Győzelem a románok ellen, nyolcaddöntőben a magyarok!
Férfi kosárlabda Eb
Férfi kosárlabda Eb
Vissza

Győzelem a románok ellen, nyolcaddöntőben a magyarok!

A magyar férfi kosárlabda-válogatott izgalmas mérkőzésen 80:71-re legyőzte kedden Romániát az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának negyedik fordulójában, így továbbjutott az isztambuli nyolcaddöntőbe. Vasárnap este a D-csoport nyertese lesz a magyarok ellenfele, jelen állás szerint ez a lett–szerb–orosz hármasból kerül ki (ezt a találkozót 21.20 órai kezdettel élőben közvetíti az RTV2 tévéadó, továbbá az m4sporton is élőben követhető, remélhetőleg nem geokódolással közvetítik). A csehek ellen hétfőn 48 év után újra Eb-meccset nyerő magyarok sorsdöntő mérkőzésre készültek a sétatéri új sportcsarnokban, hiszen egy újabb sikerrel biztosíthatták helyüket a legjobb 16 között. Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, 1935 óta 12-szer csaptak össze, a magyarok 9–3-ra vezettek a párharcban. Legutóbb a 2003-as Eb selejtezőjében találkoztak, akkor mindkét gárda nyert hazai pályán.

A keddi nap zárómérkőzése előtt az arénán kívül néhány hazai huligán meggyújtott egy magyar zászlót, de a biztonságiak eloltották, a rendbontókat pedig elvezették. Bő fél órával a kezdés előtt hangzott fel először a csarnokban a „ria, ria, Hungária!”, aztán a piros-fehér-zöld szurkolók folyamatosan érkeztek. Nem sokkal később egy távolabbi szektorba megérkeztek a hazai ultrák is mintegy 500 fővel, a biztonságiaktól körülvett magyarok „itthon vagyunk” és „utálunk, sz.. Románia” és „ki nem ugrál, büdös román” rigmusokkal fogadták őket. A himnuszokat aztán mindkét tábor kölcsönösen háttal állva hallgatta végig.

A házigazdák két gyors triplával némileg ráijesztettek az egykori horvát játékos, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttesére, mígnem Allen Rosco zsákolással egyenlített. A hivatalosan 9121 fős közönség (a romániai beltéri csapatsport-rendezvények nézőrekordja) nagyobbik része a sorra érkező román kosaraknál ujjongott, 6:12-nél pedig a magyar szakvezető időt kért. A cseheknek hétfőn 31 pontot szóró Hanga Ádám első két triplája mellément, a csapatkapitány a kilencedik percben szerezte első pontját. A vendégek Vojvoda Dávid hármasával érték utol ellenfelüket (14:14), a túloldalon a két magyar nemzetiségű kosaras, Kuti Nándor és Török Roland is eredményes volt a nyitónegyedben.

A folytatásban tíz pontra nőtt az előny, 27:24-nél viszont Ivkovics ismét magához rendelte együttesét. Román részről egyre kevesebb támadás végződött kosárral, ugyanakkor Hanga megszerezte 12. pontját, a nagyszünetben 38:32 volt az állás.

Az első húsz percben fantasztikus hangulat uralkodott a csarnokban, mindkét tábor elszántan, de sportszerűen bíztatta kedvenceit az állandó hangorkánban. A félidei statisztika szerint a két gárda hasonló százalékban célzott a mezőnyből (45/41 százalék), a magyarok pedig a gyenge büntetőzést (44/80 százalék) a több lepattanóval (24/15) ellensúlyozták.

Térfélcsere után a Barcelonába szerződött Hanga vette vállaira a válogatottat, így ismét tíz pont lett az előny, még úgy is, hogy a 16 addigi triplakísérletből csupán kettő ért célba. Andrei Mandache hármasával és büntetőjével a 27. percben már csak két pont volt a különbség, és ekkor is – a huszadik pontját szerző – Hanga volt a „megmentő”. Később, amíg a vezér pihent, Vojvoda szórta a kosarakat, így az utolsó negyed 60:52-ről indult.

A románok egyre fáradtabban küzdöttek, öt és fél perc alatt csak hat pontot hoztak össze, ami sorsdöntőnek bizonyult. A hajrában stabilan tartotta előnyét az Ivkovics-legénység, és végül remek büntetőzéssel megszerezte második győzelmét az Eb-n. Hatvanhárom másodperccel a végső dudaszó előtt 75:71 volt az állás, de innentől már csak a magyarok voltak eredményesek.

A csarnokban a parketten és a széksorok között is nagy magyar ünneplés kezdődött, majd a játékosok felmentek drukkereikhez a lelátóra, hogy megköszönjék nekik a 40 percen át tartó lelkes buzdítást.

A magyarok két sikerükkel már biztosan továbbjutottak a C-jelű hatos negyedik helyezettjeként a nyolcaddöntőbe, ahol vasárnap a D-csoport győztesével találkoznak Isztambulban.

Ivkovics Sztojan a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón meghatottan beszélt az újabb diadalról. „Nem tudok mit mondani, boldog vagyok, és köszönöm mindenkinek. Nekem vannak a legjobb fiaim, nekünk vannak a legjobb szurkolóink. Most pedig elmegyek a feleségemmel vacsorázni” – jelentette ki a kapitány, és hozzátette, a győzelem azon múlt, hogy jobb játékosai vannak, mint a románoknak.

Ami a további terveket illeti, a szakvezető közölte, szeretnének majd közös fotót a spanyol csapattal, és a címvédő ellen főként a tanulás lesz csütörtökön a feladat.

„Isztambulban először is eszünk baklavát, aztán megnézzük, hogy ki lesz az ellenfél” – tette hozzá tréfásan az MTI-nek a szakember.

Míg társai még húsz perccel a lefújás után is a szurkolókkal ünnepeltek a pályán, Allen Rosco a sajtótájékoztatón beszélt boldogan a diadalról. „Elértük a célunkat, továbbjutottunk a 16 közé, nagyszerű volt ma a hangulat mindkét csapat számára. Örülök természetesen, hogy mi jöttünk ki győztesen a meccsből” – jelentette ki az Amerikában tanult erőcsatár, majd kérdésre válaszolva közölte, még nem hallotta a Hungária együttes Isztambul című számát, de bízik benne, hogy a szövetségi kapitány elénekli majd neki.

Marcel Ţenter a magyar válogatottól elszenvedett vereség utáni nyilatkozatában, amelyet a ProSport.ro portál idézett, úgy vélte: a román válogatott sok jó helyzetet alakított ki a magyarok ellen, de az elpuskázott lehetőségek megbosszulták magukat. A szakvezető szerint a magyar csapat győzelme „két játékoson állt” – utalt Vojvoda Dávid és Hanga Ádám teljesítményére. Nehezményezte, hogy csapata nem használta ki megfelelően a számára megítélt büntetődobásokat, de úgy értékelte, hogy tanítványai sokat dolgoztak, s ezért elismerés illeti őket.

A gsp.ro sportportál Vlad Moldoveant, a román válogatott játékosát idézte, aki szerint az Eb elején túl nehéz ellenfelekkel találkoztak, és az elszenvedett vereségek miatt nagyon mélyre süllyedt a csapat morálja. „De most megmutattuk, hogy jól is játszhatunk az olyan csapatok ellen, amelyek a mi szintünkön vannak” – utalt a román–magyar mérkőzésre a Kolozsvári U-BT egykori sztárja.

Andrei Mandache csapatkapitány a mérkőzés után a közszolgálati televíziónak nyilatkozva sajnálatosnak tartotta, hogy csak ennyire futotta erejükből, és – ahogy fogalmazott – „nem tudtak örömet szerezni a termet megtöltő csodálatos közönségnek”.

Eredmény, C-csoport, 4. forduló: Magyarország–Románia 80:71 (16:15, 22:17, 22:20, 20:19).

Pontszerzők:

MAGYARORSZÁG: Vojvoda Dávid 26, Hanga Ádám 25, Rosco Allen 10, Eilingsfeld János 5, Perl Zoltán és Keller Ákos 4–4, Kemal Karahodzsics 3, Kovács Péter 2, továbbá Ferencz Csaba 1; játszott még Wittmann Krisztián és Tóth Norbert.

ROMÁNIA: Andrei Mandache 24, Cătălin Baciu 12, Octavian Popa-Calotă 11, Alexandru Olah 7, Radu Paliciuc 6, Vlad Moldoveanu és Kuti Nándor-Levente 5–5, továbbá Török Roland 1; játszott még Cătălin Petrişor, Bogdan Nicolescu, Titus Nicoară és Emanuel Căţe.

A nap két korábbi mérkőzésén: • Spanyolország–Horvátország 79:73 (21:20, 17:12, 15:22, 26:19) • Montenegró–Csehország 88:75 (24:17, 25:17, 29:21, 10:20). Az állás: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Horvátország 7, 3. Montenegró 6 (292:298), 4. MAGYARORSZÁG 6 (271:283), 5. Csehország 5, 6. ROMÁNIA 4.

A csütörtöki zárónap programja: Csehország–Horvátország (14.30 órakor), Magyarország–Spanyolország (17.15-kor) és Románia–Montenegró (20.45-kor).

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ