Hagyományos oktatással kezdenék a tanévet a BBTE-n
Vissza

Hagyományos oktatással kezdenék a tanévet a BBTE-n

Hagyományos módon kezdené az oktatást a 2021/2022-es egyetemi tanévben a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) – jelentette be Daniel David, a BBTE rektora hétfői sajtótájékoztatón. Megtudtuk: az egyetem vezetősége már július végén elfogadná az erre vonatkozó határozatot, de ha a járványügyi helyzet őszre kedvezőtlenül alakul, akkor az egyetem aláveti magát a hatóságok által elrendelt intézkedéseknek. A közelgő júliusi felvételi kapcsán Soós Anna rektor-helyettes ismertette az alap- és mesterképzésen meghirdetendő helyek számát: alapképzésen 5279 ingyenes, 10 670 fizetéses és 2840 távoktatásos helyre várják a sikeresen érettségizőket. Ebből magyar tagozaton 1133 ingyenes és 1568 fizetős helyet hirdettek meg 68 szakon. Mesteri képzésen 3879 ingyenes és 6332 fizetéses helyre pályázhatnak a fiatalok. Magyar tagozaton az ingyenes helyek száma 552, míg a fizetősöké 1042, mindez 42 szakon. Szerencsére idén sem változnak sem a beiratkozási, sem a tandíjak.

Derű és bizakodás jellemezte a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége által ma délben tartott sajtótájékoztatót, ahol a júliusban esedékes felvételiről, a következő tanév oktatásának mikéntjéről tudtunk meg részleteket. Soós Anna rektor-helyettes arra figyelmeztetett: ne csüggedjenek azok, akik nyáron fizetéses helyekre jutnak be, mert évvégi eredményeik függvényében az addig fizetéses helyen levő hallgatók átkerülhetnek ingyenes helyre első egyetemi képzésük esetén. Hozzátette: azokon a szakokon, ahol a júliusi felvételin betelnek a helyek, ősszel nem rendeznek felvételit. Az egyetem vezetői megnyugtatásképpen azt is közölték, hogy idén sem drágítják meg a beiratkozási és tandíjakat. A különböző illetékekről www.ubbcluj.ro honlapon a taxe/illetékek fülre kattintva lehet bővebben tájékozódni.

A felvételit július 12-e és 29-e között szervezik, az egyetemi autonómia elve alapján mindegyik kar maga dönt a felvételit formájáról. Daniel David rektor elmondta: július 29-ig az egyetem vezetősége dönt a 2021/2022-es tanévben folyó oktatás mikéntjéről. Hozzátette: azt támogatja, hogy ősztől hagyományos, azaz jelenléti oktatás legyen, de természetesen igazodnak a hatósági intézkedésekhez is. Az egyetem vezetősége még azt sem döntötte el, hogy tesz-e valamilyen különbséget a beoltott és a beoltatlan hallgatók között az előadásokon, szemináriumokon, laborokon való részvételt és a bentlakási helyek odaítélését illetően. Az is kiderült, az egyetem nem szándékszik külön oltási akciót szervezni diákjai, pedagógusai számára, hiszen a koronavírus elleni oltás már mindenki számára hozzáférhető, így nem látják értelmét.

Dan Lazăr, finanszírozásért, az egyetemi hallgatókkal való kapcsolattartásért felelős rektor-helyettes elmondta: az egyetem kiterjedt ösztöndíjrendszert működtet, és minden rászoruló hallgatónak biztosítják a szociális ösztöndíjat. Megtudtuk: a szociális ösztöndíj összege havi 580 lej, amelyet a hallgatók számára vakációban is folyósítanak. – Mivel a tanügyminisztériumtól e célra kiutalt 55 millió lej nem volt elegendő, a BBTE saját forrásaiból tízmillió lejt költött az elmúlt tanévben a hallgatók szociális ösztöndíjaira. A kiváló teljesítményért járó ösztöndíj összege havi 1000 lej, míg a tanulmányi ösztöndíjé havi 700 lej. Létezik még egy speciális, havi 1100 lejes ösztöndíj is, de ebből csak 72 hallgató részesül, akik támogatásra érdemes tudományos kutatást folytatnak. Ezen kívül néhány nemzetközi nagyvállalat is biztosít ösztöndíjat a hallgatónak – sorolta az ösztöndíjakra vonatkozó tudnivalókat a rektor-helyettes. Az is kiderült, a bentlakásokban 7200 hely áll a hallgatók rendelkezésére. Megjegyezte, az egyetem vezetősége tisztában van azzal, hogy ez nem elegendő, de azt is hangsúlyozták, hogy a bentlakásokban biztosított a kényelem a hallgatók számára. A sajtótájékoztatón az is kiderült, a következő tanévben új szakirányként indítják be a bölcsészkaron a portugál nyelv és irodalom szakot, amelyhez kapcsolható a magyar nyelv és irodalom szak vagy portugál-magyar, vagy magyar-portugál társításban.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ