Guttmann: Hasznos ötlet, rossz kivitelezés
Szakértői szemmel a Petőfi utcai építkezésekről
Szakértői szemmel a Petőfi utcai építkezésekről
Vissza

Guttmann: Hasznos ötlet, rossz kivitelezés

Korábban beszámoltunk már a Petőfi (Avram Iancu) utca 25-27. szám területén végzett építkezésekről és Erdély legrégebbi japánakácainak kivágásáról. Az egykor a Nemes-Bethlen palotához tartozó füvészkert területén nemrég újraindult annak a szállodának az építése, amelyre az engedélyt a bukaresti székhelyű Nemzeti Műemlékvédelmi Bizottság adta meg, miközben helyi szinten ellenezték ezt. Az ügyről Guttmann Szabolcs építészt kérdeztük. A szakember szerint ez az ügy is kirívó példája a romániai műemlékvédelem átláthatatlan rendszerhibáinak és rámutat a regionális, a megyei és a nemzeti műemlékvédelmi bizottság közötti együttműködés problémáira. Guttmann szerint a bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor a Petőfi utcából Avram Iancu utca lett és ezáltal megváltoztak az utcához tartozó házszámok is.

Guttmann Szabolcs a Szabadságnak elmondta: az építkezés helyén egykor álló, és lebontott két éve  szecessziós épületet a regionális bizottság sokadig próbálkozása ellenére sem tudta „megvédeni” azáltal, hogy felterjeszti az országos műemléki listára, melynek legutóbbi, 2015-ös változatában sem szerepelt az épület. Ennek több oka volt: egyrészt az épület nagyon közel van a városfalhoz, amely miatt a terület A kategóriás, azaz országos jelentőségű műemléknek bizonyul. Ilyenformán ezzel a területtel kapcsolatos minden döntés már nem a regionális, hanem az országos műemlékvédelmi bizottság hatáskörébe tartozik.  Másrészt, egy műemlék felvétele a műemlékvédelmi listára a jelenlegi szabályok szerint nagyon körülményes. Ugyancsak problémás ennek az utcának a helyi státusza az Általános Városrendezési Terv és a helyi műemlékvédelmi szabályok tükrében, ez előbbi ugyanis nem elég egyértelmű a városfal közeli utca státuszát illetően, és nem gátol meg ilyen jellegű rendelkezéseket. Nagyrészt ez tette lehetővé, hogy az épületet a nagyszebeni vállalkozók felvásárolták, majd lebontották.

Guttmann szerint, egy szálloda építése egy ilyen rendkívül fontos területen, a belváros szívében nem feltétlenül elítélendő ötlet, hiszen jelenleg nincs egy ilyen funkcionalítású épület ezen a környéken. Ugyanakkor az építész kiemelte, hogy a nagyszebeni vállalkozók terveit több alkalommal kellett az elmúlt években módosítani, elsősorban a szálloda homlokzati tervei miatt. Véleménye szerint, ha már a városvezetés feláldozott egy ilyen értékes területet, azt elsősorban a városban égető problémaként jelentkező parkolóhiány orvoslása által kellett volna hasznosítani.  Guttmann szerint a problémás területen egy szálloda építését megoldhatták volna úgy is, hogy a régi szecessziós épületet rehabilitálják egy parkoló létrehozásával. Az építész úgy látja: Kolozsváron nagyon fontos lenne egy stratégiai terv kidolgozása az ehhez hasonló esetek ésszerű megoldására. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ