Koronavírus - Korlátoznák a vörös zónák lakosainak mozgását (FRISSÍTVE)

Koronavírus - Korlátoznák a vörös zónák lakosainak mozgását (FRISSÍTVE)
Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) csütörtöki ülésén elfogadott határozattervezet értelmében megtiltanák a vörös járványügyi minősítésű (ahol az utóbbi 14 napra összesített, ezer lakosra jutó fertőzési ráta meghaladja a 3-as értéket) települések lakosainak, a más helyiségekbe való utazást, az alábbi kivételekkel: szakmai megfontolásból, munkaügyben, kizárólag a lakhely/gazdálkodási helyszín és a szakmai tevékenység végzésének helye között; halaszthatatlan orvosi vizsgálat/beavatkozás miatt, vagy gyógyszerek beszerzése céljából; a helyiségek között átutazók esetében, vagy pedig azok számára, akik valamilyen nagyobb utazáson vesznek részt, és azt menetjeggyel tudják igazolni; gyermekek kísérete/gondozása, idős vagy hátrányos helyzetű személyek ellátása/gondozása, egy családtag elhalálozása esetén.

Mindemellett a CNSU korlátozásokat javasol az erősebben fertőzött településeken belül is: azokon a helyeken, ahol a fertőzöttségi mutató meghaladja a 4 ezreléket, pénteken, szombaton és vasárnap este nyolc órától lépne érvénybe a kijárási tilalom. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta nagyobb, mint 7,5, ez a korlátozás az egész hétre vonatkozna, nem csak a hétvégére.

Továbbá a CNSU azt javasolja, ha a fertőzöttségi ráta meglépi a 4-et, az adott helyiségben a boltok délután 18 óráig tarthassanak nyitva pénteken, szombaton és vasárnap. Amennyiben a mutató 7,5-nél magasabb, a rendelkezés az egész hétre vonatkozna. Ugyanakkor, a járványügyi operatív törzs felfüggesztené a sporttermek/fitness klubok működését.

A határozatterv szerint az április harmadika-negyedike, valamint május elseje és másodika közötti éjjelen országszerte szabadon lehetne közlekedni este 20 és hajnali 2 óra között, hogy az emberek részt vehessenek a húsvéti feltámadási miséken a két húsvét alkalmával.

A határozattervezetet a kormánynak kell elfogadnia ahhoz, hogy érvénybe lépjen.

FRISSÍTÉS - A kormány elfogadta a CNSU javaslatait, kivéve a települések közötti mozgás korlátozását.