képviselőházban. Közben a kormány közölte, hogy dolgozik egy másik jogszabályjavaslaton, ez azonban még nem jutott el a parlamentbe. Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a kormány addig nem vállalhat felelősséget egy törvénytervezetért, amennyiben ugyanabban a témában egy másik tervezet megvitatásra vár.
„Ha megérkezik, megvitatjuk, és elfogadjuk. Mi támogatunk a Covid-igazolvánnyal kapcsolatos minden olyan tervezetet, amely az átoltottság növekedéséhez vezet” – nyomatékosította.

Florin Cîţu kifejtette, ha a költségvetési törvényt két nap alatt el tudja fogadni a parlament, ezt a tervezetet is rövid időn belül megszavaznák, hiszen 70 százalékos többsége van a kormánykoalíciónak a törvényhozásban. Úgy véli, fontos lenne, hogy az emberek követhessék végig a tervezet parlamenti vitáját, így inkább ezt szorgalmazná, mintsem az indítvány kormányzati felelősségvállalással történő elfogadását. Utóbbi megoldáshoz kisebbségi kormány vagy törékeny parlamenti többség esetén fordulnak – vélekedett.
Ha a kormány nem vállal felelősséget, akkor Rafila...Arra az újságírói kérdésre, miszerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kilátásba helyezte a lemondását, ha a kormány nem vállal felelősséget a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló tervezetért, hogy az mielőbb életbe léphessen, a PNL elnöke kifejtette: „A lemondás egyoldalú gesztus, ezért ezt nem kívánom kommentálni” – válaszolta.Cîţu úgy tudja, több változata is van a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló új tervezetnek, állítása szerint azonban egyiket sem vitatták még meg a koalícióban. Ha ez rábólint, a szenátus azonnal elkészíti a parlamenti menetrendet, és „két-három nap alatt” el tudják azt fogadni – nyomatékosította a PNL és a szenátus elnöke.