Golden Globe – Sam Mendes háborús filmje vitte el a fődíjat
Vissza

Golden Globe – Sam Mendes háborús filmje vitte el a fődíjat

Sam Mendes 1917 című háborús drámája és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje vitte el a helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban megrendezett 77. Golden Globe-gála fődíjait a legjobb drámai film és a legjobb vígjáték kategóriában.

(Borítókép: Sam Mendes és az 1917 című film csapata. Fotó: goldenglobes.com)

Meglepetésre a legtöbb Golden Globe-díjra jelölt két netflixes alkotás, Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Noah Baumbach Házassági történet című válási drámája mindössze egyetlen díjjal távozott a ceremóniáról a Házassági történet mellékszerepét alakító Laura Dern révén. A filmes díjak mind a nagy hollywoodi stúdiók, az olyan független produkciós cégek, mint az A24, a nagy kábelcsatornák, mint az HBO és a viszonylag friss versenyzőnek számító Hulu produkciói között oszlottak meg.

Sam Mendes kapta meg a legjobb rendező díját is az 1917 című filmjéért. A brit rendező Martin Scorseset, a Jokert rendező Todd Phillipset és Quentin Tarantinót is maga mögé utasította az I. világháborúban játszódó drámájával. Mendes 2000-ben egyszer már elvitte ezt a Golden Globe-trófeát, akkor az Amerikai szépség című filmjével.

Sam Mendes a legjobb rendezőnek járó díjat is hazavihette (Fotó: EPA/Christian Monterrosa)

„Anyámat akartam magammal hozni…”

Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kapta a legjobb vígjáték vagy musical díját. Brad Pitt a kategória legjobb férfi mellékszereplőjének díját vehette át az Oscar-díjas rendező „hollywoodi szerelmeslevélnek” szánt Los Angeles-i meséjében nyújtott alakításáért. Tarantino a legjobb forgatókönyvért járó Arany Glóbuszt is elnyerte a produkcióval.

„Anyámat akartam magammal hozni a gálára, de nem tehettem, mert bárki mellett jelenek meg, azonnal hírbe hoznak vele” – viccelődött az elvált Pitt, aki 1996-ban a 12 majomért már kapott egy Golden Globe-ot.

Renée Zellweger, a Judy sztárja a legjobb színésznő, Joaquin Phoenix pedig a Joker főszereplőjeként a legjobb színész díját kapta a drámai mezőnyben.

Awkwafina ázsiai származású 31 éves amerikai színésznőnek ítélték oda a vígjáték vagy musical legjobb női főszereplőjének díját a The Farewell című családi drámában nyújtott árnyalt és visszafogott alakításáért. Taron Egerton pedig a Rocketmanban Elton John megszemélyesítőjeként vitte el a mezőny legjobb színészi alakításának Golden Globe-ját.

Awkwafina a legjobb színésznőnek járó díjjal, vígjáték kategóriában. Fotó: AP)

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők (Parasite) című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját. A tavalyi cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát elnyerő családi dráma az első koreai gyártású film, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) díját. Az Élősködők, amely az Oscar-díj elnyerésére is esélyes, a kategóriában szintén jelölt Lulu Wang The Farewell, Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség, Ladj Ly Nyomorultak és Celine Sciamma rendező Portré a lángoló fiatal lányról című alkotása elől szerezte meg a díjat.

A legjobb animációs film a Jégvarázs 2.-t és a Toy Story 4.-et is háttérbe szorítva A hiányzó láncszem lett. 

Russell Crowe Ausztráliából üzent

A HFPA 25 filmes és televíziós kategóriában osztotta ki díjait a gálán.

A tévés mezőnyben a korábban több Emmy-díjat is besöprő Phoebe Waller-Bridge nyerte Fleabag című sorozatának második évadával a legjobb vígjátéksorozat és a vígjátéksorozatok legjobb színésznője díjat a Golden Globe vasárnap esti díjkiosztó gáláján.

Az online filmmegosztók közül az HBO-hoz került a legjobb drámai tévésorozat díja, amelyet az Utódlás című alkotás második évadának ítéltek oda. Az Utódlás ezzel lekörözte a Netflix A korona című sorozatát és az Apple TV Plus első Golden Globe-jelöltjét, a The Morning Showt.

Brian Cox az Utódlásban nyújtott, Rupert Murdoch médiamágnást megszemélyesítő alakításával nyerte a tévésorozatokban nyújtott legjobb színészi alakítás díját.

A limitált sorozat vagy tévéfilm kategóriában a legjobb színésznő díját Michelle Williams vehette át a Fosse/Verdon című szériáért. 

Russell Crowe, akit A legharsányabb hang főszereplőjeként díjaztak, az Ausztráliában pusztító bozóttüzek miatt nem vett részt a gálán. Szavait Jennifer Aniston és Resee Witherspoon olvasta fel. „Ne legyen tévedés, az Ausztráliában történő tragédiát a klímaváltozás okozza” – üzente az ausztrál színész.

A legjobb limitált széria díját az HBO Csernobil című produkciója kapta. A kategória legjobb mellékszereplőjének díját pedig a sorozatban nyújtott alakításáért Stellan Skarsgard.

A díjazottak listája

Legjobb dráma: 1917

Legjobb vígjáték: Volt egyszer egy... Hollywood

Legjobb rendező: Sam Mendes (1917)

Legjobb színész (dráma): Joaquin Phoenix (Joker)

Legjobb színésznő (dráma): Renée Zellweger (Judy)

Legjobb színész (vígjáték): Taron Egerton (Rocketman)

Legjobb színésznő (vígjáték): Awkwafina (The Farewell)

Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer egy... Hollywood)

Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történet)

Legjobb forgatókönyv: Quentin Tarantino (Volt egyszer egy... Hollywood)

Legjobb eredeti filmzene: Hildur Guonadottir (Joker)

Legjobb eredeti filmbetétdal: „(I’m Gonna) Love Me Again” (Rocketman)

Legjobb idegennyelvű film: Élősködők

Legjobb animációs film: A hiányzó láncszem

Legjobb televíziós sorozat (dráma): Utódlás

Legjobb televíziós sorozat (vígjáték): Fleabag

Legjobb férfi főszereplő (televíziós sorozat, dráma): Brian Cox (Utódlás)

Legjobb női főszereplő (televíziós sorozat, dráma): Olivia Colman (A korona)

Legjobb férfi főszereplő (televíziós sorozat, vígjáték): Ramy Youssef (Ramy)

Legjobb női főszereplő (televíziós sorozat, vígjáték): Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)

Legjobb televíziós minisorozat vagy film: Csernobil

Legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy film): Russell Crowe (A legharsányabb hang)

Legjobb női főszereplő (televíziós minisorozat vagy film): Michelle Williams (Fosse/Verdon)

Legjobb férfi mellékszereplő (televíziós sorozat, minisorozat vagy film): Stellan Skarsgard (Csernobil)

Legjobb női mellékszereplő (televíziós sorozat, minisorozat vagy film): Patricia Arquette (A tett)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Több mint egy tucat település vörös ...