Hagyomány a farsangi jótékonyság Szamosújváron
Vissza

Hagyomány a farsangi jótékonyság Szamosújváron

Új helyszínen, a szamosújvári Escape vendéglő nagytermében szervezte XI. Jótékonysági Farsangi Bálját a Téka Alapítvány. A rendezvényre a város magyarsága nemcsak mulatni gyűl össze évente, hanem a Téka Szórványkollégium megsegítésére is.

Idén a bált megtisztelte jelenlétével Géher Ferenc, a szentbenedeki Kornis kastély tulajdonosa is, Magyarország kolozsvári konzulátusát Csige Soma képviselte, a megyei RMDSZ-t pedig Balla Ferenc megyei tanácsos. A Téka Alapítvány elnökén kívül ők is köszöntötték a résztvevőket. A helyi polgármesteri hivatalt Puskás Andrea és Ágoston Csilla képviselte.

Hagyományosan átadták a Téka díjat és oklevelet, amelyeket azoknak a személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, akik a Téka Alapítvány munkáját támogatták. Idén az alapítvány vezetőtanácsa Fehérné Korcz Juditnak és Fehér Csabának ítélte a díjat. Az abai házaspárt egy 23 évvel ezelőtti újkígyósi turnén ismerte meg a Kaláka néptáncegyüttes. Az együtt éneklésből együtt gondolkodás, együtt tervezés lett. A két táncegyüttes sorra látogatta egymás rendezvényeit, majd a két város Aba és Szamosújvár egy máig működő testvértelepülési szerződést írt alá. A Téka Alapítvány és az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai és népzenészei évente találkoznak, gazdagítva mindkét intézmény jó gyakorlatainak sorozatát. Az idei Téka díjat a Fehér házaspár, az oklevelet a Sárvíz Művészeti Iskola kapta. A díjazottak megtisztelve érezték magukat s a további együttműködésről biztosították az alapítványt és a szamosújváriakat.

A bálon a zenét és a jó hangulatot a Csigás Banda biztosította idén is és a szokásos divatbemutató sem maradhatott el. Székely Mária, Székely Melinda és Sallai Zsuzsa népi ihletésű, nyersvászon ruháit csodálhattuk az ezeket bemutató fiatal hölgyeken. A jó hangulatot fokozta a Duma Duó fellépése is, Kocsis Dávid, az Erdélyi Humorfesztivál győztesének illetve Székely Áronnak stand-upolása.

A legnagyobb izgalommal idén is a tombolasorsolást várták a bálozók. Magánszemélyek és cégek ajánlottak fel nyereményeket, amelyekkel a szórványkollégiumot támogatták. Az 5 lejes tombola vásárlásából begyűlt összeggel a 29 faluból származó diákokat támogatták. 15 személy ajánlott fel különböző nyereménytárgyakat: kerámiát a Téka fazekasműhely kézművesei, ékszereket Katona Annamária, Molnár Erika, Paróczi Ákos, ruhát Székely Melinda, Molnár Anna Erdélyi konyha című könyvet. A Magyar Opera 2 kétszemélyes belépőt, a Hayak vendéglő 2 kétszemélyes vacsorát ajánlott fel. De nyerhettek levendulás tárgyakat Felszegi Melinda alkotásai közül. A Kolozsvári Magyar Konzulátus könyvet és bort küldött ez alkalomra. Barabás Gyöngy és Fehér Csaba borait is megnyerhették a szerencsések. Minden évben nagy sikernek örvend Lénárd Ildikó tortája. Idén Faragó Edit zselés manikűr készítését ajánlotta fel. A főnyeremény az idei Téka-díjas Fehér Csaba ötvös által készített sütődiszkosz volt.

A tombolajegyek eladásából 5345 lej gyűlt be, ehhez még hozzáadódtak a különböző adományok is, így meghaladta az ötezer lejt a begyűlt összeg. Köszönet érte.

A 400 résztvevő hajnalig mulatott a Csigás Banda és az Ördöngös zenekar által játszott számokra és rendekre.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európa Liga: Emelt fővel távozott a CFR
Sporthírek röviden
Nem vezetik be az EU-ba a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ