Gyereknapon szervezik meg a Kolozsvári Majálist
Vissza

Gyereknapon szervezik meg a Kolozsvári Majálist

Két éves kihagyás után a KIFOR, valamint az RMDSZ kolozsvári szervezete újra megszervezi a Kolozsvári Majálist a Monostor negyed végén található Colina-parkban. A rendezvényt pont június 1-ére, azaz a nemzetközi gyereknapra időzítették, és mivel az hivatalos munkaszüneti nap, a család apraja-nagyja részt tud venni az egynapos programon. Oláh Emese, a város RMDSZ-es alpolgármestere visszaemlékezett 2008-ra, amikor először szerveztek majálist a kolozsváriaknak, akkor még a Hója erdőben. Az idei majális is bővelkedik programpontokban: lesz bábelőadás a gyerekeknek, népzene, néptánc, tombolázás, de hagyományos mesterség bemutatók és interaktív játék is. Délután a Kicsi Gesztenye Klub gyerekzenekar és a 3AD kolozsvári együttes is fellép, valamint nótacsokor és operettrészletek is szerepelnek a műsorban. A napot Kocsis Paulina, az 2021-es X-Faktor második helyezettjének koncertje zárja.

– Két éves kihagyás után örömmel jelenthetjük be, hogy újra megrendezhetjük a Kolozsvári Majálist. Úgy gondoltuk, hogy összekapcsoljuk a nemzetközi gyereknappal, így az eseményt június elsejére időzítettük. 2019-ben kétezren vettek részt az eseményen, reméljük, idén még többen leszünk – nyilatkozta Csorba Zsuzsi Emese, a Kolozsvári Ifjúsági Fórum (KIFOR) elnöke az eseményt beharangozó mai sajtótájékoztatón.

– A Kolozsvári Majálist 2008-ban indítottuk útjára. Akkor nagyon szerény körülmények között a Hója erdőben szerveztük meg, a fő programpont pedig a bográcsozás volt. Most már a család minden tagja találhat magának kedvére való programot – fogalmazott Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere. Hozzátette: mivel az esemény helyszíne a Monostor negyedi Colina-park, nem kell forgalomkorlátozást életbe léptetni, ám a rendfenntartó erők jelen lesznek. Megjegyezte: az idei rendezvényt 50 ezer lejjel támogatja a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal.

A Szabadság azon kérdésére, miszerint mi lesz a majálissal, ha elkezdődik a kolozsvári terelőút megépítése, Oláh Emese azt válaszolta: évekbe telhet, amíg a tényleges munkálatok elkezdődnek, hiszen a terület tulajdonjoga körül is vannak gondok, mivel mind a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, mind az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) tulajdonosa a területnek. Elmondta: a majális lehetséges helyszíneként felvetődött a Gorbó-völgy is.

A programról Szilágyi Lóránt, a KIFOR ügyvezető elnöke beszélt. Megtudtuk: a gyerekeknek lesz bábelőadás, vajdakamarási és hóstáti néptáncot nézhetünk, az Ördöngös zenekar pedig a népzenével és a hangszerekkel ismerteti meg a gyerekeket. A Szilaj lovastanya lovas-íjász bemutatót tart. A helyszínen tombolajegyeket is lehet vásárolni, amelynek nyereményei között fesztiválbérlet, könyvutalvány stb. is szerepel. A Kolozs Megyei Diáktanács métára várja az érdeklődőket, a Mathias Corvinus Collegium pedig robotika foglalkozást tart középiskolásoknak. A Kolozsvári Fogvédő Egyesület interaktív játékkal hívja fel a figyelmet a fogápolás fontosságára. Természetesen lesznek kézműves foglalkozások, hagyományos mesterség bemutatók is. A bátrabbak pedig kötélmászásban próbálhatják ki magukat. Délután Kicsi Gesztenye Klub gyerekzenekar szórakoztatja a kisebbeket, de a kolozsvári 3AD együttes koncertje, és nótacsokrot és operettrészletek is szerepelnek a programban. Este Kocsis Paulina, az X-Faktor tízedik évadja második helyezettje koncertezik.  A tervek szerint az idei majális 11.30 órától legkésőbb este tíz óráig tart majd.

A Kolozsvári Majális részletes programjáért kövessék a Kolozsvári Majális 2022 Facebook-eseményt, valamint a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum – Kifor Facebook-oldalát.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ