Ha rövid …
Vissza

Ha rövid …

Ha rövid a karod, told meg egy lépéssel, tartja a mondás. Ha nem vagy ura a helyzetnek, told meg egy szimpátiatüntetéssel, mondhatjuk mi is a szombati események fényében. Ezt tette Liviu Dragnea, aki ismét bebizonyította: mindenkinél jobban ért a mobilizációhoz.

Hogy ez mennyire így van, korábban már többször fény derült rá, kapott is két év felfüggesztettet okirat-hamisításra való felbujtás miatt. Dragnea leleményességének, gátlástalanságának köszönhetően a 2012-es Basescu-ellenes referendumon zömével szavaztak elhunyt személyek, valamennyien a PSD-vezérnek köszönhették hirtelen jött feltámadásukat. Most azonban közel kétszázezer hús-vér szimpatizáns érkezett az ország különböző megyéiből a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti rendezvényére a kormánypalota elé „ártatlanságot” jelképező fehér ingben, trikolórral …  Félelmetes volt! - csuklott el sokat megért bukarestiek hangja, a vélemények pedig továbbra is megoszlanak arról, hogy a résztvevők valamennyien e korrupt rendszer fenntartásában érdekelt Dragnea-félék cinkosai, akik egy kis alamizsnáért bármit bármikor magukra húznak, ha a szociáldemokraták érdekei megkívánják, vagy hát ennyire terelhetők, átverhetők, hiszékenyek, ennyire kritikátlanok (maradtak) a PSD-törzsszavazók, akik körében továbbra is termő talajra lel ez a párt. S ha nem meggyőződésből, akkor lekötelezettségből, érdekből, félelemből, de a népek jöttek, sorakoztak, tömött sorokban.

A tüntetést már meghirdetésekor erődemonstrációnak, megfélemlítésnek, az igazságszolgáltatásra való nyomásgyakorlási kísérletnek címkézte nem csak az itteni, hanem a világsajtó is, azt viszont mind a mai napig sokan nem értik: miért van szüksége a PSD-ALDE-nek efféle megnyilvánulásra? Egy kormányon lévő koalíciónak, amennyiben valóban a hatalom birtokosa, megvannak az ezzel járó törvényes eszközei akarata érvényesítéséhez. Most azonban másról van szó: a demonstráció a Bombonica-ügyben ítéletét váró Dragnea újabb próbálkozása bőre mentésére, az ügyész hét év letöltendőt kért legutóbb a pártvezérre, az ítélethirdetést pénteken ismét elhalasztották. Dragnea szerint ez a tüntetés hiteles jelzés arról, hogy pártja és kormánya töretlen támogatásnak örvend az országban, s ha a Nép velük, kicsoda ellenük? Jelzés ez nem csak a Dragnea irhájára vadászóknak, hanem pártja felé is, amelyből egyre többen kacsingatnak Victor Ponta proromániája felé, mint szóba jöhető menedék, ha a PSD-n eluralkodik a pánik, az anarchia.      

Lehet, hogy maga Dragnea sem tudja, milyen mobilizációs képességekkel rendelkezik, hiszen nem is egy, hanem mindjárt két demonstráció is összejött a nagy szervezkedésnek hála. E cikk írásakor legalább ezren gyülekeztek (ismét) a Victoria palota előtt, és a számuk minden bizonnyal a későbbekben csak nőni fog. Bár úgy tűnt, hogy a független igazságszolgáltatásért fellépő #rezist mozgalom az utóbbi időben vesztett intenzitásából, ami az önmagát egyre inkább lejárató DNA-val, a korrupcióellenes harc hitelességével kapcsolatban felmerült kételyekkel hozható összefüggésbe, nos, ez most változni fog. Dragnea fehéringes-inváziójának köszönhetően vasárnap este másféle tömeg kezdett sötétleni a PSD-szimpatizánsok után fertőtlenített téren: a közélettől elfordult, a politikától megcsömörlött ezrek, százezrek, akik - ha még nem hagyták el végérvényesen az országot – hosszú ideig kitarthatnak a tereken. Nem kizárt tehát, hogy Dragnea nagyszabású „erődemonstrációja” pont fordítva sül el. Merthogy az „erő” mégiscsak máshol van …  


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ