Grúz film nyerte a Transilvania Trófeát, izlandiaké a közönségdíj
Alain Delont Életműdíjjal tüntették ki a TIFF-en
Alain Delont Életműdíjjal tüntették ki a TIFF-en
Vissza

Grúz film nyerte a Transilvania Trófeát, izlandiaké a közönségdíj

A kolozsvári Román Színházban adták át szombaton este a 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díjait. A gálát Tudor Giurgiu, a fesztivál igazgatója vezette.

Nagy érdeklődés övezte a meghívottak érkezését, a színház lépcsőjére terített vörös szőnyeg mindkét oldalán álltak a nézelődők, Alain Delonra vártak. A francia színész utolsóként vonult végig a vörös szőnyegen, a rajongók nagyrésze pedig telefonkészülékével próbálta megörökíteni a különleges pillanatot, a képernyőn keresztül próbálta közelebb hozni a filmsztárt.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató rövid beszédében köszönetet mondott a fesztiválcsapatnak, külön üdvözölte a meghívott színészeket, rendezőket, majd a Fiatal frankofón zsűri díjazottját, illetve a Transilvania Pitch Stop verseny nyerteseit invitálta a színpadra. A Pitch Stopra idén első alkalommal nem csak romániai alkotókat vártak, a versenyre nemzetközi filmesek is jelentkezhettek, a gálán öt díjat adták át a résztvevőknek.

A Transilvania Trófeát a grúz–német–francia koprodukcióban készült Familia mea fericită (Az én boldog családom) című film nyerte el, emellett a legjobb alakításért járó díjat is megkapta a grúz alkotás, Ia Shugliashvili, a film főszereplője személyében. A film rendezőpárosa, Nana Ekvtimishvili és Simon Gross nem volt jelen a gálán, videóüzenetben köszönték meg a díjat.

 Nehéz szívvel: a zsűri és a közönség is imádta

A fesztiváligazgató szimbolikus díjat adott át Adela Stannak, a tordai Mihai Viteazul Nemzeti Kollégium tanárának, majd meg is hívta a fesztivál következő kiadására. A tanárnőt nemrég meghurcolták, mivel diákjainak Agnieszka Holland Teljes napfogyatkozás című alkotását ajánlotta megnézésre, a film azonban olyan kényes témákkal foglalkozik, mint a homoszexualitás.

Ezt követően átadták a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját, a FIPRESCI-díjat, amelyet a Stergios Paschos rendezte Dezîndrăgostire című film kapta. Az Umbre/Árnyak rövidfilm kategória nyertese a Tim Egan rendezte Panta című produkció, ugyanebben a kategóriában dicséretben részesült Robin Kasparik Eu sunt ieșire című rövidfilmje, illetve az În spatele tău című, Ángel Gómez Hernández rendezésében.

A közönségnek többek között Radu Mihăileau Povestea iubirii című filmje, a Nebune de fericire (rendező: Paolo Virzi) című alkotás, a Regii Manelelor (r.: Liviu Tipuriță) és Baahubali 2: Finalul (r.: S.S. Rajamouli) című film tetszett a toplista szerint, mondta el a fesztiváligazgató a közönségdíj átadása előtt, amelyet Gudmundur Arnar Gudmundsson Nehéz szívvel című alkotása nyert el. Az izlandi születésű rendező első filmje emellett megkapta a zsűri legjobb rendezésért járó díját is. Ez utóbbi díj átadásakor Marian Crișan rendező, a versenykategória zsűrijének tagja a filmről elmondta: őszinteséget, melegséget hoz, bemutatja a fiatalok szexuális fejlődését egy elzárt, kicsi közösségben.

A Román Filmnapok közönségdíját Andrei Dăscălescu Planeta Petrila című dokumentumfilmje nyerte, a rövidfilm kategóriában különdíjat kapott az Offstage című alkotás, a legjobb rövidfilmnek járó díjat az Adrian Silişteanu rendezte Scris/Nescris kapta. A Román Filmnapok nagyjátékfilm szekciójának díját Radu Jude Inimi cicatrizate című filmje érdemelte ki, debütdíjjal pedig a Cosmin Bumbuţ és Elena Stancu által rendezett Ultimul căldărart tüntették ki.

A zsűri a Gloria (r.: Kristina Grozeva, Petar Valchanov) című filmet dicséretben részesítette, a díjat Muhi András, a versenykategória zsűrijének tagja adta át, ezt követően a Tízen a filmért projekt során készült videóklippet a projekt résztvevőivel együtt tekinthette meg a közönség.

Két Életműdíjat és egy Kiválóság-díjat is átadtak

Tora Vasilescu színművész a Kiválóság-díj átvételekor bevallota: mindig kicsit pánikol, ha dicsérik, a kritikát jobban „bírja”, majd megköszönte, hogy díjazottként tagja lehet annak a csoportnak, akik eddig átvehették ezt a díjat. „Kíváló színészek közé kerültem, akik partnereim voltak, akikkel együtt játszhattam régen”, jegyezte meg a színésznő.

Alain Delon francia színész a TIFF Életműdíját Oana Pellea színművésztől vehette át. A fesztivál díszmeghívottja franciául köszönte meg a kitüntetést, megjegyezve, lenyűgözte, ahogy Kolozsvár fogadta őt, majd elmondta, örömmel tölti el, hogy a „világ legszebb mesterségében” tevékenykedhetett.

Meglepetés Életműdíjjal tüntették ki a 70-es, 80-as évek román filmvilágának meghatározó alakját, Violeta Andreit, aki elmodta, többször járt már Kolozsváron, filmekkel, illetve színházi előadásokkal, és kiemelte a város kozmopolita jellegét.

Filmtörvény megvitatását kérték a gálán

– A fesztivál versenykategóriája fiatal rendezőknek szól, akik első vagy második filmjüket készítik. Mind a 12 film feldobta a napjaimat, mindegyik alkotásnak van esze, szíve és mindemellett „tökösek” is – méltatta a versenyfilmeket Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója, kiemelve: a TIFF egy nagy kalap, ami alá befér minden. A beszéde végén bemutatta a fesztivál során forgatott rövidfilmet, amelyben a filmtörvény átlátható megvitatását kérik filmes szakemberek.

A filmtörvény visszatérő elem volt a gálán, a fesztivál művészeti igazgatója mellett több rendező kérte a filmtörvény megreformálását, de a gála előtt szervezett rövid flashmob is erről szólt. A díjátadón részt vett Ionuț Vulpescu kulturális miniszter is, aki elmondta, kezdeményezni fogja a filmtörvény megvitatását, függetlenül attól, hogyan dönt Klaus Iohannis államfő.

– Egyetértek azzal, hogy kell egy igazi vita arról, hogyan tudjuk jobbá tenni, mondernizálni a román filmipart. Szükségünk van egy 2017-hez illő törvényhozásra, de egy olyan kalaphoz, amely alá beférünk mindannyian, szükség van a dolgok tisztázására és átláthatóságára – tette hozzá a miniszter.

A gála végén Tudor Giurgiu elmondta, a tavalyi kiadáshoz képest 27%-al többen látogattak el a filmekre, és a hosszú hétvégének köszönhetően az ország több pontjáról érkeztek filmrajongók a rendezvényre.

(Borítókép: Familia mea fericită című film operatőre, Tudor Pandur és operatőre Guillaume de Seille, producer vette át a Transilvania Trófeát. Forrása: Vlad Clupşa)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus - Az egészségügyi, ...
VIDEÓINTERJÚ - A rendőr-főfelügyelő ...
Koronavírus – immár 42 haláleset ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ