Gyökeresen megváltozna, sokkal barátságosabbá válna a Malomárok
Áldatlan állapotán segíthet a Rózsák parkjának „felvirágoztatása”
Áldatlan állapotán segíthet a Rózsák parkjának „felvirágoztatása”
Vissza

Gyökeresen megváltozna, sokkal barátságosabbá válna a Malomárok

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) csütörtök este újabb lakossági fórumot tartott a sétatéri Kaszinóban. Ezúttal a téma a Malomárok partszakaszának felújítása volt, amelyet egyelőre a Rózsák parkjának környékén kívánnak megvalósítani. A jelenlegi partszakasz a kincses város egyik szégyenfoltja, és a helyhatóság régóta tartozik a rendezésével. A terület jelenlegi tulajdonosai a városi önkormányzat, az Apele Române Rt., valamint az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem, de elenyésző része fölött magánszemélyek is rendelkeznek. A találkozón Ovidiu Cîmpean, a városháza fejlesztési igazgatója moderált, a megvalósíthatósági terv kidolgozásával megbízott Planwerk tervezőiroda képviselői pedig látványtervekkel szemléltetve ismertették elképzeléseiket a nagyszámú, többnyire építész egyetemi hallgatókból összeverődött hallgatóság előtt, amely módosító javaslatokkal is előrukkolt.

Ovidiu Cîmpean bejelentette, hogy a lakossági vélemények figyelembevételével december 15-ig kívánják véglegesíteni a felújításra vonatkozó tervet, és együttműködési megállapodásra törekednek az összes többi résztulajdonossal. A megvalósíthatósági tanulmányt 2020 tavaszára kell elkészíteni, és annak gyakorlatba ültetése 2021-re várható.

A Planwerk műépítészei bemutatták a tervet, amelynek „hajtóereje” a könnyű megközelíthetőség és a terület potenciális természeti adottságainak kihasználása. A Rózsák parkjának a Malomárok felőli kerítését eltüntetik, sétány vezet majd a Nyárfasor utcára, amely amolyan piknikezőhellyé is válik. A Malomárok eme szakászának jobb oldali partján a múltból átörökölt „kényszer-kertecskék” helyébe városi kertet hoznak létre. Nagy figyelmet szentelnek a zöldövezet fenntartására, fát csak elkerülhetetlen esetekben vágnak ki. Elhangzott, a jelenleg 1,5 hektáros Rózsák parkját 2,5 hektárosra növelnék. Vízzel kapcsolatos játszótér, meg egy, a Kis-Szamos fölött áthaladó új híd épül, az esti világítást pedig energiatakarékos és bizonyos időszakokhoz igazodó, a természetes környezethez illő rendszer látja majd el. „Tulajdonképpen sok elem már megvan a tervből, alig kell a beavatkozás” – mondták az előadók.

Gyökeresen megváltozna, sokkal barátságosabbá válna a Malomárok

 

A beruházást évek óta Adrian Dohotaru parlamenti képviselő, a Fenntartható Társadalom Egyesület (SOS) vezetője szorgalmazza, aki most elmondta: javasolja, hogy a polgármesteri hivatal vásárolja meg a teljes területet. Egy másik hozzászóló a pénzforrás fe­lől érdeklődött. Megtudtuk: a korszerűsítést helyi költségvetésből állják, de 2021-ben uniós támogatás is szóba jöhet. Más kérdések is felszínre törtek, a válaszok szerint a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető, járható lesz a park, amely több embert vonz majd, és ezáltal közbiztonsága is nő. Valaki azt javasolta, hogy mivel a régi időkben a Malomárok tizennégy vízimalmot hajtott, a területen található műemlék épületet ilyen emlékfelidézővé kellene alakítani. Volt, aki üdvözölte a Szamos fölötti híd tervét, mert az kiiktatja a jelenlegi kerülőt a gáton át, ahol csomagokkal vagy kerékpárral nehézkes a közlekedés. Egy személy olyan kalandparkot szeretne látni, amelynek része maga a Malomárok is, másvalaki pedig javasolta, hogy a meglévő kerékpárutat hosszabbítsák meg, haladjon át a nagy közúti híd alatt, és folytatódjék tovább a Kis-Szamos partján (miért ne?) Szászfenesig vagy akár azon túlra is. Radu Mititean, a Napoca kerékpárklub elnöke helyeselte a törekvést, hogy a zöldövezet minél nagyobb teret nyerjen a projektben, de a tervezőket válaszút elé állította: döntsék el, hogy mit akarnak a Rózsák parkjából: pihenőhelyet vagy a Donát és a Nyárfasor lakónegyedek közötti tranzitforgalmú térséget?


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hangszórókból szól majd a román himnusz ...
Országszerte 184 egészségügyi ...
Koronavírus - Meghalt egy 74 éves férfi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ