Ha a veréb is madár, a sárkány is dinoszaurusz
Vissza

Ha a veréb is madár, a sárkány is dinoszaurusz

Kreatív reklámot akarsz? Bízd a fiatalokra! – magyarázta egyszer egy fejtágítón az előadó. Egyetértettem vele, nem csak abból adódóan, hogy akkor még magamat is annak számítottam, de az ott bemutatott példák miatt is.

Ilyen ötletteli csapat készíthette azt az installációt is, amelyik már húsvét óta szelfizésre készteti a Kolozsvár Főterén bóklászókat. Először talán a buszból pillantottam meg, és már akkor elkönyveltem magamban, hogy: „pfoáááj, zseniális!” Ezt az árukapcsolást… mestermű; ugyebár, ha húsvét van, eleget pörgünk a tojások és tojásfestés körül, ugyanakkor ott az a másik jelentése is, amit gondolatban sem taglaltam túl sokáig, annyira egyértelmű volt. Tényleg, két dologgal volt tele az elmúlt napokban az üzenőfalam (a kötelező cicás fotókon kívül). Egyrészt húsvét kapcsán – mintha egyéb fontosabb se történt volna – mindenki kiposztolta, hogy milyenre sikeredett a „pirostojása”. (Hadd említsem meg, hogy számomra a legötletesebb az volt, amikor valaki filc tollal ráírta a festetlen tojásokra, hogy „zöld”, „piros”stb.)

Emellett, az elmúlt napok egyik ún. trending sztorija a Trónok harca sorozat záró részének a megérkezte volt.

Napok óta ott feszített a két tojás a Főtéren, amikor felfigyeltem arra, hogy mindenki csak dinótojásokként emlegeti őket. S ekkor esett le a tantusz, hogy a tojást kihelyező fiatalok valószínűleg olyan kreatívak voltak, hogy már senki sem érti ... az egyértelműt. Az is megzavarhatta a tojásokkal fotózkodókat, hogy – bár pontosan olyan tobozszerű a felületük, mint az említett sorozatban a sárkánytojásoknak– csak kettő van belőlük, miközben a sorozatban három sárkányt kelt ki a tűz. Ha valaki nem látta volna még ezt a sorozatot, de tervezi megnézni, akkor az most takarja el a szemét! Mostanra ugyanis már csak két sárkány van, mert a harmadikat az élőholtak királya lelándzsázza, ezzel a sárkányt is élőholttá téve. Vagyis a harmadik sárkány megszűnik az emberiség, s a Khaleesi, a sárkányok anyja nevet is viselő királynő számára.

Visszatérve a reklámra: ezek a tojások nem kimondottan a filmsorozatot szeretnék népszerűsíteni, inkább csak kapcsolódni hozzá. A Trónok harcát az elmúlt napokban, és a régebbi részeket az elmúlt években megszámlálhatatlanul sokan megnézték. Nyilván nincs kimutatásom róla, de ha a saját ismeretségi körömben nézek szét, akkor többnyire a fiatal korosztály az, amelyik rajong érte. Én is megnéztem az új évad első két részét, és továbbra is kedvelem a filmet, még ha a hazai és nemzetközi filmkritikusok fel is mosták vele a padlót.

A lényeg a készítő számára az, hogy nézzék, hogy a néző jól szórakozzon. Win-win helyzet, mindenki megkapta, amire számított. Az egyébként megosztónak tekintett Untold fesztivál kreatívjainak pedig a tárgyalt tojásokkal sikerült jó időben jó helyen egy olyan fiatalos produktumhoz kapcsolódni, ahhoz a filmhez, amelynek közönsége talán még közelebb érzi most magához ezt a fesztivált. Más rétegek pedig, akik nem tudják, hogy mi az a Trónok harca, sosem hallottak a Khaleesiről (khálíszí), nem szórakoztak még a törpe és az eunuk agyzsibbasztóan jó szóváltásain, azok számára ott díszeleg a főtéren két „dinótojás”, avagy csak két formabontóbb tojás húsvét alkalmából. Ez utóbbi kategória figyelmét valószínűleg az elég egyértelmű „Untold” felirat is elkerülte.

És íme, jól mondta anno az előadó: bízd fiatalokra a reklámot. Olyant rittyentettek ugyanis össze, amelyben mindenki azt látja, amit szeretne. Dinó tojást, húsvéti tojást, vagy a Khal Drogo özvegyének, a Targaryenek majdnem utolsó leszármazottjának „háziállatkáit”.

Mindenki maradt a saját burkában, mindenki elégedett. Ilyen reklámok kellenek. Bár ha netán valamelyik éppen nagy heti elmélyültségében leledző vallási vezető megtudja, hogy azok nem húsvéti tojások, hanem pokoli erőt maguknak tudható sárkányoké… ugye, az esetleg súrolja a blaszfémia határát… ez esetben viszont nem jósolnék hosszú karriert az installációnak.

Megannyi megfejtetlen jelentés van körülöttünk … ezért bosszantanak egyébként a falfirkák is: ha képes lennék kiolvasni, akkor se tudnám feltétlenül, hogy mire gondolt a szerző. „Nem tudsz te semmit, Jon Snow!”


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Spanyol Nagydíj: Hamilton hatodszor ...
Sporthírek röviden a nagyvilágból
Szolidáris felelősségvállalás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ