Hamarosan kezdődnek a Moromeții 2 munkálatai
Vissza

Hamarosan kezdődnek a Moromeții 2 munkálatai

A Stere Gulea által rendezett film bemutatója után harminc évvel folytatnák a román filmtörténet egyik legismertebb és legkedveltebb alkotását, a Moromeții című regényből készült filmet. Marin Preda szereplőit ugyanazon rendező álmodja filmszalagra, az operatőr pedig Vivi Drăgan Vasile lesz, olvasható a Libra Film Productions közleményében.

A Moromeții 2 munkálatai szeptember második felében indulnak, ugyanabban a faluban és ugyanabban a házban, mint az 1985-ben forgatott film esetében: a Teleorman megyei Talpa helységben. A falu 45 kilométerre van Alexandria várostól és csak néhány kilométerre Siliştea-Gumești nevű településtől, ahol Marin Preda született. Az előkészületek több mint egy évet vettek igénybe: a házat Cristian Niculescu díszlettervező állította helyre a régi házról készült vázlatok és fényképek alapján, a falu központját pedig teljesen újjá kellett építeni. A film néhány fontosabb jelenetét novemberben Bukarestben és Slatinán forgatják.

Ha az 1985-ben készített film a regény hű mása kívánt lenni, a folytatás egyaránt ihletődik a regény második kötetéből (Viața ca o pradă) és Marin Preda publicisztikájából. A forgatókönyv alapját ismét a Moromete család története képezi, a cselekmény a második világháború után játszódik a kommunista rendszer idején. A két főszereplő, Ilie Moromete és fia, Niculae, kétféleképpen viszonyul a történtekhez, ez pedig konfliktusgeneráló tényezővé válik.   

– A Moromeții 2 számomra kihívás, hiszen már ott vannak a kiváló példák: a regény és az előző film, amely nagy örömömre népszerűvé vált. Ez a film egy kegyetlenebb és izgatottabb időszakban játszódik, amikor új politikai rendszer lép életbe, ami sok aggodalomra és félelemre ad okot. Az a világ, amit addig ismertünk, eltűnik. A folytatásra az ösztönzött, hogy be akartam mutatni a szereplők teljes életútját, akik megélték az 1950-es évek kollektivizálását. Ez a film erre a világra emlékezik – nyilatkozta Stere Gulea.

 

A főbb szerepekben olyan neves színészeket láthatunk, mint Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), de főszerepben debütál Iosif Paștina is, aki Niculaet személyesíti meg. Látható majd Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, és Dorina Chiriac.

– Nem volt könnyű olyan szereplőket helyettesíteni, mint Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu vagy Mitică Popescu, akik hivatkozási alapot szolgáltattak, és bármelyik színészt elbátortalanítottak volna. De eltelt harminckét év, és nehezen feltételezhető, hogy ugyanazokkal a színészekkel folytathatjuk, mint akik az első filmben játszottak, még akkor is, ha ennek a filmnek a cselekménye csak pár évvel későbbi az első film cselekményénél. Bízom az új színészcsapat sikerében, és remélem, hogy a legjobbat hozom ki belőlük – jegyezte meg a rendező. 

– Ez a film általában a román paraszt, szűkebb értelemben pedig a Moromete család édes-keserű, sokszor tragikus sorsát mutatja be, amikor az évezredes harmóniát a katasztrofális társadalmi kísérletek teszik tönkre – mondta Horațiu Mălăele színművész.

– Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek ebben a csodálatos kalandban. Ezért volt tanáromnak, Stere Guleának kell köszönetet mondanom, aki bízott a produkciós csapatban, hogy képesek leszünk megvalósítani egy ilyen nagyratörő projektet. Remélem, ez az alkotás is a román filmművészet hivatkozási alapja lesz,mint ahogy az első színrevitelkor történt – nyilatkozta Tudor Giurgiu producer.

A filmkritikusok szinte egyhangúlag azt állítják, hogy a Moromeții a román filmművészet egyik legkiemelkedőbb alkotása. Lucian Pintilie számára ez a film a legkedvesebbek közé tartozik, Cristi Puiu rendező pedig a legfontosabb román alkotásnak tartja. 

Vivi  Drăgan Vasile operatőr mellett meg kell említeni a kosztümtervező, Dana Păpăruz nevét is, aki Gopo-díjat nyert az Aferim! című filmdráma jelmezeiért.

A Moromeții 2 című film bemutatójára 2018. november 9-én kerül sor.

(Borítókép: Ilie Moromete szerepében ezúttal Horațiu Mălăele látható. Fotó: Libra Film) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ