Gyógyszerek kölcsönhatását vizsgálja a kolozsvári diák
Vissza

Gyógyszerek kölcsönhatását vizsgálja a kolozsvári diák

Már az egyszerű megfázásra is gyakran öt különböző gyógyszert ír fel a háziorvos, egyet a lázra, egyet a fejfájásra, mást a torokra, hozzá még kétfajta vitamint s egy orrcseppet, így biztos a felépülés. A recepttel a beteg a gyógyszertárba siet, ahol a gyógyszerész közli, épp ilyen orrcsepp nincs, de ad mást, ami ugyanazt tudja, majd gyorsan, unottan felsorolja, mit mikor kell bevenni. A páciens pedig ki se ér a gyógyszertárból már elfelejti, mit mondott a patikus, rázza a hideg, fáj a feje, s úgyis kétszer beleköhögött a mondandóba, így otthon kell kibogozza, mit mivel, hogyan és mikor lehet bevenni. Ezen segíthet a kolozsvári Karda Edith fejlesztése, amely több mint 11 ezer gyógyszer kölcsönhatásait összesíti, és gyógyszerbeviteli, valamint étrendtippeket is ad. A 21 éves egyetemista ötlete, a Medinfo számos betegen segíthet a káros mellékhatások és fölösleges fejfájások elkerülésében.

Karda Edith Kolozsváron született, a Báthory István Elméleti Líceum matematika–informatika intenzív nyelvosztályában végzett, majd a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának német tagozatára iratkozott be, idén nyáron védte meg gyógyszerkölcsönhatásokat kimutató államvizsga-dolgozatát, amely gyakorlatilag egy honlap. A fiatal lány mindig szerette volna összekötni az informatikát az orvostudománnyal, doktornő édesanyja adta neki a Medinfo alapötletét, mert úgy gondolta, az hatalmas igényt elégítene ki. A fejlesztést Edith tanárai is szerették, a Medinfót az egyetemista több helyen sikeresen bemutatta, több cég is érdeklődött iránta, különböző partnerségek kialakítása érdekében.

Miután az ötlet nagy sajtóvisszhangot kapott, a fiatal informatikushoz számos visszajelzés érkezett, amelyek mind az édesanyját igazolták: hazai, magyarországi, de amerikai személyek is felkeresték Edithet, valamennyien a platform iránt érdeklődtek, s mind kiemelték, mennyire hasznos lenne ez számukra. A fiatal fejlesztő sajnos nem szolgálhatta ki az érdeklődőket: a több mint 11 ezer gyógyszer, valamint a különféle élelmiszerek és gyógyszerek kölcsönhatásait összesítő web­oldal egy kanadai cég adatainak felhasználásával készült, s amíg a cég el nem adja Edithnek a felhasználási jogot, a nagyközönség nem férhet hozzá a fejlesztéshez.

Hobbiból profi

A kolozsvári informatikai iparág egyre csak bővül. Amikor programozókat képzel el az ember, elsősorban nem kedves, mosolygós, lendületes 21 éves lányokra gondol, a közvélekedés szerint ez elég „macsós”, férfiak által uralt szakma. Nagyon kíváncsi voltam, hogyan lesz mégis egy lányból programozó. Edith elmondta, bár a Báthory matek–infó intenzív osztályába járt, nem az intenzív programozást, hanem az intenzív németnyelv-tanulást választotta. A heti 4 infóórán Pascal programozási nyelvet tanultak, vagy lapon dolgoztak ki programokat, így nem érezte, milyen lehet valamit felépíteni, megalkotni.

– Önszorgalomból kezdtem el játékot készíteni, amit aztán le is lehetett tölteni telefonra. Egy 2D-s játéktervező programot használtam, s mivel akkor még nem tudtam rendesen programozni, a fiú osztálytársaim segítettek, akik értettek az ilyesmihez. Ezt nagyon élveztem csinálni, pedig szinte egy évbe telt megalkotni a játékot. Egy osztálytársamnak volt PlayStore-felhasználója, ő feltöltötte oda a játékom, még reklámot is tett rá. Egy darabig követtem, valami 300-an töltötték le, aztán meghalt. Ez nagyon izgalmas volt, hiszen addig sokszor csak lapon dolgoztunk a suliban, úgy pedig nem láttad az értelmét, olyan volt, mintha matekfeladatot oldottál volna, kaptál egy feladványt s meg kellett keresni a megoldást, de amikor megcsináltam ezt a játékot, akkor döbbentem rá, hogy ezeknek lehet valami eredménye – mesélte. Az érettségi után több továbbtanulási lehetőséget fontolgatott, vonzotta az építészet, a nyelvek, ám végül az informatika mellett döntött, mert szerette megoldani ezeket a problémákat, megfejteni a logikai feladatokat. Felvették a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának német tagozatára, ahol idén nyáron védte meg államvizsga-dolgozatát.

Összekötni az infót az orvostudománnyal

A Medinfo több mint 11 ezer gyógyszer legfontosabb adatait tartalmazza: név, hatóanyag, különböző országokban használt elnevezés, beviteli módszer, és arra is tippeket ad, milyen ételt kell kerülni, ha az adott orvosságot szedjük. A fejlesztés legfontosabb része azonban az, hogy kimutatja, mely gyógyszer milyen más gyógyszerrel van kölcsönhatásban, így segíthet kikerülni a kellemetlen mellékhatásokat.

– Az államvizsgámat harmadév elején kezdtem tervezni. Már rég gondolkodtam azon, hogy jó lenne az informatikát összekötni az orvostudománnyal, így segíteni másokon, de nem volt saját ötletem. A témáról orvos anyukámmal beszélgettem, ő javasolta a Medinfo létrehozását, mert úgy gondolta, hasznos lenne, például a patikában lehetne használni, hiszen ott helyben meg lehetne nézni, hogy a gyógyszerész által javasolt orvosság talál-e más gyógyszerekkel, amit már szed a beteg. Sokszor megtörténhet az is, hogy egy háziorvos felír valamilyen gyógyszereket, a beteg aztán elmegy egy másik orvoshoz, az még ad neki orvosságot, a gyógyszertárban kap egy harmadikat. Ez a fejlesztés ezen segítene. Anyukám azt is elmagyarázta, hogyan kéne a Medinfo kinézzen ahhoz, hogy ezekben a helyzetekben tényleg használható legyen. A weboldalra az ember bevezeti, hogy milyen gyógyszereket szed, az pedig megmondja, hogy azok kompatibilisek-e egymással, vagy sem. Ugyanakkor azt is megmutatja, milyen ételek gátolják az adott gyógyszerek hatását, vízzel kell-e bevenni azokat, evés előtt vagy után kell beszedni, alkoholt szabad-e inni stb. – magyarázta, hogyan működik a fejlesztése.

Különböző fűszerek, köztük a só és a cayenne-i bors, a tej, a grapefruit, valamint az édesgyökér és természetesen az alkohol tűnt fel gyakran a gyógyszerekkel nem kompatibilis ételek, italok listáján – számolt be az érdekességekről, amelyekre a kutatás során jött rá. Nagyon meglepődött azon, hogy egy-egy gyógyszer milyen sok más gyógyszerrel nem kompatibilis. „A fejlesztésemben minden gyógyszernél írja, hogy mivel van kölcsönhatásban. Sokszor ez a lista rettenetesen hosszú, csak görgetsz, görgetsz és nem lesz vége. A weboldalon azonban, hogyha te rákeresel valamire, akkor páronként mutatja, ha ütköznek az általad szedett gyógyszerek” – tette hozzá.

– Ezt a sok kölcsönhatást az orvosok sem tudják megjegyezni, hát még a páciensek… Sokan rengeteg gyógyszert szednek, de nem tudják, hogy mit mivel lehet bevenni. Ezeket a kölcsönhatásokat meg lehet találni ugyan a neten, de bonyolult az összest kikeresni hosszú leírásokból, listákból. Ezeknek a pácienseknek, az átlagembereknek lenne hasznos a Medinfo, és ők mind lelkesen fogadták az ötletet – összegezte Edith.

Az informatikus által használt adatokat egy kanadai cég bocsátotta a rendelkezésére, ők a weboldalukon 13 ezer gyógyszerről írnak, a fejlesztésbe kevéssel több mint 11 ezer került be. Az elemzésben vannak patikában kapható orvosságok, de orvosi, kórházi kezelésnél használtak is, a listán szerepelnek már elfogadott, bejegyzett és tesztelés alatt álló gyógyszerek. A kanadai cégnek azonban hiába írt Edith, hogy megvásárolná tőlük az adatbázist, azok nem válaszoltak neki, így a hihetetlenül hasznos fejlesztést nem lehet forgalmazni. Reméljük, csak egyelőre.

– Ezeket az adatokat egyetemi, kutatási dolgokra lehet ingyen használni, másra azonban nem. Ez az egyik fő oka annak, hogy nem elérhető a fejlesztés. Amúgy azért sem publikus még, mert a Medinfót fejlesztenem, bővítenem kellene – tette hozzá.

Mérhető siker Amerikától Kolozsvárig

– Sokan írtak nekem üzenetet, átlagemberek is, akik érdekesnek találták az ötletemet. Kaptam üzenetet amerikaiaktól is, egy magyarországi néni pedig azt írta, hogy olvasott egy cikket rólam, nagyon tetszett neki a fejlesztés, és ha magyarul lenne, szívesen használná – szólt a visszajelzésekről Edith. De nemcsak a felhasználók, a szakma is érdeklődik a fejlesztés és Edith iránt. „Minden rólam megjelent újságcikk után megugrott a LinkedIn-profilom iránt érdeklődők száma, pedig oda szinte semmi adatot nem töltöttem fel magamról” – mondta nevetve.

A Medinfót az egyetem is értékelte, két helyi bemutatóra, versenyre is elküldték Edithet. Tanárai ajánlására a fejlesztést elvitte a Graduation Day egyetemi rendezvényre, ahol a legjobb infós ötleteket mutatják be végzős diákok. A Közgazdasági és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott eseményre egyetemisták, érdeklődők, de cégek képviselői is elmennek évről évre. Az ötletet ugyanakkor az Matematika és Informatika Kar német tagozatát évek óta támogató MHP – A Porsche Company cég belső versenyén is bemutatta, a vállalat németországi képviselőinek részvételével zajló ötletversenyen első helyezést kapott a Medinfo.

A fejlesztés iránt két hazai cég is érdeklődött: az egyikkel nem sikerült megállapodásra jutnia Edithnek, a másik pedig ügyfélként szerette volna használni a Medinfót.

– Ez a partnerség egyelőre még alakul. Előbb véglegesítenem kellene a projektet, komolyabban be kellene induljon, hogy tudjak velük konkrétumokról beszélgetni. Egyelőre még alakul a jövő, de úgy gondoltam, hogy egyedül vagy néhány társsal közösen kezdenék ezzel valamit – ismertette a terveit.

Hogyan tovább?

Karda Edith idén októberben elkezdte magiszteri tanulmányait informatika szakon, németül és angolul. Közben lehet, hogy munkahelyet is keres, fejlődni, tanulni akar. „Mégis más egy cégnél dolgozni, mint csak egyetemen az elméletet tanulni, s pár házit csinálni”, jegyezte meg. Munkatapasztalata is van már, két nyáron szakmai gyakornokként dolgozott, állásajánlatokat is kapott, amelyeket nem fogadott el.

– Meglepődtem, hogy ilyen fiatalon felvennének, de nem akartam az egyetem mellett lekötni magam. Úgy döntöttem, hogy majd harmadév végén, vagy talán még később kezdenék dolgozni. Főleg azért, mert ez a mesteri nem annyira technikai, nincs sok programozás, pedig nem szeretnék kijönni a gyakorlatból – mesélte.

A Medinfót azonban folytatni szeretné, csak még nem tudja hogyan.

– Belecsöppentem ebbe a világba, és rájöttem, hogy Kolozsváron is számos lehetőség van. Voltam például egy fiatal vállalkozóknak szánt találkozón, ahol kimondottan női előadók adtak tanácsokat startuposoknak. Én azt hittem, hogy egyetemistaként nem értek semmihez, nem indíthatok el egy céget, de az előadók egyikéről kiderült, még egyetemistaként, néhány csoporttársával közösen indított vállalkozást, cégük hét éve működik. Ez az élmény nagyon motiváló volt számomra – avat be terveibe.

Lehet ugyan, hogy Edith még nem tudja, hogyan fogja folytatni a Medinfót, de a fejlesztés bővítésére már vannak ötletei. „Szeretném kiegészíteni egy olyan opcióval, amely az egymással kölcsönhatásban levő gyógyszerek helyett kínálna alternatívát, megmutatná, melyik gyógyszert mivel lehetne helyettesíteni. Ezt az orvosságok hatóanyaga alapján lehet kimutatni. De szívesen beletenném a gyógyszer állagát is, és vannak még ötleteim arról, amit ki kéne egészíteni…”


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb eseményt szerveznek a kolozsvári ...
Zavartalan a Szent Mihály-templom ...
A nemlétező Abházia helyett: két világ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ