Guttmann: Hasznos ötlet, rossz kivitelezés
Szakértői szemmel a Petőfi utcai építkezésekről
Szakértői szemmel a Petőfi utcai építkezésekről
Vissza

Guttmann: Hasznos ötlet, rossz kivitelezés

Korábban beszámoltunk már a Petőfi (Avram Iancu) utca 25-27. szám területén végzett építkezésekről és Erdély legrégebbi japánakácainak kivágásáról. Az egykor a Nemes-Bethlen palotához tartozó füvészkert területén nemrég újraindult annak a szállodának az építése, amelyre az engedélyt a bukaresti székhelyű Nemzeti Műemlékvédelmi Bizottság adta meg, miközben helyi szinten ellenezték ezt. Az ügyről Guttmann Szabolcs építészt kérdeztük. A szakember szerint ez az ügy is kirívó példája a romániai műemlékvédelem átláthatatlan rendszerhibáinak és rámutat a regionális, a megyei és a nemzeti műemlékvédelmi bizottság közötti együttműködés problémáira. Guttmann szerint a bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor a Petőfi utcából Avram Iancu utca lett és ezáltal megváltoztak az utcához tartozó házszámok is.

Guttmann Szabolcs a Szabadságnak elmondta: az építkezés helyén egykor álló, és lebontott két éve  szecessziós épületet a regionális bizottság sokadig próbálkozása ellenére sem tudta „megvédeni” azáltal, hogy felterjeszti az országos műemléki listára, melynek legutóbbi, 2015-ös változatában sem szerepelt az épület. Ennek több oka volt: egyrészt az épület nagyon közel van a városfalhoz, amely miatt a terület A kategóriás, azaz országos jelentőségű műemléknek bizonyul. Ilyenformán ezzel a területtel kapcsolatos minden döntés már nem a regionális, hanem az országos műemlékvédelmi bizottság hatáskörébe tartozik.  Másrészt, egy műemlék felvétele a műemlékvédelmi listára a jelenlegi szabályok szerint nagyon körülményes. Ugyancsak problémás ennek az utcának a helyi státusza az Általános Városrendezési Terv és a helyi műemlékvédelmi szabályok tükrében, ez előbbi ugyanis nem elég egyértelmű a városfal közeli utca státuszát illetően, és nem gátol meg ilyen jellegű rendelkezéseket. Nagyrészt ez tette lehetővé, hogy az épületet a nagyszebeni vállalkozók felvásárolták, majd lebontották.

Guttmann szerint, egy szálloda építése egy ilyen rendkívül fontos területen, a belváros szívében nem feltétlenül elítélendő ötlet, hiszen jelenleg nincs egy ilyen funkcionalítású épület ezen a környéken. Ugyanakkor az építész kiemelte, hogy a nagyszebeni vállalkozók terveit több alkalommal kellett az elmúlt években módosítani, elsősorban a szálloda homlokzati tervei miatt. Véleménye szerint, ha már a városvezetés feláldozott egy ilyen értékes területet, azt elsősorban a városban égető problémaként jelentkező parkolóhiány orvoslása által kellett volna hasznosítani.  Guttmann szerint a problémás területen egy szálloda építését megoldhatták volna úgy is, hogy a régi szecessziós épületet rehabilitálják egy parkoló létrehozásával. Az építész úgy látja: Kolozsváron nagyon fontos lenne egy stratégiai terv kidolgozása az ehhez hasonló esetek ésszerű megoldására. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb történelmi csúcs felé tart az euró
Betano I. liga: két gól és ugyanannyi ...
Beutalták a pszichiátriára a nagyanyját ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ