Hamarosan meghirdetik a kolozsvári körgyűrű kivitelezését
A Kajántói–Szent László utcát összekötő hidat is befejezik idén
A Kajántói–Szent László utcát összekötő hidat is befejezik idén
Vissza

Hamarosan meghirdetik a kolozsvári körgyűrű kivitelezését

Emil Boc polgármester az idei költségvetés-tervezet kedd délutáni közvitáján hosszasan ismertette azokat a projekteket, amelyek befejezése idén, illetve jövő évre várható, de megemlítette azokat a terveket is, amelyek megvalósítása idén kezdődik. Az előző évekhez hasonlóan nagyon kevesen vettek részt a közvitán, mindössze kilenc felszólaló volt, de nem mindenki a költségvetéshez kapcsolódó témát vetett fel. Ezért inkább egyfajta lakossági fórumnak is nevezhető a maratoni hosszúságú rendezvény, ahol a felszólalók az általuk nehezményezett gondokat sorolták a Farkas utca felújításától kezdve a metropoliszövezet egységes fejlesztésének szükségességéig. Jó hírrel is szolgált a közvita elején a polgármester: péntekig, azaz január 20-ig meghirdetik a kolozsvári körgyűrű első szakaszára vonatkozó versenytárgyalást, amely a megépítendő regionális sürgősségi kórháztól indul, és Kisbácsig vezet.

Kolozsvári idei költségvetés-tervezetének keddi közvitáján Emil Boc polgármester közölte: a város idei költségvetése 618 millió euró, ami 49%-kal nagyobb a tavalyinál, ám ez a növekedés – pontosabban 132 millió euró – a metróépítésre lehívott pénzösszegnek tudható be. A befektetésekre szánt összeg 332 millió euró (ennek 40%-át szintén a metróépítésre használják fel). Az elmúlt évekhez hasonlóan a költségvetésbe bekerültek többéves kifutású projektek: köztük azok, amelyek évekkel ezelőtt kezdődtek, és idén fejeződnek be, vagy tavaly kezdődtek, és jövőben fejeződnek be, illetve azok, amelyek csak idén kezdődnek el.

Például 2023-ban huszonhárom projekt kivitelezését zárják le. A polgármester ezek közé sorolta a Mócok útjának kiszélesítését (21,1 millió lej), a Kajántói/Oaşului–Szent László/Răsăritului utcát összekötő híd megépítését (13,9 millió lej), a Szamos-part felújítását a Donát/Grigorescu negyedben (60 millió lej), a Horia Demian sportcsarnok előtti tér felújítását. Több park befejezése is idén esedékes: az Armătura, a Vasutas, a Csillagvizsgáló/Observatorului utcai, a Hétvezér/Július 14-e téri parké. Három román tannyelvű iskola felújításának, és a Farkas/Kogălniceanu és környező utcák felújításának befejezését is idénre ígérik. Ugyanakkor a sétatéri 1956-os emlékmű is korszerű kivilágítást kap.

Az idén startoló projektek – amelyek kivitelezési határideje 2024 – közé sorolta Emil Boc például a felszíni és föld alatti digitális hulladékszigetek megvalósítását (18 millió lej), a Kalányos/Primăverii utcai park (1,6 millió lej), a Caragiale park (10,1 millió lej) felújítását, a Rózsák parkja melletti Malomárok korszerűsítését (10,7 millió lej), a Kálvária templom korszerű megvilágítását, a Magyar/1989. december 21-e utcai régi kaszárnya helyén történő kulturális központ kialakítását (15,6 millió lej), a Szentháromság/Karl Liebknecht tér felújítását (15,6 millió lej) stb.

Az utcai nagyinfrastruktúrát érintő beruházások tekintetében a Giuseppe Verdi utca (16,3 millió lej), az Aszúpatak útja (Valea Seacă) (34,2 millió lej) és a Kajántó völgye/Valea Chintăului utca (55,9 millió lej) munkálataiba fektet a városháza.

Folytatódnak a már ismert programok, mint például az ingyenes tömegközlekedés pénteken, azaz a zöld péntek program, az iskolások ösztöndíjprogramja, négy kolozsvári iskola esetében a napi meleg ebéd biztosítása, az időseknek biztosított ingyenes tömegközlekedés, az iskolabuszprogram, az iskolások, fiatal kutatók, aranylakodalmasok és százévesek díjazása stb.

A polgármesteri hivatal szerint idén 30,1 millió lejre vásárolnak elektromos autóbuszokat, illetve hidrogénnel működő buszokat (425 ezer lej), a Donát negyedi Sun strandból akvaparkot hoznak létre. Ez utóbbi esetében a tanulmányokat készítik el 350 ezer lej értékben. A körgyűrű első szakaszának – Szászfenes–Kolozsvár–Kisbács – versenytárgyalását péntekig meghirdetik az elektronikus közbeszerzések rendszerén (SEAP). Szintén januárban hirdetik meg az észak-erdélyi autópálya Kolozsvár–Tordatúr/Tureni közötti szakaszának megépítését.

Idén kezdik el bicikliutak kialakítását a Szent János/Sfântul Ioan úton, a Tordai úton és a Csillagvizsgáló/Observatorului úton (5 millió lej), illetve egyenként 100 ezer lejt költenek a biciklikölcsönző rendszer korszerűsítési tanulmányaira, a Crişan utcai temetőben levő kápolna tanulmányaira stb.

Márciusra várható a 15 évesnél idősebb gépkocsik tulajdonosainak támogatási programja, miszerint ha leadják gépkocsijukat, 3000 lejes támogatásban részesülnek. Ebből 2400 lej származik a környezetvédelmi minisztériumtól, 600 lej az önkormányzattól. Ezért erre a célra hatmillió lejt különítenek el, ami 10 ezer gépkocsi lecserélését szolgálja. A tulajdonosi társulásoknak újra versenyt szerveznek, de nagyobb hangsúlyt kap a szelektív hulladékgyűjtés is.

A hozzászólók között akadt olyan, aki arra figyelmeztetett, hogy a felújítás alatt álló Farkas/Kogălniceanu utcában „eltűnt” az Erdélyi Iskola/Şcoala Ardeleană szoborcsoport talapzata és a földbe ásott világítótestek, és azokat vissza kell állítani. A második hozzászóló a megépített bicikliparkolók számát kevesellte. Az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem egyik oktatója figyelmeztetett: a környezetbarát megvalósítások mellett figyelni kellene arra is, hogy a kormány által iskolásoknak biztosított alma hazai termelőtől származzon, és a diákok megfelelő minőségű vizet igyanak az iskolában, ami kisebb víztisztító állomások felszerelését feltételezné a tanintézetekben. A negyedik hozzászóló nem találta megfelelőnek, hogy a Magyar/1989. december 21-e utcai egykori kaszárnya helyett kulturális központ épül. Boc megnyugtatta: nem mondanak le az új filharmónia megépítéséről sem, de a megvalósításhoz magánbefektetőre van szükség, aki megépíti a parkolót, ám eddig nem sikerült egyet sem találni. Felhívta a figyelmet, hogy a Farkas utcában a megyei könyvtár épületének állaga katasztrofális, ám az csak a válaszból derült ki, hogy az épület per tárgyát képezi, és a város ezért nem tudja helyrehozni. Az ötödik hozzászóló két új villanyrendőr elhelyezését kérte a Monostor negyedben a Mező/Câmpului utca környékén. Ugyanakkor javasolta, hogy télen az önkormányzat biztosítson az őstermelőknek kedvezményes áron helyet, hogy ne a mozgópiacokon, hidegben áruljanak, hanem megfelelő körülmények között. A hatodik hozzászóló, aki a képzőművészeti egyetem (UAD) oktatója, Mátyás király szülőházának rendbe tételét javasolta. A liberális alpolgármester elmondta: a fejlesztési minisztérium és az önkormányzat is szívesen áldozna erre a célra, ám a tulajdonos az UAD, és amíg nem egyezik bele, addig semmit sem lehet tenni. A következő hozzászóló azt nehezményezte, hogy a polgármesteri hivatal túl sok pénzt veszített el pereken, amelyek tárgyai vagy a visszaszolgáltatott épületek voltak, vagy az általános városrendezési terv módosítása. Boc elismerte, hogy néhány pert elvesztett az önkormányzat, ám a városháza ellen indított perek nyolcvan százalékát megnyerte. Adrian Dohotaru ismert környezetvédelmi aktivista arra kérte az önkormányzatot, hogy a játszótereket úgy alakítsák ki, hogy ott nagyobb, 8–10 éves gyermekek is találjanak kedvükre valót. Elkán György építész arra mutatott rá, hogy Kolozsvár fejlődése elválaszthatatlan a metropoliszövezet fejlődésétől.

 


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Betétdíjas rendszerrel a ...
Könnyített eljárással igényelhető az ...
Béremelést követelnek a tanügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ