Gyalogátjárókat világíttatna ki a városháza
Vissza

Gyalogátjárókat világíttatna ki a városháza

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal már legalább egy éve fontolgatja, hogy a városban található 140 átkelőt kivilágíttassa. Gheorghe Surubaru városmenedzser szerint a város 639, villanyrendőrrel el nem látott gyalogátkelői közül válogatnak ki 140-et, amelyet korszerű, LED-égőkkel látnak el, amelyek fénye erősödik, amikor a gyalogos átkel az átjárón. Ezen kívül köd- és eső elleni szenzorral látják el, de az sem kizárt, hogy napelemmel fognak működni az új típusú égők. Az első ilyen megvilágítást a Donát úton az Oszlopok (La coloane) üzletek környékén szerelik fel szeptember 30-ig. Egy liberális városi tanácsos már 2015-ben indítványozta az átjárók megvilágításának bevezetését, mindhiába, pedig a fejlesztés jelentősen javítja a látási viszonyokat és elősegíti a biztonságos közlekedést.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal az elmúlt hetekben újrafesttette a gyalogátkelők egy részét, ám erre a gépkocsivezetők kevésbé figyelnek fel. A megoldást a gyalogátkelők kivilágítása jelentené, mert a gyalogátkelőn áthaladó személyt a gépkocsivezetők már jó messziről észrevehetnék, jócskán csökkentve ezzel a baleset kockázatát.  A műszaki megoldás nem újkeletű, és egy kolozsvári lakos már másfél évvel ezelőtt írásban javasolta ennek bevezetését. A polgármesteri hivatal a kérelmezőnek azt válaszolta: majd beillesztik a jövőbeli programjaikba a javaslatot, és versenytárgyalást fognak szervezni a berendezések beszerzése céljából. 

A statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a gyalogátkelőknél számtalan közúti baleset történik     nappal és éjszaka is. Sokszor előfordul, hogy a gépkocsivezető nem látja az illető útszakasz gyalogátkelőjét. De ezeknek nagyon jól láthatóknak kell lenniük nappal és éjszaka egyaránt. Több tanulmány is készült e tárgykörben, és a következtetés egyértelmű volt: a gyalogátkelők éjszakai kivilágítása javítja a látási viszonyokat és növeli a biztonságot. Az éjszakai balesetek   számának csökkenése elsősorban a megfelelő kivilágításnak tudható be, mivel a nappal bekövetkezett balesetek száma  változatlan volt az évek során. Ha a gyalogosok nem használják az átkelőt, a berendezés minimális fénnyel ég, de amint egy gyalogos megáll az átkelőnél, az összes LED-égő működni kezd.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíkszeredai Régizene Fesztivál ...
Tüntetéssel fogadták Tăriceanut ...
Kortárs interetnikus művészeti tábor ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ