Ha leáll a gazdaság motorja, hogyan lehet majd újraindítani?
A vírusválságba a tőkeerős IT-iparág egy része is beleroppanhat
A vírusválságba a tőkeerős IT-iparág egy része is beleroppanhat
Vissza

Ha leáll a gazdaság motorja, hogyan lehet majd újraindítani?

A több mint egy évtizede a romániai gazdaság motorjaként, legfőbb innovációs és technológiai vektoraként számon tartott számítástechnikai és távközlési iparág egy része is alaposan megsínyli az új koronavírus-járvány okozta jelentős visszaesést, amely, állítják a szakemberek, még a 2008-as világgazdasági válságnál is mélyebb sebeket ejthet a programozással és technológiai fejlesztésekkel foglalkozó cégeken – és nemcsak.

A jelenlegi helyzetről egy nagy és egy közepes IT-cég képviselőjét, illetve egy programozót kérdeztük, s egyelőre úgy tűnik: még minden rendben, az iparág messze nincs olyan nagy gondban, mint például a vendéglátó- vagy az autóipar. A közeljövőben viszont várhatóan a szektort is elérik a gazdaság jelentős lassulásának következményei, így akár gyökeres változásokon mehet keresztül. Aki pedig ehhez nem tud elég gyorsan alkalmazkodni, valószínűleg lehúzhatja a rolót.

Szélyes Levente, a kolozsvári Softech vezérigazgatójának megítélése szerint a számítástechnikai iparágban nem azonnal jelentkeznek a világgazdaság jelentős lelassulásának vagy részleges leállásának következményei, mint más, például a vendéglátó- és szórakoztatóipar területén tevékenykedő cégek esetében, ahol sajnos az új koronavírus-járvány miatt azonnali hatállyal be kellett zárni sok céget vagy jelentős leépítéseket kellett eszközölni.
– Ügyfeleink már érzik a globális piac visszaesését és ez természetszerűen ránk is kihat. Partnereinknek nincsenek megrendeléseik, tehát nem tudnak termelni, nem tudnak eladni, s ilyen körülmények között bevételük sincs. Nagy ügyfeleink is elkezdtek azon gondolkozni, hogyan tudják költségeiket visszafogni. Véleményen szerint a mostani válságnak globális szinten évekig fogjuk érezni a hatását – fogalmazott a cégvezető.

Szélyes Levente (jobbra): A 2008-as mély gazdasági válságot is túléltük, most is reménykedünk

Szélyes Levente megítélése szerint a számítástechnikai és technológiai iparág nincs olyan nagy gondban, mint például a vendéglátó- vagy autóipar, de a gazdasági hatások az IT-cégeket is nagy mértékben érinteni fogják. A Softech vezérigazgatója tudatta, hogy eddig sikerült az alkalmazottak kényszerszabadságra küldése nélkül kezelni a válságot, ám bizonyos határidőn belül egyes projektek leállnak, mint arról már mos tudomásuk van.– A projektek körülbelül 20 százaléka egyelőre, azaz ideiglenesen nem folytatódik. A jó hír az, hogy egyáltalán nem volt fennakadás az otthondolgozásra történő szinte teljes átállással. Az ügyfeleknek amúgy is távolról dolgoztunk, nekik teljesen mindegy, hogy valaki az irodából vagy az otthonából fejti ki tevékenységét. A kollégák is viszonylag könnyen át tudtak állni, persze, van néhány munkatársam, akinek bizonyos eszközöket el kell érnie, s ezért bejár a cég székhelyére. De egy teremben maximum egy kolléga tartózkodik – tette hozzá, majd az otthoni munkának az alkalmazottakra gyakorolt pszichikai hatására is kitért. – Viccelődtünk is, hogy ez már nem home office, otthonról dolgozás, hanem jail office (börtöniroda – szerk megj.)… A távmunkát önszántából vállalja az ember, s ha megunja a bezártságot, akkor kimegy az utcára, esetleg autóval, biciklivel vagy tömegközlekedési eszközzel bejön a céghez a kollégák közé. Ez esetben viszont nincs választási lehetőség: otthon kell maradni. A humán erőforrásokkal foglalkozó munkatársaink bizonyos tréningeket tartanak a „börtönotthonban” lévő kollégáknak, igyekeznek tartani bennük a lelket – jegyezte meg.Az általa vezetett cég továbbra is intenzíven keresi az új munkalehetőségeket, vannak bizonyos megkeresések.

S ha bekövetkezik a halálspirál?

– Készülni kell arra, hogy az elkövetkező években a számítástechnikai, távközlési és technológiai iparág gyökeres változásokon megy majd át. Mindenki át fogja gondolni a dolgokat, mások lesznek a piac jellegzetességei. Hogy ezután más iparágak kérnek más típusú szoftvereket vagy ugyanazok újakat igényelnek? Erre nehéz, majdnem lehetetlen válaszolni. Válsághelyzetben az emberek csak azokat a termékeket vásárolják meg, amelyekre feltétlenül szükségük van – fogalmazott. Megítélése szerint az autóipar az egyik legérintettebb a jelenlegi helyzetben.Amennyiben az új koronavírus-járvány által eredményezett gazdasági válság elhúzódik, az emberek kevesebbet vásárolnak, nincs termelés, a cégek alkalmazottakat bocsátanak el, s bekövetkezik az úgynevezett halálspirál, amelynek katasztrofális következményei lesznek.– Tény, hogy az új helyzetben más termékekre lesz szükség, más iparágaknak kell majd szoftvereket gyártanunk. Nagyon nehéz megjósolni, valójában mi következik – mondta. Mindenki optimalizálni akarja a folyamatokat, olcsóbbá tenni a termékeket és azok felhasználását. Kolozsváron kevés szoftvercég rendelkezik saját termékkel, a legtöbb vállalat külföldi megrendelésre dolgozik, ez már átalakulóban van, s mindenki keresi az új lehetőségeket, az új piaci rést – közölte gondolatait Szélyes Levente.A Szabadság például arról értesült, hogy egy kolozsvári szoftvergyártó cég tulajdonosa máris azon gondolkozik, hogy a házhozszállításra átállt vendéglők számára készítsen bizonyos számítástechnikai termékeket. Erre reagálva a Softech vezérigazgatója kijelentette: – Visszatérünk az emberek alapvető szükségleteinek a kielégítésére, ebben az esetben például az étkezés megoldására.
Új szoftverek új helyzetek kezelésére

Az új helyzet által kialakított gazdasági ökoszisztémában, mondta, egy németországi start-up például krízismenedzsmenttel kapcsolatos szoftvereket gyárt, s hatalmas a forgalma.– Amennyiben katasztrófa következik be, a program összehangolja a különböző hatóságok azonnali válaszát. A szoftver a körzetben lévő szakorvost riasztja, megfelelő humán és eszközerőforrás mozgósítását javasolja. Egy rendkívül összetett számítástechnikai és távközlési rendszer, amely minden lehetséges kommunikációs csatornán megpróbálja elérni az érintetteket, s megfelelő választ adni az adott krízishelyzetben. A programot többek között a kórházak, a német katasztrófaelhárítás, a rendőrség vásárolja meg – tette hozzá.A romániai szoftveriparral kapcsolatban a 120 alkalmazottnak munkát adó cég vezérigazgatója úgy gondolja, bajba kerülnek a csak egyetlen iparágnak vagy egy külföldi ügyfélnek dolgozó számítástechnikai cégek.– A többiek, a több lábon állók még bírják. Szerencsére mi is körülbelül öt iparágnak dolgozunk, ezért egyelőre nem vészes a helyzet, de már két ügyféltől is jelzés érkezett, hogy költségcsökkentést terveznek. Heteken belül minket is közvetlenül érint majd a dolog, de egyelőre úgy látom, május elsején is 120-an leszünk a cégnél. Nem tervezünk kollégákat elbocsátani, új projektek megszerzésére összpontosítunk. Vannak tartalékaink is, egy ideig bírjuk, s reméljük, lejár ez a krízis, és újraindulnak az ideiglenesen befagyasztott projektek – vélekedett Szélyes Levente, aki Darwin mondásában bízik: nem az éli túl, aki a legerősebb vagy a legokosabb, hanem az, aki a legjobban tud alkalmazkodni. – A 2008-as mély gazdasági válságot is túléltük, most is nagyon reménykedünk, hogy minden jó lesz – összegzett.

„Szolidan előre” vs. „nem éljük túl”

Egy több mint 1300 alkalmazottat dolgoztató multinacionális IT-cég egyik kolozsvári pénzügyi munkatársa lapunknak elmondta: a vállalatot egyelőre egyáltalán nem érinti a jelenlegi krízishelyzet.
– Tény, hogy az elkövetkező hónapokban nem lesznek prémiumok, bár a munkatársak ezt nagyon megszokták. Mi több, a fizetések sem fognak emelkedni. Megítélésem szerint az elkövetkező időszakban bizonyos projekteket felfüggesztenek, másokat pedig teljesen leállítanak. A cég elsősorban okostelefonok számára készít applikációkat, erre a továbbiakban is szükség lesz, úgyhogy szolidan megyünk előre. Érdekes megjegyezni, hogy áprilistól két új munkatársat alkalmaztak, úgy néz ki, minden rendben – írta megkeresésünkre a férfi.
Egy jóval kisebb, körülbelül 50 alkalmazottat számláló szoftveríró cégnél dolgozó egyik programozótól, aki nemrég váltott munkahelyet, szintén azt kérdeztük: hogyan látja annak a cégnek a jövőjét, ahol dolgozik.– Lassan, de még működik a vállalat. Terméktől és megrendelőtől függ, hogy kinek, milyen kilátásai vannak. Nekem még megvan a munkám, de szerintem a cég nem éli túl ezt a gazdasági válságot. Jelenleg valójában az én esetemben még semmi sem változott. Az otthoni munkára történő átállás azonnal megtörtént, eddig is sokan dolgoztak távmunkás rendszerben – nyilatkozta lapunknak az alkalmazott. Hozzátette: napról napra változnak a dolgok, így nem lehet tudni, milyen döntést hoz az ügyfél, márpedig minden a klienstől függ…


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ