Hány fizetett szabadnap jár a szülőknek, ha bezár az iskola, óvoda?
Vissza

Hány fizetett szabadnap jár a szülőknek, ha bezár az iskola, óvoda?

A megyei vészhelyzeti bizottságok által megszabott időszaktól függ, hány fizetett szabadnap jár a koronavírus-járvány miatt bezárt bölcsődékbe, óvodákba és iskolába járó gyermekek szüleinek – derül ki abból a jogszabályból, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a kormány.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint  2020/147-es sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabály értelmében, ha valamely tanintézetben a sárga vagy vörös forgatókönyv szerinti online oktatás zajlik, a szülőknek járó fizetett szabadnapok számát a megyei vészhelyzeti bizottság vonatkozó határozatába foglaltak alapján szabják meg.

Az intézkedés azokra a szülőkre is érvényes, akiknek gyermeke a család- vagy szakorvos által igazolt krónikus betegsége miatt vesz részt online oktatásban. Ez esetben a szülőnek a szabadnapokra vonatkozó igénylés mellé csatolnia kell a gyermek születési bizonyítványát, az orvosi igazolást, illetve a másik szülő felelősségvállalási nyilatkozatát arról, hogy ő nem részesült fizetett szabadnapokban az említett sürgősségi rendelet alapján.

A kormány döntése értelmében ugyanakkor a sárga és vörös forgatókönyv esetén csak akkor jár fizetett szabadnap a szülőknek, ha távmunkára nincs lehetőség.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ