Gyümölcsfogyasztás cukorbetegség esetén
DiabétLap
DiabétLap
Vissza

Gyümölcsfogyasztás cukorbetegség esetén

Az ősz beköszöntével aligha akad finomabb fogás néhány frissen szedett, lédús gyümölcsnél. Cukorbetegség esetén azonban be kell tartanunk néhány szabályt, ha gond nélkül szeretnénk élvezni az évszak ízeit. Habár a szénhidrátok testünk egyik legfontosabb energiaforrásai, az emésztés során minden szénhidrát egyszerű cukorrá bomlik le, így diabétesz fennállása esetén nagyon oda kell figyelni a bevitt mennyiségre.

A gyümölcsök jelentős szénhidrát tartalommal rendelkeznek, ráadásul glikémiás indexük is magas.

Cukorbetegek számára is mérvadó az Egészségügyi Világszervezet (WHO) immár közel három évtizede közzétett ajánlása, amely napi mintegy 40 dekagrammnyi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ekkora mennyiséggel már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, illetve az elhízás kockázata. A tudományos társaságok ajánlásai azóta is ekkora vagy ennél egy valamelyest nagyobb napi bevitelt javasolnak. A cukorbetegeknek azonban ezt a mennyiséget úgy kell beosztaniuk, hogy arányaiban több zöldség szerepeljen az étrendjükben, mint gyümölcs, illetve, hogy ne egyszerre fogyasszák el az ajánlott mennyiséget, hanem arányosan felosztva azt az egyes étkezések között. A reggeli és kora délelőtti órákban, illetve késő este pedig érdemes kerülni a gyümölcsöket. Sok esetben hallom napi szinten, hogy este, lefekvés előtt még eszik egy finom almát, legtöbbször a televízió előtt. 

Azt szoktam tanácsolni a pácienseimnek, hogy napi 20 dekagramm gyümölcsnél ne fogyasszanak többet. Ezt a mennyiséget az uzsonnák alkalmával lenne jó megenni. A gyümölcsökben levő cukor sokkal barátságosabb, természetesebb nassolási lehetőség, mint például egy sütemény, ami tele van telített zsírokkal és tömény cukorral. Tehát aki teheti, igenis fogyasszon gyümölcsöt.

Emellett szabadon fogyasztható az összes zöldség és főzelékféle, kivétel a sárgarépa, a sütőtök, a kukorica és a hüvelyesek (zöldborsó, bab, szója). Figyelni kell a szójatermékek esetben is, amit húspótlóként szeretnének használni különböző ételek elkészítésénél – számottevő mennyiségű cukrot tartalmaznak, ami „megmagyarázhatatlan” vércukorszint-növekedést okozhat cukorbetegnél. Mindenképp érdemes a hüvelyes zöldségeket is fogyasztani, de cukortartalmuk magasabb a többi zöldségnél. A többi zöldségféle jó alternatívát kínál tányérunk megtöltéséhez, mindezt úgy, hogy közben nem emelkedik számottevően a bevitt kalóriamennyiség.

A cukrozott befőtteket, lekvárokat, aszalt gyümölcsöket, gyümölcspépeket és gyümölcsleveket mindenképpen jobb, ha kerüljük.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lángoló együttélés
Cannes – 56 alkotás, köztük 15 ...
Június negyedike a Trianonban - Hogyan ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...