Gergely Balázs: legszebb álmainkon is túlnőtt a KMN
Kolozsváron szervezik a Várkert Fesztivált
Kolozsváron szervezik a Várkert Fesztivált
Vissza

Gergely Balázs: legszebb álmainkon is túlnőtt a KMN

Jubileumi magyar napos rendezvényt szervez a Kincses Kolozsvár Egyesület: a X. Kolozsvári Magyar Napokat (KMN) augusztus 18 és 25 közötti időszakra időzítik – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatón. Gergely Balázs örömmel állapította meg, hogy a KMN a legszebb álmainkon is túlnőtt. Idén is várhatóan több mint 500 programmal várják a közönséget; a programajánlatokat május 10-ig kell eljuttatni a civil szervezethez. A nosztalgiázókat a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa udvarára várják, ahol az eddigi magyar napos rendezvények fotó- és filmanyagát tekinthetik meg. Szabó Lilla programigazgató kifejtette: 65 helyszínen zajlik majd a rendezvény 165 partnercég bevonásával. Sánta Levente produkciós igazgató közölte: meghívták az elmúlt tíz év legjobb előadóit, de lesznek új magyarországi és erdélyi fellépők is. A gyalui Bánffy-kastély közelgő restaurálása miatt a Várkert Fesztivált a kolozsvári Bánffy-palota udvarán szervezik május 24-e és 26-a között.

Tízedik alkalommal szervezi meg idén a Kincses Kolozsvár Egyesület a Kolozsvári Magyar Napokat (KMN). A rendezvény apropóját ezúttal az a jubileum adja, hogy az augusztus 18-a és 25-e között megrendezendő eseménysorozat kerek évfordulóhoz érkezett.

– A szervezők legszebb álmain is túlnőtt ez a rendezvény. A tízéves jubileum arra is késztette a szervezőket, hogy felelevenítsük az előző rendezvényeket. Eszembe jutott a Beatrice együttes Apáczai-líceum udvarán megtartott koncertje, illetve az István király rockopera főtéri előadása. A Kolozsvári Magyar Napok hivatkozási ponttá vált, és példáján magyar napos rendezvényhullám vonult végig Erdélyen. Sokan jönnek más városból, más országból a KMN-re, és sokra tehető azok száma is, akik a KMN miatt mozdulnak ki lakótelepi otthonukból. A tízedik, jubileumi rendezvényen azonban nem önajnározásra fektetjük a hangsúlyt, hanem arra, hogy a kolozsváriaknak gazdag, értékes programsorozatot ajánljunk – hangoztatta Gergely Balázs, a KMN főszervezője.

Gazdag, értékes programsorozatot ígérnek

Megtudtuk: az idei rendezvény új helyszíne a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvara, ahol fotókiállítást és filmvetítést szerveznek az eddigi magyar napos rendezvények eseményeiből. Ezeket aztán később feltöltik egy online platformra is. A nyitógálát augusztus 18-án, vasárnap szervezik, az Állami Népi Együttes fellépésével. Augusztus 19-én, hétfőn a Főtéren a szentegyházi gyermekfilharmónia koncertezik. Augusztus 20-án a híres magyarországi karmester, Vashegyi György vezényletével szimfonikus koncert zajlik az Egyetemiek Háza nagytermében. Az idei KMN-en hangsúlyos szerepet kap a „kerek évfordulóhoz érkezett” Ady Endre, Benedek Elek és II. Rákóczi Ferenc. Ezúttal sem marad el a Donathon futóverseny.

Szabó Lilla programigazgató kifejtette: 65 helyszínen bonyolítják le a rendezvényt legkevesebb 165 partnercéggel együtt. A partnerszervezetek programajánlatait május 10-ig várják. Június elejéig véglegesítik a koncertprogramot, július elején pedig a fesztivál teljes műsorát.

A koncertekkel kapcsolatosan Sánta Levente produkciós igazgató közölte: igyekeztek az elmúlt tíz év legjobb előadóit újra meghívni, de természetesen vannak új magyarországi és erdélyi előadók is.

Új helyszínen a Várkert fesztivál

Mivel a gyalui Bánffy-kastélyt uniós pénzből felújítják, ezért a negyedik Várkert Fesztivált a kolozsvári Bánffy-palota udvarán szervezik május 24-e és 26-a között. Május 21-én Zsombori Erzsébet (Zsimbi) és lánya, Mayer Hella festményeiből nyílik kiállítás Ég és föld között címmel a Bánffy-palotában. Május 24-én, pénteken az Edina Quartetnek tapsolhatunk, ezt követően KFT-koncert kezdődik. Május 25-én, szombaton Mozsikácska gyermekkoncertre várják a kicsiket, majd a Bekecs Néptáncegyüttes az Apáczai-líceum dísztermében mutatja be Legendák kertjében című táncjátékát. Szintén szombatra tervezik a Karaván Família, illetve a Little G Weevil koncertet. Május 26-án, vasárnap a Karaván, a Vintage Dolls koncertjére, az erdélyi származású, ám jelenleg Párizsba élő színésznő, Szilágyi Enikő sanzonestjére várják az érdeklődőket. Majd a budapesti Vígszínház művésze, Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Seress Rezső-estet tart. Mindhárom napot afterpartyk zárják. Állandó programként a Bánffy-palota emeleti árkádjai alatt, péntektől vasárnapig erdélyi és magyarországi kiadók ismertetik könyvkínálatukat.

Rohonyi D. Iván felvételei


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
A Madeleine McCann-ügy
Megvezetés

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ