Hagyományos építőmesterségeket oktattak Bonchidán
Vissza

Hagyományos építőmesterségeket oktattak Bonchidán

A bonchidai Bánffy-kastély idén nyáron ismét oktatási építőteleppé vált, sajátos keretet biztosítva a hagyományos építőmesterségek népszerűsítésének.

A Transylvania Trust Alapítvány a koronavírus-járvány közepette, betartva a szigorú óvintézkedéseket, két helyreállító tábort szervezett az építészeti, építőmérnöki, tájépítészeti, régészeti szakon tanuló egyetemi hallgatók és építőipari alkalmazottak számára. A kastélyban zajló, két hétig tartó interdiszciplináris táborok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása, a minőségi helyreállítás szorgalmazása egy országos jelentőségű műemlék példáján.

A Romániából és Franciaországból érkező 39 résztvevő külföldi és romániai szakemberektől sajátította el a műemlék-helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során kipróbálva a választott mesterséget, tevékenyen bekapcsolódva a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásába.

A kőműves műhelyekben boltozat-restaurálást, falazat-megerősítést és faldíszítő technikákat tanulhattak. A kőfaragó műhelyben a faragási technikák begyakorlása után a kastély romantikus, neogótikus homlokzatának csúcsdíszeit, a fiálékat restaurálták és helyezték vissza. Az ács- és asztalosműhelyen résztvevők hagyományos kötéseket, fafeldolgozási technikákat és régi bútorok helyreállításával ismerkedtek.

A helyreállítási táborok 2020. július 26-augusztus 9, illetve augusztus 9-22.-e között zajlottak. A táborok munkálatairól a kastély Facebook-oldalán értesülhetnek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ