Gyermeknap alkalmából egész hétvégén ingyenesen nézhetünk magyar animációs filmeket
Vissza

Gyermeknap alkalmából egész hétvégén ingyenesen nézhetünk magyar animációs filmeket

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmio nevű streaming platformján gyermeknap alkalmából mától vasárnap estig ingyenesen nézhető a magyar animáció megteremtőjeként tisztelt Macskássy Gyula öt rövid mesefilmje és Dargay Attila Az erdő kapitánya című rajzfilmje a Kerek Erdő megmentéséről – olvasható az NFI weboldalán.

Mint írják, idén ünnepeljük Macskássy Gyula (1912-1971) születésének 120. évfordulóját, ezért a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságai az év folyamán a teljes életművet felújítják. A gyermekeknek készült, korai filmjeinek teljeskörű felújítása már elkészült – ebből kínál most a Filmio öt ingyenesen nézhető örökzöld mesefilmet kiváló minőségben a legifjabb közönségnek – írják.

Az 1951-es A kiskakas gyémánt félkrajcárja az állami rajzfilmgyártás első önálló meseanimációja, a hazai animáció hőskorának kiemelkedő darabja, amely diafilmen is generációk kedvence volt. Az 1952-es Az erdei sportverseny című állatmese volt az első magyar rajzfilm, amelyet külföldön díjaztak: 1954-ben a Párizsi Gyermekfesztivál első díját nyerte el. A székely népmesén alapuló, lírai hangulatú 1955-ös Két bors ökröcske az 50-es évek magyar animációjának legszebb darabja, Ránki György játékos zenéjével. Az 1957-ben megjelent Egér és oroszlán és az 1958-as A telhetetlen méhecske reklámfilmes előzményekből építkeztek, előbbivel a fogmosást, utóbbival a magyar mézet népszerűsítették.

A gyermeknapi válogatásban ingyenesen nézhető továbbá Dargay Attila harmadik egész estés filmje, az 1987-es Az erdő kapitánya is. A történet főhőse nyugdíjazás előtt álló nyomozókutya, aki élete utolsó nagy bevetésére készül, hogy megmentse a Kerek Erdőt. A rajzfilmmé szelídített bűnügyi vígjáték a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet – írják.

A weboldalon kiemelik: a Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online, kiváló minőségben érhetők el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül, jelenleg már mintegy 400 magyar film közül válogathat a közönség a www.filmio hu weboldalon.

(Borítókép forrása: www.nfi.hu) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...
Nem tervez lemondani Ferenc pápa

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ