Harminc napos konyhai segítség a válsághelyzetben
Vissza

Harminc napos konyhai segítség a válsághelyzetben

Rendhagyó kezdeményezést indított egy kolozsvári házaspár: összeállították egy négytagú család teljes havi bevásárlólistáját, társítva hozzá egy harminc napra szóló menüsort. Berke Sándor, szakács és felesége Krisztina, a hagyományos konyha receptjeire helyezte a hangsúlyt, így egyszerű főzési tapasztalatok alapján elkészíthetők az általuk választott ételek.

A munka és a háztartás vezetése mellett mindenki gyakran találkozhat azzal a problémával, hogy nehezen megy napról-napra kitalálni, mi kerüljön az asztalra. A nem megfelelő tervezés pedig gyakran vezethet pazarláshoz, kidobott ételekhez, gyorskajákhoz. Fokozottan igaz ez a jelenlegi járványhelyzetben. „Azt tapasztalom, hogy a pánik rossz tanácsadó. Bölcs döntéseket hozni nem könnyű egy nehéz vagy félelmekkel teli időszakban. Ez egy, amolyan iránymutatás kíván lenni. Amolyan baráti jótanács.” – olvasható az ötletgazdák első bejegyzésében a Creative Food Lab Facebook oldalán. Az #EgyHónaposVásárlásiLista megalkotásánál a változatosság, a spórolás, az újrahasznosítás, az egészséges táplálkozás és a tudatosság is fontos célja volt a házaspárnak. Mindezek szem előtt tartása azonban nem csupán a mostani krízishelyzetben, hanem a mindennapi, normál életben is elengedhetetlen a költséghatékonyság és az időtakarékosság szempontjából.

Sándor és Krisztina három nap alatt állította össze a  #OneMonthSafetyPack elnevezésű csomagot, amely tartalmaz egy útmutatót, egy bevásárlólistát, egy menüsort és a receptekhez szükséges hozzávalók jegyzékét. Mivel harminc napról van szó, ezért figyelembe kellett venni az élelmiszerek tárolását, felhasználási idejét és variálhatóságát. Így például a menüsor viszonylag kevés hústerméket tartalmaz, a hűtő és a fagyasztó véges kapacitása miatt. A menüsor elsősorban a főétkezésre, az ebédre koncentrál, de tartalmaz reggeliötleteket és a maradékok elfogyasztására javasolja a vacsorát, így semmi nem vész kárba. A receptadagok és a vásárlólista 4 felnőtt személyre van kiszámolva, így akár kettőnél többgyermekes családok számára is ideális.

Fűszerek, gyümölcsök, húsok, fagyasztott és friss zöldségek, szárazanyagok, tejtermékek: a bevásárlólista tartalmaz minden olyan hozzávalót és annak szükséges mennyiségét, amely előfordul a receptekben. Így például négy személyre számolva a harminc napos étrendhez szükség van 2,6 kg csirkecombra, 2 kg rizsre, 3 kg lisztre, 0,5 kg száraztésztára és 0,02 kg élesztőre. Ha megnézzük az adagokat, láthatjuk, hogy miért nincs értelme a felhalmozásnak. A listán természetesen számos más hozzávaló mellett szerepel a tojás, amelyből 60 darab szükséges, zsíros tejből 3 liter, vöröshagymából és krumpliból 6-6 kg, étolajból pedig 3 liter. A menüben többek között szerepel a gulyásleves, a rizses gomba, a házi pizza, a paszulyfőzelék kolbásszal, de például a sajtos makaróni, a különféle saláták, a hideg gyümölcsleves, vagy a csirkepaprikás is puliszkával. Mivel egyszerű, hagyományos, vagy az interneten könnyedén megtalálható ételekről van szó, így a csomag nem tartalmazza a teljes recepteket, csupán a szükséges hozzávalók részletes listáját. A bevásárlólista és a menüsor alkalmazása mellett a készítők kreativitásra ösztönzik azokat, akik kipróbálják a harminc napra szóló étrendet.

„Nagyon sok köszönetet kaptunk és gratulációt. Az elején személyesen küldtük ki az embereknek a négy dokumentumot tartalmazó csomagot. Amikor már a 120-nál tartottunk, akkor egy barátunk javaslatára az egészet egy Google-drive mappa segítségével elérhetővé tettük mindenki számára. Onnan már elvesztettük a fonalat.” – válaszolta Berke Sándor arra a kérdésünkre, hogy hányan kezdték el eddig alkalmazni az étrendet és milyen visszajelzéseket kaptak a kezdeményezésre. Az általa említett mappa, amely tartalmazza a csomagot elérhető a Creative Food Lab Facebook oldalán.

A bárki számára ingyenesen elérhetővé tett csomag mögött sok munka van, de a készítők elsődleges célja az önzetlen segítségnyújtás volt ebben a nehéz időszakban: „Azt hiszem, neveltetésünkből kifolyólag, akaratlanul belénk ívódott az a szemlélet, hogy amiben tudunk, és ahol tudunk segítsünk, mert nagy dolog, ha van valamid, ami másnak pont nincs, és ezzel örömet nyújthatsz, segítséget adhatsz.” – tette hozzá Sándor, a mostani helyzetben pedig ez a gondolat fokozottan igaz.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hargita megyében is megjelent a kór
Folytatja a fertőtlenítést a városháza
Idős földészek mikor dolgozhatnak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ